Практично вся радіоіндустрія виконує квоти на українські пісні в ефірі – Костинський

Практично вся радіоіндустрія виконує квоти на українські пісні в ефірі – Костинський

9 Лютого 2017
1937
9 Лютого 2017
17:37

Практично вся радіоіндустрія виконує квоти на українські пісні в ефірі – Костинський

1937
Член Національної ради Сергій Костинський заявив, що практично всі радіостанції дотримуються норм закону про україномовні квоти на радіо, що набув чинності три місяці тому - 8 листопада 2016 року.
Практично вся радіоіндустрія виконує квоти на українські пісні в ефірі – Костинський
Практично вся радіоіндустрія виконує квоти на українські пісні в ефірі – Костинський

Про це повідомляє  «Укрінформ».

«На сьогодні радіоіндустрія, незважаючи на звинувачення громадських активістів у тому, що вона не хоче виконувати квоти на україномовні пісні, на ведення передач державною мовою, виконує закон. Наш тотальний моніторинг усіх радіостанцій - і загальнонаціональних, і регіональних, і місцевих - показав, що всі вони загалом виконують норми закону», - сказав Сергій Костинський

Він зазначив, що Нацрадіою зареєстровано 10 випадків порушення закону. При цьому він наголосив, що позиція регулятора щодо радіостанцій-порушників була жорсткою.

«Ми не йшли на поступки навіть у тому випадку, коли порушення не дотягували квоту 0,2%. Ця позиція дуже проста - якщо ми сьогодні будемо трактувати закон по-своєму - комусь ми не даємо штраф, комусь даємо, - то вже не можемо говорити про об'єктивність Національної ради і про справедливість. Загалом ключова теза - це дотримання закону. В законі сказано: в цьому році 50% - мова ведення передач, 25% - пісень українською мовою. Ми не можемо це трактувати по-іншому», - аргументував член Нацради.

За його словами,  штрафами Нацрада дає зрозуміти, що закон треба виконувати – як у столиці, так і в регіонах.

«Можливо, вони думають, що до них менше уваги, з Києва не видно. Але наші представники працюють у кожній області. Тому ми бачимо всі порушення. І я сподіваюся, що сьогоднішні рішення будуть знаком для тих, хто ще сумнівався, що закон треба виконувати. Тим більше, що наступний етап передбачає збільшення квот - до 30% пісень українською мовою і 55% мова ведення передач. Якщо радіостанції не хочуть стикатися з Національною радою за результатами перевірки і отримувати штраф, не робіть 25% - робіть 30, 35, 40 відсотків. Це є Україна, тут спілкуються українською мовою. Не треба боятися української мови», - закликав Костинський. 

Нагадаємо, 9 лютого Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оштрафувала вісім радіостанцій за недотримання ними квот пісень і ведення програм українською мовою.

За результатами позапланових перевірок Нацрада призначила штрафи у розмірі 5% ліцензійного збору таким радіостанціям:

Kiss FM («Українська корпорація телебачення і радіомовлення ЮТАР») – 215 тис. 600 грн;

-«Шансон» (ТРК «Шансон») – 125 тис. 726,40 грн;

-«Радио Вести» (ТРВК «Мастер», Харків) – 39 тис. 600 грн;

-MFM (ТРК «Нова хвиля», Харків) – 36 тис. 360 грн;

-«Європа плюс Дніпро» («Скіфія», Новомосковськ) – 33 тис. 600 грн;

-«106,6» (ТРК «Сімон», Харків) – 37 тис. 800 грн;

-«Ірта» (Незалежна ТРК «Ірта», Луганськ) – 25 тис. 864 грн;

«Маяк» (ТРК «Маяк», Олександрія) – 4 тис. 40 грн.

18 листопада 2016 року Нацрада призначила позапланові перевірки мережевих радіостанцій Kiss FM, MFM, «Шансон» і «Ретро ФМ» щодо дотримання квот. Далі 24 листопада були призначені перевірки ще п'яти регіональних і місцевих радіостанцій: «Ірта», «Радио Вести», «Європа плюс Дніпро», «Маяк» і «104 ФМ». А 1 грудня – перевірки двох місцевих радіостанцій «Армянське радіо» та «106,6».

22 грудня за результатами перевірки Нацрада оголосила Kiss FM попередження замість штрафу за недотримання квот.

12 січня голова Нацради Юрій Артеменко повідомив «Детектору медіа», що Нацрада планує скасувати рішення про попередження Kiss FM і натомість оштрафувати радіомережу.

На фото - Сергій Костинський

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1937
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду