Редактори комунальних видань висловлюються проти партійності журналістів, яка підриває довіру до ЗМІ

Редактори комунальних видань висловлюються проти партійності журналістів, яка підриває довіру до ЗМІ

19 Жовтня 2016
1506

Редактори комунальних видань висловлюються проти партійності журналістів, яка підриває довіру до ЗМІ

1506
Журналістам і редакторам не варто отримувати партійні квитки і, працюючи у медіа, ставати депутатами місцевої ради. У цьому впевнена головна редакторка газети «Край Камʼянецький» з Хмельниччини Надія Єрменчук. Для неї переконливим став досвід попереднього редактора видання, який був депутатом районної ради від «Батьківщини», що призводило до конфліктів з керівництвом ради, зриву бюджетного фінансування.
Редактори комунальних видань висловлюються проти партійності журналістів, яка підриває довіру до ЗМІ
Редактори комунальних видань висловлюються проти партійності журналістів, яка підриває довіру до ЗМІ

Про це повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

Таку думку Надія Єрменчук висловила медіаекспертам, які зустрілися з колективом видання «Край Камʼянецький» у рамках проекту «Підтримка сталого розвитку реформування державних та комунальних ЗМІ», що здійснюється у співпраці Координатора проектів ОБСЄ в Україні, Держкомтелерадіо та НСЖУ.

Надія Єрменчук заявляє, що вирушати у «вільне плавання» редакція не боїться, бо зараз працює без підтримки з боку влади. Наразі влада платить лише за розміщення офіційних повідомлень та оголошень.

«З роздержавленням ми очікуємо, що, принаймні, влада перестане втручатися в редакційну політику», – сказала редакторка.

Про те, що редактори не повинні мати партійних квитків, ішлося і напередодні, коли медіаексперти відвідували Корсунь-Шевченківський район на Черкащині та газету «Надросся». Голова районної ради Валерій Заболотний висловив переконання: партійність редактора може призвести до того, що його сприйматимуть як опонента, а відтак газету не вважатимуть незалежною та об’єктивною.

«Саме незалежність головного редактора і журналістів дозволяє газеті зберігати принциповість, повагу політиків і довіру аудиторії», – прокоментував перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко.

Нагадаємо, газета «Край Камʼянецький» у суді виборола своє право реформуватися в першому етапі роздержавлення. Після того, як районна рада не винесла рішення про реформування комунальної газети, редакторка писала листи до Адміністрації Президента, і зрештою, видання вирішило судитися з райрадою та райдержадміністрацією.

7 квітня 2016 року Кам’янець-Подільський міськрайонний суд постановив «Визнати протиправною бездіяльність Кам’янець-Подільської районної ради з розгляду нею 18 лютого 2016 року на пленарному засіданні п’ятої сесії проекту рішення «Про реформування друкованого засобу масової інформації та редакції, засновниками (співзасновниками) яких є Кам’янець-Подільська районна рада».

24 травня Хмельницький окружний адміністративний суд постановив: «Позов задовольнити. Визнати протиправною бездіяльність та зобов’язати голову Кам’янець-Подільської районної державної адміністрації Василя Сукача видати розпорядження про реформування друкованого засобу масової інформації та редакції комунального підприємства «Редакція міськрайонної газети «Край Кам’янецький»».

30 червня на сьомій сесії районної ради VIIскликання депутати прийняли рішення про реформування газети «Край Кам’янецький» та комунального підприємства «Редакція міськрайонної газети «Край Кам’янецький». Того ж дня відповідне розпорядження підписав і голова райдержадміністрації.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1506
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду