Ймовірні російські кібератаки на виборах розслідують три групи слідчих ФБР

Ймовірні російські кібератаки на виборах розслідують три групи слідчих ФБР

19 Лютого 2017
1322
19 Лютого 2017
10:28

Ймовірні російські кібератаки на виборах розслідують три групи слідчих ФБР

1322
Федеральне бюро розслідувань США проводить щонайменше три розслідування у справі про ймовірні російські кібератаки під час президентських виборів в Америці, повідомили ЗМІ чиновники, знайомих з ситуацією.
Ймовірні російські кібератаки на виборах розслідують три групи слідчих ФБР
Ймовірні російські кібератаки на виборах розслідують три групи слідчих ФБР

Про це інформує «Українська правда» з посиланням на Reuters .

Слідчі в Пітсбурзі (США) намагаються ідентифікувати людей, причетних до зламу комп'ютерів Демократичної партії в 2015 році і першій половині 2016 року. Reuters відзначаєт, що розслідування в Пітсбурзі просунулося далі всіх, однак у Вашингтоні вважають, що у справі не вистачає доказів для обвинувального висновку.

Слідчі в Сан-Франциско (США) намагаються встановити хакерів, які діяли під псевдонімом Guccifer 2. Вони вкрали і опублікували електронні листи Джона Подести - глави виборчого штабу Гілларі Клінтон.

У Вашингтоні (СЩА) агенти збирають дані від інформаторів і перехоплені іноземні дані.

Також агенти перевіряють фінансові операції, які проводилися з російськими приватними особами і компаніями, і які, як вважають, пов'язані з людьми з оточення президента США Дональда Трампа. Під пильною увагою слідчих також інвестиції росіян в закордонні компанії, які були проведені через посередників або підставні компанії.

Reuters пише, що новий помічник директора ФБР з кіберзлочинності Скотт Сміт відмовився коментувати цю інформацію.

Водночас спеціальний комітет Сенату США з розвідки направив в американські відомства і організації, а також низці фізичних осіб офіційні вимоги щодо збереження всіх матеріалів з питання про кібератаки, які ймовірні здійснювалися з Росії. Як повідомляє AP, було розіслано понад десяти повідомлень, проте в які структури надійшов запит, не уточнюється.

Раніше з проханням зберегти всі матеріали, що стосуються можливих зв'язків членів президентської адміністрації з Росією, в Білий дім, Мін'юст і ФБР звернулися сенатори-демократи. Лідер меншості в Сенаті Чак Шумер заявив про присутність серйозних побоювань такого роду контактів.

Нагадаємо, 6 січня була опублікована доповідь спецслужб США про російське втручання у вибори американського президента.  Як наголошується в документі, підконтрольні Кремлю ЗМІ і мережа так званих «тролів» в інтернеті сприяли російській кампанії щодо впливу на вибори президента США. У доповіді підкреслюється, що дії Москви були спрямовані на допомогу обраному президенту США Дональду Трампу і дискредитацію його суперника від Демократичної партії Гілларі Клінтон. Значна частина доповіді спецслужб США про російське втручання у вибори американського президента присвячена телеканалу Russia Today і агентству Sputnik.

У Кремлі у відповідь заявили про серйозну втому від звинувачень з боку Вашингтона в причетності РФ до хакерських атак на США.

Майбутній глава апарату Трампа Рейнс Прібес  заявив, що обраний президент США приймає висновки американської розвідки про причетність Росії до кібератак, спрямованих на зрив президентських виборів, і кроки у відповідь на ці дії не виключені.

11 січня обраний президент США Дональд Трамп вперше публічно визнав втручання Росії у процес виборів шляхом хакерського зламу серверів американських установ, але водночас заявив, що це могли зробити й інші країни.

Після цього керівники сенатського комітету з розвідки заявили про початок розслідування, яке повинно визначити, чи дійсно Росія провела кібератаки, щоб вплинути на вибори в США.

Наприкінці 2016 року сенатор-республіканець, голова комітету Сенату США у справах збройних сил Джон Маккейн заявив, що Росія має заплатити певну ціну за кібератаки на Сполучені Штати Америки і прирівняв їх до актів військових дій. Він анонсував нові антиросійські санкції, зокрема щодо банківських установ РФ.

В минулому році директор Національної розвідки США Джеймс Клеппер назвав основною загрозою національній безпеці США кібератаки.

У жовтні 2016 року США офіційно звинуватили Росію в хакерських атаках. Міністерство внутрішньої безпеки та Управління національної розвідки США оприлюднили спільну заяву, в якій відомства офіційно звинуватили Росію в хакерських атаках на сервери Демократичної партії країни.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1322
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду