Німецьке видання розповіло про «сірі зарплати» українських тележурналістів

Німецьке видання розповіло про «сірі зарплати» українських тележурналістів

3 Грудня 2016
3003
3 Грудня 2016
13:20

Німецьке видання розповіло про «сірі зарплати» українських тележурналістів

3003
Кілька журналістів 5-го каналу, що належить президенту Петру Порошенку, заявили німецькому виданню Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), що нібито отримують поряд зі своєю офіційною зарплатою «сірі зарплати» на паралельні банківські карти і «в конвертах». FAZ зробило висновок, що телекомпанія глави держави ухиляється таким чином від податків.
Німецьке видання розповіло про «сірі зарплати» українських тележурналістів
Німецьке видання розповіло про «сірі зарплати» українських тележурналістів

Про це з посиланням на Frankfurter Allgemeine Zeitung передає DW.

FAZ заявляє, що сім нинішніх і колишніх співробітників редакції 5-го каналу підтвердили, що вже кілька років отримують гроші за системою подвійної бухгалтерії на різні банківські картки. На одну картку приходить офіційна зарплата, сума якої часто дорівнює мінімальній зарплаті, прописаній в українському законодавстві, а на іншу - більш висока сума неофіційної зарплати, отримання якої не вимагає розписки. Раніше неофіційна зарплата виплачувалася готівкою, повідомили журналісти.

Адміністрація президента Петра Порошенка у відповідь на запит FAZ заявила, що коментар на цю тему може дати тільки 5 канал. Німецьке видання також цікавилося, чи відомо президентові Порошенку про передбачувані «сірі доходи» на його телеканалі.

Прес-секретар 5-го каналу Олександра Матіос по телефону підтвердила отримання запитань від FAZ, пообіцявши відповісти на них, проте реакції так і не послідувало, заявляє видання. Головний редактор каналу Володимир Мжельський не відповів німецьким журналістам ні по телефону, ні по електронній пошті.

Дві журналістки телеканалу Оксана Гриценко і Ксенія Новикова погодилися виступити в якості свідків під власними іменами, водночас інші п'ять співробітників вирішили бути неназваними. Жоден з інших членів редакції, з якими спілкувалася FAZ, не спростував інформацію про неофіційну частину зарплати на 5-му каналі.

Як зазначає DW, виплата зарплат подібним чином - поширене явище в українських компаніях. Завдяки подвійної бухгалтерії приватні підприємства ухиляються від виплати прибуткового податку і внесків до фондів соціального страхування, що є порушенням закону.

Читайте також «Ведущей 5-го канала подарили уже два пистолета».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3003
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду