Нацрада поскаржилася СБУ на «слов’яно-арійський» телеканал

Нацрада поскаржилася СБУ на «слов’яно-арійський» телеканал

6 Вересня 2016
2561
6 Вересня 2016
12:08

Нацрада поскаржилася СБУ на «слов’яно-арійський» телеканал

2561
3 вересня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення направила до Служби безпеки України листа з проханням вжити заходів впливу до телеканалу «Планета» (ТОВ «Телемережа “Уніка-ТV”»), яке поширює в ефірі ксенофобські та шовіністичні висловлювання. Про це повідомляє прес-служба Нацради.
Нацрада поскаржилася СБУ на «слов’яно-арійський» телеканал
Нацрада поскаржилася СБУ на «слов’яно-арійський» телеканал

Як писав «Детектор медіа», 31 серпня Нацрада за результатами позапланової перевірки оголосила попередження супутниковому телеканалу «Планета» за низку порушень законодавства й умов ліцензії та зобов’язала його усунути порушення упродовж місяця. Для компанії це вже друге попередження, перше вона отримала в липні.

Нацрада виявила, що після отримання чергового попередження «Планета» випустила в ефір цикл передач, у яких наявна «пропаганда винятковості, зверхності або неповноцінності осіб за ознаками їх релігійних переконань, ідеології, належності до тієї чи іншої нації або раси, фізичного або майнового стану, соціального походження, та здійснення інших вчинків, за якими наступає кримінальна відповідальність», відповідно до абзацу 6, 14 частини 2 статті 6 Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

На підтвердження своєї оцінки контенту регуляторний орган цитує деякі висловлювання з циклу програм, що транслювалися 3 вересня:

«Оприлюднити списки власників медіаресурсу України, враховуючи майже воєнне становище нашої держави, невідкладно вжити заходів, щоб власники телерадіомовників і кабельних мереж були на 100% не тільки громадянами України, а і на 95% слов’яно-арійського роду»;

«Религиозный антихристианский характер еврейского фашизма является одной из его главных отличительных черт»;

«Справедливости ради отметим, что как во времена Гитлера были немцы-антифашисты, так и сегодня среди евреев находятся смелые и бескомпромиссные борцы с еврейским фашизмом»;

«Неевреи должны работать, а господа-евреи должны сидеть и есть»;

«Цикл своих просветительских передач с предвидениями будущего приурочить к очередному 100-летнему правлению моих сородичей на территории великой Руси. Славян в стране 40 миллионов, а евреев всего лишь 260 тысяч. И далеко не все из них обладают хватательным … рефлексом, как те, которые захватили практически все народное достояние Украины, включая даже общественные туалеты. Одурманенный чужеродной идеологией, славянский народ прозревает».

Нацрада зафіксувала, що крім поширення шовіністичних і ксенофобських висловлювань, мовник у рухомому рядку 3 вересня подав сфальшоване повідомлення, що ця програма запущена на прохання голови Нацради Юрія Артеменка.

У зверненні до СБУ Нацрада наголосила, що через неодноразове фіксування порушень вимог чинного законодавства та умов ліцензії регуляторний орган звернувся до суду щодо анулювання ліцензії ТОВ «Телемережа “Уніка-TV”». Однак у перебігу розгляду судового позову телеканал «Планета» продовжує грубо порушувати законодавство України. Тому Нацрада просить СБУ невідкладно у межах компетенції вжити необхідних заходів реагування до цього мовника.

Нагадаємо, 14 липня Нацрада за результатами позапланової перевірки оголосила попередження супутниковому телеканалу «Планета» (ТОВ «Телемережа “Уніка-TV”») за не передбачену ліцензією ретрансляцію програми телеканалу NewsOne і трансляцію музичних кліпів і програм за участі фігурантів Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці.

31 серпня Нацрада за результатами позапланової перевірки оголосила друге попередження телеканалу «Планета» за низку порушень різних норм законодавства та умов ліцензії. У тому числі – за пропаганду винятковості, зверхності або неповноцінності осіб за ознаками їх національності, що є порушенням частини 2 статті 6 закону «Про телебачення і радіомовлення». За словами голови Нацради Юрія Артеменка, «Планета» припускається чи не найбільше порушень з усіх ліцензіатів.

2 лютого 2017 року в телеканалу «Планета» завершується строк дії ліцензії на супутникове мовлення. В разі наявності не скасованих попереджень Нацрада може відмовити каналу в продовженні ліцензії.

У 2015 році Нацрада хотіла анулювати ліцензію каналу «Планета». Регулятор намагався провести позапланову перевірку мовника, але це не вдалося, оскільки за вказаним у ліцензії місцезнаходженням компанії не виявилося. На підставі даних моніторингу про недотримання умов ліцензії та законодавства Нацрада 29 квітня 2015 року зобов’язала телеканал протягом двох тижнів привести свою діяльність у відповідність до умов законодавства. Але, за даними моніторингу Нацради, порушення не були усунуті, і 25 червня 2015 року Нацрада вирішила звернутися до суду про анулювання ліцензії каналу. Крім того, Нацрада вирішила звернутися до СБУ щодо показу «Планетою» 5 та 6 червня 2015 року програм за участі осіб, які своїми публічними виступами розпалюють ворожнечу, принижують честь і гідність українського народу.

9 грудня 2015 року Окружний адміністративний суд міста Києва повністю відмовив у задоволенні позову Нацради про анулювання ліцензії «Планети» на підставі того, що перед зверненням до суду Нацрада не використала передбачених законодавством санкцій: попередження та штрафу. 3 лютого 2016 року Київський апеляційний адміністративний суд підтвердив рішення суду першої інстанції.

Тим часом телеканал Планета оскаржує й інші рішення Нацради. 23 червня 2016 року Окружний адміністративний суд міста Києва відмовив у задоволенні позову телекомпанії про скасування рішення Нацради від 24 березня 2016 року про призначення позапланової перевірки каналу.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2561
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду