Комітет свободи слова відправив на доопрацювання законопроект про удосконалення держреєстрації друкованих ЗМІ

Комітет свободи слова відправив на доопрацювання законопроект про удосконалення держреєстрації друкованих ЗМІ

3 Листопада 2016
1190
3 Листопада 2016
11:14

Комітет свободи слова відправив на доопрацювання законопроект про удосконалення держреєстрації друкованих ЗМІ

1190
Народні депутати погодилися з необхідністю доопрацювання зазначеного законопроекту, створивши для цього робочу групу.
Комітет свободи слова відправив на доопрацювання законопроект про удосконалення держреєстрації друкованих ЗМІ
Комітет свободи слова відправив на доопрацювання законопроект про удосконалення держреєстрації друкованих ЗМІ

Члени Комітету свободи слова та інформаційної політики на черговому засіданні 2 листопада 2016 року розглянули урядовий законопроект № 5024 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо державної реєстрації друкованих засобів масової інформації)» і вирішили відправити його на доопрацювання, створивши для цього при Комітеті робочу групу.

Доповідач з цього питання заступник міністра юстиції Павло Мороз, пояснив появу цього законопроекту необхідністю удосконалення процедури державної реєстрації друкованих засобів масової інформації шляхом її спрощення. 

За його словами, проектом зокрема пропонується передбачити: визначення кола засновників друкованих ЗМІ в Україні, зокрема іноземного засновника, який перебуває в Україні на законних підставах; врегулювання статусу видання «спільне», яке поряд з іноземним засновником передбачає обов'язкове залучення українського засновника; запровадження обов'язковості державної реєстрації в Україні зарубіжних видань, які розповсюджуються в Україні; скорочення терміна державної реєстрації друкованих засобів масової інформації з 30 до 15 робочих днів; подання платіжного документа про сплату адміністративного збору за державну реєстрацію разом із заявою (в пакеті з усіма документами); врегулювання питання застосування змішаних мов друкованих ЗМІ (не менше 50% змісту видання – державною мовою); визначення вимог щодо назви видання та його вихідних відомостей;  врегулювання відносин між співзасновниками друкованих засобів масової інформації в питаннях передачі засновницьких прав; удосконалення понятійного апарату, визначення «спеціалізованих видань»; визначення уповноважених осіб, які будуть складати відповідні протоколи про адміністративні правопорушення, тощо.

Питання врегулювання питання застосування змішаних мов друкованих ЗМІ викликало найбільше зауважень у членів Комітету.

Голова Комітету Вікторія Сюмар висловила низку зауважень до проекту, зокрема щодо необхідності накладення штрафу. На її думку, держава точно не повинна втручатися в стиль і лексику видань. Також голові Комітету не зрозуміло, чому відповідно до проекту трудовим колективам відмовляють бути засновниками друкованих ЗМІ.

Юрист Олександр Дяченко (Українська асоціація медіа бізнесу) представив позицію громадської ради при Комітеті свободи слова, у якої багато зауважень до цього проекту. Він повідомив, що наразі в Україні ведеться два реєстри друкованих ЗМІ (Мінюстом та Книжковою палатою), але обидва вони неповні. Він порекомендував створити один реєстр, але якісний.

Юрист ІМІ Роман Головенко висловив зауваження щодо поняття «спеціалізовані видання», які на практиці порушуються.

Юрист Інституту медіа права Ігор Розкладай повідомив, що в діючих реєстрах є багато видань з однаковою назвою. І запропонував Комітету підготувати нову редакцію закону про друковані ЗМІ.

Нагадаємо, 12 серпня 2016 року Кабінет Міністрів зареєстрував проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України, який передбачає державну реєстрацію закордонних друкованих ЗМІ та введення штрафів за порушення відповідного законодавства

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1190
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду