detector.media
15.09.2016 14:40
Нацрада призначила позапланову перевірку NewsOne через трансляцію політичної реклами
Нацрада призначила позапланову перевірку NewsOne через трансляцію політичної реклами
15 вересня на засіданні Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку ТОВ «Новини 24 години» (телеканал NewsOne) через рекламу політичної партії «За життя».

Результати вибіркового моніторингу Нацради показали, що з 5 по 11 серпня з 17.00 до 23.00 на каналі зафіксовано вихід політичної реклами партії «За життя» загальним обсягом 36 хвилин 42 секунди, що була відокремлена від інших програм як на початку, так і наприкінці з використанням слів: «політична реклама».

Оскільки політична реклама є однією з форм передвиборної агітації, то трансляція такого контенту порушує частину другу статті 54 Закону України «Про місцеві вибори» (ведення передвиборної агітації до початку і після закінчення встановлених у цій статті строків забороняється), частини першу, другу статті 70 Закону України «Про вибори народних депутатів України» (партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидати у депутати мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати; передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем голосування).

За відсутності виборчого процесу в України розміщення реклами, зокрема політичних партій, має відбуватися на загальних засадах та з дотриманням вимог, визначених Законом України «Про рекламу». Оскільки на період моніторингу супутникового мовлення ТОВ «Новини 24 години» Центральною виборчою комісією України не було оголошено початок виборчого процесу в Україні, а політичну партію «За життя» та її кандидатів не було зареєстровано у спосіб, визначений чинним законодавством, Нацрада перевірить канал NewsOne щодо дотримання вимог пунктів а) та е) частини першої статті 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (телерадіоорганізація зобов'язана: дотримуватися законодавства України та вимог ліцензії; виконувати правила рекламної діяльності і спонсорства, встановлені законодавством).

«Для нас це питання нове, є багато дискусій щодо того, чи має право політична реклама виходити в ефір в період, коли в країні не відбувається передвиборна кампанія. Це питання не тільки до вашого каналу, воно глобальне. І ми хочемо на прикладі цього кейсу розібратися  в ньому. Будемо розбиратися разом із вами», – звернувся під час засідання голова Національної ради Юрій Артеменко до юриста  ТОВ «Новини 24 години» Тетяни Туголукової.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY