Ізраїль надіслав Україні ноту щодо програм «слов’яно-арійського» телеканалу «Планета»

Ізраїль надіслав Україні ноту щодо програм «слов’яно-арійського» телеканалу «Планета»

30 Вересня 2016
1627
30 Вересня 2016
13:09

Ізраїль надіслав Україні ноту щодо програм «слов’яно-арійського» телеканалу «Планета»

1627
Посольство Держави Ізраїль в Україні передало Міністерству закордонних справ (МЗС) України ноту щодо змісту програм телерадіокомпанії «Планета», які, на думку посольства, пропагують ксенофобію і антисемітизм. Нацрада заявляє, що факт правопорушення ТРК «Планета» повинно встановити МВС України.
Ізраїль надіслав Україні ноту щодо програм «слов’яно-арійського» телеканалу «Планета»
Ізраїль надіслав Україні ноту щодо програм «слов’яно-арійського» телеканалу «Планета»

Про це йдеться у повідомленні на сайті Нацради.

У ноті йдеться також про можливість звернення МЗС до компетентних органів щодо зазначеного питання. Копію ноти посольство Держави Ізраїль надіслало до Національної ради зпитань телебачення і радіомовлення і Міністерства внутрішніх справ України. МЗС звернулося до Нацради за роз’ясненнями.

Нацрада нагадала, що 31 серпня за результатами планової перевірки, якою було зафіксовано низку порушень, зокрема і щодо трансляції програм, у яких відбувалася пропаганда винятковості, зверхності або неповноцінності осіб за ознаками їх релігійних переконань, ідеології, належності до тієї чи іншої нації або раси, фізичного або майнового стану, соціального походження, регулятор застосував до ТОВ «Телемережа «Уніка-TV» (супутникове мовлення, логотип  «Планета») санкцію «оголошення  попередження».

Факти поширення каналом мови ворожнечі надто ж у період вшанування  75-х роковин трагедії Бабиного Яру є особливо обурливі й цинічні, заявляє Нацрада.

Ще одне попередження було винесене мовнику  14 липня. Раніше, 25 червня 2015 року, Нацрада у зв’язку з порушенням умов ліцензії та програмної концепції мовлення, а також невиконанням розпорядження Нацради про усунення порушень частини 8 статті 28 Закону України «Про телебачення і радіомовлення»  ухвалила рішення про звернення до суду про анулювання ліцензії цього мовника.

Судовий розгляд за позовом Нацради триває і дотепер, а мовник тим часом надалі грубо порушує умови ліцензії та вимоги чинного законодавства, стверджує регулятор.

У вересні Національна рада звернулася до СБУ і МВС  із проханням  вжити  відповідних заходів впливу до телекомпанії, яка поширює в ефірі ксенофобські та шовіністичні висловлювання. На разі МВС вивчає матеріали щодо змісту програм і передач ТОВ «Телемережа «Уніка-TV».

Нацрада надала роз’яснення МЗС і впевнена, що нота посольства Держави Ізраїль в Україні стане серйозним аргументом для якнайшвидшого встановлення МВС правопорушення телекомпанії. За твердженням Нацради, ТРК «Планета» має юридичну адресу в Києві, а мовлення веде із території анексованого Росією Криму.

Водночас канал «Планета» відкидає усі звинувачення Нацради. Представник каналу заявив, що «наводити докази величності слов’яно-аріїв немає потреби, бо це народ, який першим відправив людину в космос і зупинив фашизм».

Нагадаємо, канал «Планета» загалом позиціонує себе як «телеканал славяно-арийского народа» - такими закадровими словами починається, зокрема, програма «Музыкальная передача по заявкам».

Голова Нацради Юрій Артеменко назвав на засіданні Нацради 31 серпня безпрецедентними порушення «Планети» і риторично поцікавився, чому канал узагалі працює з такими порушеннями.

Як відомо, 2 лютого 2017 року в телеканалу «Планета» завершується строк дії ліцензії на супутникове мовлення. В разі наявності не скасованих попереджень Нацрада може відмовити каналу в продовженні ліцензії.

У 2015 році Нацрада хотіла анулювати ліцензію каналу «Планета». Регулятор намагався провести позапланову перевірку мовника, але це не вдалося, оскільки за вказаним у ліцензії місцезнаходженням компанії не виявилося. На підставі даних моніторингу про недотримання умов ліцензії та законодавства Нацрада 29 квітня 2015 року зобов’язала телеканал протягом двох тижнів привести свою діяльність у відповідність до умов законодавства. Але, за даними моніторингу Нацради, порушення не були усунуті, і 25 червня 2015 року Нацрада вирішила звернутися до суду про анулювання ліцензії каналу. Крім того, Нацрада вирішила звернутися до СБУ щодо показу «Планетою» 5 та 6 червня 2015 року програм за участі осіб, які своїми публічними виступами розпалюють ворожнечу, принижують честь і гідність українського народу.

9 грудня 2015 року Окружний адміністративний суд міста Києва повністювідмовив у задоволенні позову Нацради про анулювання ліцензії «Планети» на підставі того, що перед зверненням до суду Нацрада не використала передбачених законодавством санкцій: попередження та штрафу. 3 лютого 2016 року Київський апеляційний адміністративний суд підтвердив рішення суду першої інстанції.

Тим часом телеканал «Планета» оскаржує й інші рішення Нацради. 23 червня 2016 року Окружний адміністративний суд міста Києва відмовив у задоволенні позову телекомпанії про скасування рішення Нацради від 24 березня 2016 року про призначення позапланової перевірки каналу.

14 липня Нацрада за результатами позапланової перевіркиоголосила попередження «Планеті» за інші порушення (не передбачену ліцензією ретрансляцію програми телеканалу NewsOne і трансляцію музичних кліпів і програм за участі фігурантів Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці).

31 серпня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення за результатами позапланової перевірки оголосила попередження супутниковому телеканалу «Планета» (ТОВ «Телемережа “Уніка-TV”»).

3 вересня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення направила до Служби безпеки України листа з проханням вжити заходів впливу до телеканалу «Планета» (ТОВ «Телемережа “Уніка-ТV”»), яке поширює в ефірі ксенофобські та шовіністичні висловлювання. 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1627
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду