Нацрада покарала «слов’яно-арійський» телеканал

Нацрада покарала «слов’яно-арійський» телеканал

31 Серпня 2016
8873
31 Серпня 2016
16:20

Нацрада покарала «слов’яно-арійський» телеканал

8873
31 серпня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення за результатами позапланової перевірки оголосила попередження супутниковому телеканалу «Планета» (ТОВ «Телемережа “Уніка-TV”»).
Нацрада покарала «слов’яно-арійський» телеканал
Нацрада покарала «слов’яно-арійський» телеканал

Позапланова перевірка зафіксувала низку порушень різних норм законодавства та умов ліцензії. За словами голови Нацради Юрія Артеменка, «Планета» припускається чи не найбільше порушень з усіх ліцензіатів.

Під час перевірки телекомпанія не надала Нацраді свідоцтва на знак для товарів і послуг і штатного розпису, угод на право використання програм стороннього виробництва, журналу обліку передач. Представники Нацради також не змогли встановити факту архівування і зберігання записів програм, оскільки їм невідома адреса студії чи іншого приміщення, де відбувається архівування. За даними перевіряльників, телеканал здійснює трансляцію реклами без угод з рекламодавцями.

Також представники Нацради виявили, що не відповідають умовам ліцензії відомості про параметри супутника, оператора телекомунікацій, власників, органи управління, фактичну адресу та адресу студії (за вказаними в ліцензії адресами ліцензіат діяльності не здійснює).

За словами керівника контрольно-аналітичного управління Нацради Романа Кіфлюка, представник каналу відмовив перевіряльникам на прохання відвідати студію каналу, щоб з’ясувати місцезнаходження ліцензіата.

Позапланова перевірка зафіксувала суттєві відхилення від програмної концепції: зменшення частки програм власного виробництва, національного продукту, науково-просвітницьких передач, збільшення обсягу іноземного продукту, розважальних і музичних передач.

Нацрада виявила також порушення статті 15-1 закону «Про кінематографію» - показ російського анімаційного фільму «Тайна едкого дыма», виготовленого у 2015 році (закон забороняє показ російських фільмів, вироблених після 1 січня 2014 року). До того ж канал не надав під час перевірки прокатного посвідчення на цей мультфільм, що є порушенням статті 15 закону «Про кінематографію».

Крім того, Нацрада інкримінує телеканалу «Планета» пропаганду винятковості, зверхності або неповноцінності осіб за ознаками їх національності, що є порушенням частини 2 статті 6 закону «Про телебачення і радіомовлення».

Річ у тім, що під час моніторингу ефіру каналу 3 липня Нацрада зафіксувала неодноразову протягом доби трансляцію програми «Сварожичи – минуле, сьогодення, майбутнє, яка починалась словами «Слово мудрости волхва велимудра», у якій, на думку Нацради, протиставляється етнічне угрупування трьох слов'янських народів (українців, росіян та білорусів) назване «сварожичами» і проголошене «Родом Расы Великой» слов'яно-арійського походження, іншим народам.

«На земле наших предков уже много лет власти из рода славяно-ариев нет. Правление инородцев в стране в угоду сатане – есть геноцид нашого народа. Землей, недрами и всем, что на ней, у нас распоряжается и владеет инородец-злодей», - ішлося в програмі. Також її текст містив заклик збирати силу: «…мы создаем силу способную решать любые задачи. Перед нами – истинными хозяевами своей земли, а не второсортным народом, своим обслуживающим персоналом, как нас считают всегребущие шарлатаны – сектанты».

Наприкінці сюжету пропонувались економічні переваги для власників посвідчень «Сварожич» у вигляді преференцій на інформаційну підтримку телеканалу «Планета», розміщення некомерційної інформації, будівництво власного будинку та знижку на придбання фільтру для води.

Програма «Сварожичи – минуле, сьогодення, майбутнє» також не містила імен авторів, назви й адреси виробника програми, що є порушенням частини 5 статті 6 закону «Про телебачення і радіомовлення».

«Планета» загалом позиціонує себе як «телеканал славяно-арийского народа» - такими закадровими словами починається, зокрема, програма «Музыкальная передача по заявкам».

Юрій Артеменко назвав безпрецедентними порушення «Планети» і риторично поцікавився, чому канал узагалі працює з такими порушеннями.

Юрист, який представляв телеканал «Планета» заперечив більшість із порушень. Він заявив, що канал не міняв параметрів на супутнику й оператора і здивувався, чому вперше за шість років у регулятора виникло таке питання. Він зазначив, що свідоцтво на товарний знак у каналу було, коли йому видавали ліцензію, й теж здивувався, чому це цікавило Нацраду нині. Власники каналу, за його словами, оприлюднені на сайті мовника. Він повідомив, що журнал обліку передач ведеться, з 2013 року «Планета» зберігає всі свої записи, і якщо Нацраді чи суду якась передача буде потрібна – готові надати.

Представник «Планети» переконував, що в день моніторингу в ефірі каналу транслювався продукт, який не потребує договору, оскільки «автори самі просять про його розповсюдження».

Про показаний без прокатного посвідчення заборонений російський мультфільм юрист «Планети» сказав, що це «мультфільм, створений для діточок за народні гроші росіян, не Кремлем і його структурами». У мультфільмі, з його слів, висвітлюється негативний вплив паління на здоров’я. «Проект – соціальний, автори просять його розповсюджувати. Навіщо нам договір? Чому така важлива інформація не демонструється на інших каналах? Чому представники Національної ради навмисно перетворюють життєво важливий анімаційний фільм для дітей під порушення закону про кінематографії? Так роблять тільки вороги України, саме з волі Нацради на всіх каналах навязується реклама алкоголю та паління», - заявив він.

Стосовно слов’яно-арійського народу представник «Планети» звинуватив Нацраду у вириванні слів з контексту і підтасовці фактів з метою звинуватити каналу у порушеннях: «Ми ніколи не говорили, що словяно-арійський народ є винятковим. Справжнім проявом зверхності з боку Національної ради було назвати 40 млн українців, росіян і білорусів етнічним угрупуванням».

За його словами, «наводити докази величності слов’яно-аріїв немає потреби, бо це народ, який першим відправив людину в космос і зупинив фашизм».

Юрій Артеменко закликав не переводити розмову у філософську дискусію та запропонував дати каналу якусь жорсткішу санкцію за попередження.

Заступниця голови Нацради Уляна Фещук запропонувала крім попередження видати розпорядження «Планеті» привести її діяльність у відповідність до вимог законодавства, а згодом провести повторний моніторинг. Якщо розпорядження не буде виконано – будуть жорсткіші заходи (звернення до суду про анулювання ліцензії).

Члени Нацради одноголосно підтримали такий проект рішення.

Свою позицію щодо перевірки телеканал «Планета» висловив у листі, який надіслав Нацраді напередодні засідання:

Нагадаємо, 14 липня Нацрада за результатами позапланової перевірки оголосила попередження «Планеті» за інші порушення (не передбачену ліцензією ретрансляцію програми телеканалу NewsOne і трансляцію музичних кліпів і програм за участі фігурантів Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці).

2 лютого 2017 року в телеканалу «Планета» завершується строк дії ліцензії на супутникове мовлення. В разі наявності не скасованих попереджень Нацрада може відмовити каналу в продовженні ліцензії.

У 2015 році Нацрада хотіла анулювати ліцензію каналу «Планета». Регулятор намагався провести позапланову перевірку мовника, але це не вдалося, оскільки за вказаним у ліцензії місцезнаходженням компанії не виявилося. На підставі даних моніторингу про недотримання умов ліцензії та законодавства Нацрада 29 квітня 2015 року зобов’язала телеканал протягом двох тижнів привести свою діяльність у відповідність до умов законодавства. Але, за даними моніторингу Нацради, порушення не були усунуті, і 25 червня 2015 року Нацрада вирішила звернутися до суду про анулювання ліцензії каналу. Крім того, Нацрада вирішила звернутися до СБУ щодо показу «Планетою» 5 та 6 червня 2015 року програм за участі осіб, які своїми публічними виступами розпалюють ворожнечу, принижують честь і гідність українського народу.

9 грудня 2015 року Окружний адміністративний суд міста Києва повністю відмовив у задоволенні позову Нацради про анулювання ліцензії «Планети» на підставі того, що перед зверненням до суду Нацрада не використала передбачених законодавством санкцій: попередження та штрафу. 3 лютого 2016 року Київський апеляційний адміністративний суд підтвердив рішення суду першої інстанції.

Тим часом телеканал Планета оскаржує й інші рішення Нацради. 23 червня 2016 року Окружний адміністративний суд міста Києва відмовив у задоволенні позову телекомпанії про скасування рішення Нацради від 24 березня 2016 року про призначення позапланової перевірки каналу.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8873
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду