В організації нападів на журналістів в Одесі 19 лютого 2014 року звинувачують екс-заступника голови ОДА

В організації нападів на журналістів в Одесі 19 лютого 2014 року звинувачують екс-заступника голови ОДА

30 Вересня 2016
1320
30 Вересня 2016
15:42

В організації нападів на журналістів в Одесі 19 лютого 2014 року звинувачують екс-заступника голови ОДА

1320
Прокуратура Одеської області має докази того, що колишній перший заступник голови Одеської облдержадміністрації (ОДА) Олександр Орлов є одним із організаторів жорстокого побиття екіпірованими та озброєними «тітушками» учасників мирного зібрання громадян та журналістів 19 лютого 2014 року на площі біля Одеської ОДА.
В організації нападів на журналістів в Одесі 19 лютого 2014 року звинувачують екс-заступника голови ОДА
В організації нападів на журналістів в Одесі 19 лютого 2014 року звинувачують екс-заступника голови ОДА

Про це у п'ятницю, 30 вересня, повідомила речниця облпрокуратури Інна Верба, передає «Укрінформ».

«Досудовим слідством встановлено, що колишній перший заступник голови Одеської облдержадміністрації, перебуваючи у змові з іншими особами, дав вказівки щодо силового припинення спеціально екіпірованими та озброєними особами мирного зібрання громадян 19 лютого 2014 року на площі перед будівлею облдержадміністрації. Слідчий облпрокуратури оголосив йому підозру у незаконному перешкоджанні проведенню мітингу із застосуванням фізичного насильства, що кваліфіковано за ознаками ст. 340 Кримінального кодексу України», - зазначила речниця облпрокуратури.

Прокуратура звернулася з клопотанням до Приморського райсуду Одеси про обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без визначення розміру застави.

22 вересня облпрокуратура повідомила Олександру Орлову про підозру у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 294 (організація масових заворушень) та ч. 1 ст.28 (вчинення злочину організованою групою осіб за попередньою змовою або злочинною організацією) Кримінального кодексу України.

23 вересня Приморський райсуд Одеси розглянув і задовольнив клопотання прокуратури Одеської області стосовно обрання підсудному Орлову міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою терміном 60 діб. Суд також ухвалив альтернативний захід у вигляді звільнення підсудного під заставу розміром у 8 мільйонів 668 тисяч гривень.

Розгляд по суті апеляційних скарг на ухвалу суду першої інстанції 28 вересня не відбувся - головуючий на закритому засіданні суддя Віктор Балабан оголосив рішення колегії про перенесення розгляду справи з урахуванням поданих апеляцій адвокатів та прокуратури на 3 жовтня. Ввечері 29 вересня за Олександра Орлова було внесено заставу розміром понад 8 мільйонів гривень і випущено з Одеського СІЗО.

Олександра Орлова було звільнено з посади 1 квітня 2014 року.

Нагадаємо, 19 лютого 2014 року активісти одеського Євромайдану проводили на площі перед ОДА акцію «Досить стріляти!». Коли до мітингувальників вийшов тодішній голова ОДА Микола Скорик і почав виправдовувати застосування сили та зброї проти учасників столичного Євромайдану, його освистали.

Після того, як Микола Скорик повернувся до адмінбудівлі, на площу прибули кілька автобусів, з яких вийшли близько двохсот екіпірованих у захисне спорядження осіб, озброєних дерев’яними битами, кийками та металевими прутами, з наклейками на одягу «Стоп Майдан!» і георгіївськими стрічками.

Вони жорстоко побили учасників мирного пікету, в тому числі й журналістів за повної бездіяльності присутніх на площі колишніх працівників міліції. Бандити цілеспрямовано полювали на операторів з камерами. У результаті нападу постраждали знімальні групи 5-го каналу, «Інтера», «ГРАДа», Нового каналу: журналісти отримали численні фізичні травми, у них були розбиті камери.

Одеська міліція відкрила кримінальне провадження за фактами нападів на журналістів 5-го каналу, «Інтера», «ГРАДа», Нового каналу, які 19 лютого вели зйомку розгону мирного протесту.

У березні заступник прокурора Одеської області Павло Закерничний повідомив, що до побиття журналістів та активістів Євромайдану в Одесі 19 лютого 2014 року причетний екс-заступник начальника МВС області Дмитро Фучеджі. Як повідомляла «Українська правда», пан Фучеджі втік з України, ймовірно через Придністров'я, де його брат був головою КДБ.

На фото  - Олександр Орлов

Фото: «Думская»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1320
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду