Нацрада оголосила попередження Одеському кабельному телеканалу «Здоров’я» за паплюження Саакашвілі

Нацрада оголосила попередження Одеському кабельному телеканалу «Здоров’я» за паплюження Саакашвілі

30 Вересня 2016
1328
30 Вересня 2016
12:48

Нацрада оголосила попередження Одеському кабельному телеканалу «Здоров’я» за паплюження Саакашвілі

1328
29 вересня на своєму засіданні Національна рада з питань телебачення і радіомовлення розглянула результати позапланової перевірки ТОВ «ТРК «Здоров’я» з Одеси і оголосила компанії попередження.
Нацрада оголосила попередження Одеському кабельному телеканалу «Здоров’я» за паплюження Саакашвілі
Нацрада оголосила попередження Одеському кабельному телеканалу «Здоров’я» за паплюження Саакашвілі

Про це йдеться на сайті Нацради.

До регуляторного органу звернулися народний депутат України Дмитро Добродомов, Рада національної безпеки і оборони України, Секретаріат Кабінету міністрів України, Міністерство інформаційної політики України, ГО «Молодіжна команда Нове Покоління» щодо поширення в ефірі зазначеного телеканалу інформації,  яка, на думку заявників, нав’язує слухачам негативне ставлення до грузинського народу, підбурює місцеве населення до захоплення державної влади в Одеській області.

За результатами аналізу відеозаписів ефіру за 12, 13 та 16 травня ТРК «Здоров’я» було зафіксовано ознаки порушення вимог чинного законодавства та призначено позапланову перевірку.

Виявлено також неодноразовий вихід в ефір протягом кожної доби передач тенденційної спрямованості про голову Одеської облдержадміністрації Міхеїла Саакашвілі із звинуваченнями його в організованій злочинності і насильстві, образливим перекручуванням прізвища, використанням портрета із зображенням фашистської свастики на чолі, що є порушенням вимог частини другої статті 6 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» і частини першої статті 28 Закону України «Про інформацію».

Моніторинг ефіру цього кабельного мовника за 12 травня зафіксував порушення вимог частини п’ятої статті 6  Закону України «Про телебачення і радіомовлення», оскільки значну частину передач було розміщено без назви, авторського знаку та інформації про виробника. Крім того неодноразово протягом доби демонструвався 55-хвилинний аудіовізуальний твір «Маяк Демократії», відповідно до копірайту виробником цього твору зазначено студію «Лехандрао продакшен». ТРК «Здоров’я» надала дозвіл автора твору на право трансляції, однак не надала прокатного посвідчення.

Зважаючи на виявлені порушення, Нацрада застосувала до ліцензіата санкцію «оголошення попередження» та зобов’язала компанію протягом місяця увідповіднити свою діяльність до умов ліцензії та норм чинного законодавства.

Нагадаємо, Незалежна медійна рада підготувала рекомендації щодо повноважень Національної ради з питань телебачення і радіомовлення у сфері регулювання аудіовізуального контенту.

Незалежна медійна рада підкреслила, що, на відміну від цензури, регулювання контенту, зокрема накладення санкцій уже після оприлюднення неправомірного контенту, є усталеною світовою практикою, що випливає із сили впливу телебачення й радіо на суспільство. Водночас, регулятор має належним чином виконувати свої повноваження не лише за законом «Про телебачення і радіомовлення», а й у інших сферах, таких як вибори та реклама.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1328
Читайте також
12.11.2016 11:00
Борис Бахтєєв
, для «Детектора медіа»
3 000
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду