Обвинувачення хоче поновити запобіжний захід для Ігоря Гужви у справі про ухилення від податків

Обвинувачення хоче поновити запобіжний захід для Ігоря Гужви у справі про ухилення від податків

14 Березня 2017
2080
14 Березня 2017
18:34

Обвинувачення хоче поновити запобіжний захід для Ігоря Гужви у справі про ухилення від податків

2080
14 березня в Шевченківському районному суді міста Києва поновився розгляд кримінальної справи за обвинуваченням Ігоря Гужви, колишнього керівника газети «Вести», а нині керівника інтернет-видання «Страна.ua», в ухиленні від сплати податків на суму 17,8 млн грн. Прокурор заявив клопотання про поновлення запобіжного заходу, а саме – обмеження в пересуванні Ігоря Гужви. Суд відклав розгляд справи на 5 квітня.
Обвинувачення хоче поновити запобіжний захід для Ігоря Гужви у справі про ухилення від податків
Обвинувачення хоче поновити запобіжний захід для Ігоря Гужви у справі про ухилення від податків

На початку засідання 14 березня суддя Андрій Трубніков, який розглядає справу, повідомив, що засідання неодноразово відкладалося у зв’язку з викликом за клопотанням обвинувачення свідка – судового експерта. До суду був викликаний судовий експерт Олександр Машиніченко, який атестований Міністерством юстиції на проведення економічної експертизи (у тому числі дослідження документів бухгалтерського, податкового обліку і звітності). Але він на засідання не прийшов. Представник обвинувачення (прокурор) заявив, що продовження розгляду справи неможливе без експерта. Тому суд вирішив відкласти розгляд справи на 5 квітня.

Водночас під час засідання прокурор заявив клопотання про зміну запобіжного заходу для обвинуваченого, а саме – накладення на Ігоря Гужву додаткових зобов’язань. Суд розгляне це клопотання пізніше, оскільки воно було зареєстровано безпосередньо перед засіданням і суд не встиг із ним ознайомитися.

Яких саме змін у запобіжному заході хоче обвинувачення – прокурор відмовився повідомляти «Детектору медіа», посилаючись на «таємницю слідства».

У коментарі «Детектору медіа» Ігор Гужва нагадав, що у 2015 році суд призначив йому запобіжний захід у вигляді застави і заборони на пересування. Строк дії цих обмежень закінчився понад рік тому – в січні 2016 року. Яких саме зобов’язань прокурор хоче зараз – пан Гужва сказав, що йому невідомо. «Клопотання нам вручили за 5 хвилин перед засіданням, ми з адвокатами ще не встигли з ним ознайомитися», - сказав пан Гужва.

Пізніше на своїй сторінці у Facebook пан Гужва повідомив, що прокурор хоче посилення запобіжного заходу у вигляді заборони на виїзд із Києва. Саме таке обмеження вже діяло щодо пана Гужви, але на початку 2016 року закінчилося. «Відтоді я неодноразово виїжджав за кордон і завжди повертався назад, дисципліновано відвідуючи всі судові засідання», - написав пан Гужва. Він також стверджує, що справа йде до виправдального вироку, але «перші особи» з «високих кабінетів» нібито вимагають вирішити питання, щоб він перестав «активничати в інтернеті».

Нагадаємо, з 2015 року податківці розслідували справу про ухилення ТОВ «Вісті мас-медіа» (компанія – колишній засновник і видавець газети «Вести») від сплати податків на суму 17,8 млн грн. У липні 2015 року Ігорю Гужві як колишньому керівнику ТОВ «Вісті мас-медіа» було винесено повідомлення про підозру в скоєнні злочину, передбаченого частиною 3 статті 212 ККУ (ухилення від сплати податків).

29 липня 2015 року стало відомо, що Ігор Гужва звільнився з посади головного редактора газети «Вести» та залишив медіахолдинг «Вести Украина», власником якого він себе називав, продавши свою частку корпоративних прав.

4 серпня 2015 року Шевченківський районний суд міста Києва обрав для Ігоря Гужви запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 1 млн 35 тис. 300 грн, а також обмеження підозрюваного в пересуванні. Згідно з рішенням суду Ігор Гужва не мав права відлучатися з Києва, був зобов'язаний повідомляти про свої пересування та про зміну місця роботи слідчих, а також був зобов'язаний здати правоохоронцям свої паспорти. Ці обмеження мали діяти протягом двох місяців – до 1 жовтня 2015 року.

7 серпня 2015 року Ігор Гужва вніс заставу і здав слідчому закордонний паспорт.

28 вересня 2015 року Шевченківський районний суд міста Києва продовжив на два місяці, до 28 листопада, строк обмеження Ігоря Гужви в пересуванні. Згодом цей строк ще раз продовжували.

Із січня 2016 року кримінальна справа за обвинуваченням Ігоря Гужви в ухиленні від сплати податків розглядається в суді.

Зазначимо, що в реєстрі судових рішень немає жодного рішення у справі № 761/37646/15-к або інших кримінальних справах щодо Ігоря Гужви.

Паралельно в адміністративному суді розглядається справа за адміністративним позовом ТОВ «Вісті мас-медіа» до Державної фіскальної служби. Компанія просить суд скасувати податкове повідомлення про необхідність сплатити податок на прибуток на суму 26 млн 684 тис. 550 грн (у т. ч. 8 млн 894 тис. 850 грн штрафів).

Податковий борг ТОВ «Вісті мас-медіа» на таку суму виник, з точки зору фіскалів, унаслідок перерахування у 2013 році на рахунок ТОВ «Вісті мас-медіа» коштів від МПП «Ледис» на загальну суму 93 млн 630 тис. грн. за договором надання поворотної фінансової допомоги.

При цьому колишній директор МПП «Ледис» вироком Ковпаківського районного суду міста Суми визнаний винним у фіктивному підприємництві, йому призначено покарання у вигляді штрафу в розмірі 8500 грн. Суд встановив, що колишній директор оформив МПП «Ледис» на себе формально та ніякої фінансово-господарської діяльності на підприємстві не вів, а перерахування коштів на рахунок ТОВ «Вісті мас-медіа» нібито для «надання поворотної фінансової допомоги» здійснювалося невстановленими особами без погодження з директором з метою приховування та маскування незаконного походження цих коштів. Суд також дійшов висновку, що документи, підписані колишнім директором МПП «Ледис», не можуть бути належними доказами реальності та товарності господарських відносин між МПП «Ледис» і ТОВ «Вісті мас-медіа».

15 лютого 2016 року Окружний адміністративний суд міста Києва відмовив ТОВ «Вісті мас-медіа» в задоволенні позову та скасуванні податкового повідомлення про необхідність сплати податку на прибуток. Але 3 листопада 2016 року Київський апеляційний адміністративний суд скасував рішення першої інстанції та ухвалив нову постанову, якою частково задовольнив позов ТОВ «Вісті мас-медіа». Апеляційний суд скасував податкове повідомлення в частині заниження податку на прибуток у сумі 25 млн 968 тис. 139 грн. Нині справа розглядається у Вищому адміністративному суді.

Фото: «РБК Україна»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2080
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду