detector.media
30.09.2016 15:42
В організації нападів на журналістів в Одесі 19 лютого 2014 року звинувачують екс-заступника голови ОДА
В організації нападів на журналістів в Одесі 19 лютого 2014 року звинувачують екс-заступника голови ОДА
Прокуратура Одеської області має докази того, що колишній перший заступник голови Одеської облдержадміністрації (ОДА) Олександр Орлов є одним із організаторів жорстокого побиття екіпірованими та озброєними «тітушками» учасників мирного зібрання громадян та журналістів 19 лютого 2014 року на площі біля Одеської ОДА.

Про це у п'ятницю, 30 вересня, повідомила речниця облпрокуратури Інна Верба, передає «Укрінформ».

«Досудовим слідством встановлено, що колишній перший заступник голови Одеської облдержадміністрації, перебуваючи у змові з іншими особами, дав вказівки щодо силового припинення спеціально екіпірованими та озброєними особами мирного зібрання громадян 19 лютого 2014 року на площі перед будівлею облдержадміністрації. Слідчий облпрокуратури оголосив йому підозру у незаконному перешкоджанні проведенню мітингу із застосуванням фізичного насильства, що кваліфіковано за ознаками ст. 340 Кримінального кодексу України», - зазначила речниця облпрокуратури.

Прокуратура звернулася з клопотанням до Приморського райсуду Одеси про обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без визначення розміру застави.

22 вересня облпрокуратура повідомила Олександру Орлову про підозру у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 294 (організація масових заворушень) та ч. 1 ст.28 (вчинення злочину організованою групою осіб за попередньою змовою або злочинною організацією) Кримінального кодексу України.

23 вересня Приморський райсуд Одеси розглянув і задовольнив клопотання прокуратури Одеської області стосовно обрання підсудному Орлову міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою терміном 60 діб. Суд також ухвалив альтернативний захід у вигляді звільнення підсудного під заставу розміром у 8 мільйонів 668 тисяч гривень.

Розгляд по суті апеляційних скарг на ухвалу суду першої інстанції 28 вересня не відбувся - головуючий на закритому засіданні суддя Віктор Балабан оголосив рішення колегії про перенесення розгляду справи з урахуванням поданих апеляцій адвокатів та прокуратури на 3 жовтня. Ввечері 29 вересня за Олександра Орлова було внесено заставу розміром понад 8 мільйонів гривень і випущено з Одеського СІЗО.

Олександра Орлова було звільнено з посади 1 квітня 2014 року.

Нагадаємо, 19 лютого 2014 року активісти одеського Євромайдану проводили на площі перед ОДА акцію «Досить стріляти!». Коли до мітингувальників вийшов тодішній голова ОДА Микола Скорик і почав виправдовувати застосування сили та зброї проти учасників столичного Євромайдану, його освистали.

Після того, як Микола Скорик повернувся до адмінбудівлі, на площу прибули кілька автобусів, з яких вийшли близько двохсот екіпірованих у захисне спорядження осіб, озброєних дерев’яними битами, кийками та металевими прутами, з наклейками на одягу «Стоп Майдан!» і георгіївськими стрічками.

Вони жорстоко побили учасників мирного пікету, в тому числі й журналістів за повної бездіяльності присутніх на площі колишніх працівників міліції. Бандити цілеспрямовано полювали на операторів з камерами. У результаті нападу постраждали знімальні групи 5-го каналу, «Інтера», «ГРАДа», Нового каналу: журналісти отримали численні фізичні травми, у них були розбиті камери.

Одеська міліція відкрила кримінальне провадження за фактами нападів на журналістів 5-го каналу, «Інтера», «ГРАДа», Нового каналу, які 19 лютого вели зйомку розгону мирного протесту.

У березні заступник прокурора Одеської області Павло Закерничний повідомив, що до побиття журналістів та активістів Євромайдану в Одесі 19 лютого 2014 року причетний екс-заступник начальника МВС області Дмитро Фучеджі. Як повідомляла «Українська правда», пан Фучеджі втік з України, ймовірно через Придністров'я, де його брат був головою КДБ.

На фото  - Олександр Орлов

Фото: «Думская»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY