Нацрада призначила позапланову перевірку NewsOne через трансляцію політичної реклами

Нацрада призначила позапланову перевірку NewsOne через трансляцію політичної реклами

15 Вересня 2016
1942
15 Вересня 2016
14:40

Нацрада призначила позапланову перевірку NewsOne через трансляцію політичної реклами

1942
15 вересня на засіданні Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку ТОВ «Новини 24 години» (телеканал NewsOne) через рекламу політичної партії «За життя».
Нацрада призначила позапланову перевірку NewsOne через трансляцію політичної реклами
Нацрада призначила позапланову перевірку NewsOne через трансляцію політичної реклами

Результати вибіркового моніторингу Нацради показали, що з 5 по 11 серпня з 17.00 до 23.00 на каналі зафіксовано вихід політичної реклами партії «За життя» загальним обсягом 36 хвилин 42 секунди, що була відокремлена від інших програм як на початку, так і наприкінці з використанням слів: «політична реклама».

Оскільки політична реклама є однією з форм передвиборної агітації, то трансляція такого контенту порушує частину другу статті 54 Закону України «Про місцеві вибори» (ведення передвиборної агітації до початку і після закінчення встановлених у цій статті строків забороняється), частини першу, другу статті 70 Закону України «Про вибори народних депутатів України» (партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидати у депутати мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати; передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем голосування).

За відсутності виборчого процесу в України розміщення реклами, зокрема політичних партій, має відбуватися на загальних засадах та з дотриманням вимог, визначених Законом України «Про рекламу». Оскільки на період моніторингу супутникового мовлення ТОВ «Новини 24 години» Центральною виборчою комісією України не було оголошено початок виборчого процесу в Україні, а політичну партію «За життя» та її кандидатів не було зареєстровано у спосіб, визначений чинним законодавством, Нацрада перевірить канал NewsOne щодо дотримання вимог пунктів а) та е) частини першої статті 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (телерадіоорганізація зобов'язана: дотримуватися законодавства України та вимог ліцензії; виконувати правила рекламної діяльності і спонсорства, встановлені законодавством).

«Для нас це питання нове, є багато дискусій щодо того, чи має право політична реклама виходити в ефір в період, коли в країні не відбувається передвиборна кампанія. Це питання не тільки до вашого каналу, воно глобальне. І ми хочемо на прикладі цього кейсу розібратися  в ньому. Будемо розбиратися разом із вами», – звернувся під час засідання голова Національної ради Юрій Артеменко до юриста  ТОВ «Новини 24 години» Тетяни Туголукової.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1942
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду