Голову карельського «Меморіалу» арештували через оприлюднення в інтернеті списків співробітників НКВС - УІНП

Голову карельського «Меморіалу» арештували через оприлюднення в інтернеті списків співробітників НКВС - УІНП

27 Грудня 2016
2045
27 Грудня 2016
17:41

Голову карельського «Меморіалу» арештували через оприлюднення в інтернеті списків співробітників НКВС - УІНП

2045
Український інститут національної пам'яті (УІНП) заявляє, що Юрія Дмитрієва, голову Карельського відділення російського правозахисного товариства «Меморіал», який займається пошуком і збереженням пам’яті про репресованих у часи СРСР, у Росії ув'язнили через оприлюднення в інтернеті бази даних працівників органів державної безпеки Радянського Союзу. Голови комітетів Верховної Ради Ганна Гопко, Вікторія Сюмар та Микола Княжицький, низка українських громадських діячів, істориків підписали звернення до міжнародної громадськості на захист Юрія Дмітрієва.
Голову карельського «Меморіалу» арештували через оприлюднення в інтернеті списків співробітників НКВС - УІНП
Голову карельського «Меморіалу» арештували через оприлюднення в інтернеті списків співробітників НКВС - УІНП

Про це повідомляє прес-служба УІНП.

Як йдеться у повідомленні, 13 грудня Федеральна служба безпеки РФ заарештувала історика, голову карельського відділення Міжнародного історико-просвітницького, правозахисного і благодійного товариства «Меморіал» Юрія Дмитрієва. За повідомленням радіо «Эхо Москвы», офіційною причиною його арешту стало кримінальне звинувачення у виготовленні дитячої порнографії.

Громадськість вважає цей арешт розплатою російської влади за розкриття істориком виконавців репресій  у 1930-х роках, та виступила із заявою на захист Юрія Дмитрієва.

Незадовго до арешту Юрія Дмитрієва «Меморіал» зібрав і виклав в інтернеті  базу працівників органів державної безпеки Радянського Союзу під час Великого терору.

«Пан Дмитрієв та його колеги провели гігантську роботу зі встановлення імен, прізвищ, звань, місць служби та інших даних працівників радянської держбезпеки у 1930-х роках. Незабаром після оприлюднення бази на адресу “Меморіалу” почали надходити недвозначні “рекомендації” згорнути проект та погрози», - повідомляє УІНП.

«Ми висловлюємо свою підтримку Юрію Дмитрієву та тверду впевненість у тому, що справедливість рано чи пізно візьме гору, а злочинці комуністичного режиму будуть покарані. Ситуація навколо пана  Дмитрієва є яскравою демонстрацією того, що чекає як добросовісних дослідників історії ХХ століття, так і всіх прихильників вільної думки і слова там, куди може дотягнутися своїми руками Росія – спадкоємиця сталінського СРСР», – говориться в спільному зверненні до міжнародної громадськості на захист Юрія Дмітрієва.

УІНП нагадує, що для українців постать Юрія Дмитрієва має особливе значення, тому що саме він віднайшов поховання жертв розстрілів у Сандармосі (Карелія), де у 1937 році співробітники НКВС розстріляли більше тисячі представників української культурної еліти - Миколу Куліша, Леся Курбаса, Антона Крушельницького з двома синами, Миколу Зерова, Валер'яна Поліщука, Мирослава Ірчана, Григорія Епіка та інших.

Довгий час їхнє місце захоронення було невідоме, і тільки  у 1998 році Юрій Дмитрієв розшукав братську могилу української модерної культури.

Нагадаємо, У жовтні минулого року в Бібліотеці української літератури в Москві і в квартирі її директорки Наталії Шаріної пройшли обшуки, під час яких слідчі виявили книгу Дмитра Корчинського «Війна в натовпі», що визнана в Росії екстремістською. Всього в обвинуваченні, висунутому проти Наталії Шаріної, фігурують близько 25 книг, в яких експерти знайшли ознаки екстремізму. Однак, за словами адвоката, на багатьох з них навіть немає бібліотечного штампу.

28 жовтня 2015 року Наталя Шаріна була затримана, а 30 жовтня поміщена під домашній арешт. Його термін неодноразово продовжувався.

Правозахисний центр «Меморіал» визнав Наталію Шаріну політв'язнем.

На фото - Юрій Дмитрієв

Фото: Олена Халімон

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2045
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду