Лабіринти НІСу: як нападники знали, куди бігти і кидати горючі суміші. Репортаж

Лабіринти НІСу: як нападники знали, куди бігти і кидати горючі суміші. Репортаж

5 Вересня 2016
13594
5 Вересня 2016
19:55

Лабіринти НІСу: як нападники знали, куди бігти і кидати горючі суміші. Репортаж

13594
Кореспондентка «Детектора медіа» побувала в будівлі «Національних інформаційних систем», яку 4 вересня атакували горючими сумішами.
Лабіринти НІСу: як нападники знали, куди бігти і кидати горючі суміші. Репортаж
Лабіринти НІСу: як нападники знали, куди бігти і кидати горючі суміші. Репортаж

Сходи перед входом у «Національні інформаційні системи» обгороджені червоною попереджувальною стрічкою. Над сходами справа дим – сигаретний. Працівники редакції за цигарками обговорюють вчорашні події:

– Лєнка Зоріна в лікарні, кажуть, два місяці лежатиме…

– Тьху ти, стільки техніки спалили… - викидає сигарету чоловік із натовпу. Побачивши «чужу» людину, працівники моментально вивітрюються.

Сходи будівлі обгороджені червоною попереджувальною стрічкою

Нас зустрічає продюсер Олександр Омелянчик і пропускає всередину. За нами забігає чорнявий хлопець з мікрофоном:

– Ми зі 112-го каналу, хочемо стендап записати, і з кимось потім поговорити, – звертається до охоронців.

– Ви домовлялись з кимось?

– Ні. Ми так приїхали…

– Дзвони Пилипцю, то свої… – сміється невисока жінка з волоссям мідного відтінку.

Поки «112 Україна» чекає директора НІСу Олександра Пилипця, який поїхав провідати постраждалу журналістку Олену Зоріну, продюсер Олександр Омелянчик показує згорілі приміщення.

Одразу каже, що стовідсотковою інформацією не володіє, під час пожежі на місці не був. Картину події відтворив зі слів працівників, яких сьогодні на роботі немає. З тими, хто був вчора під час пожежі, нам поспілкуватись не вдалося. Продюсер каже, що сьогодні вони вдома, тож картину вчорашніх подій доводиться складати лише зі слів керівництва.

Першу горючу суміш кинули одразу при вході, біля охорони

За словами продюсера, першу горючу суміш кинули одразу при вході, біля охорони. Далі нападники побігли на другий поверх, і чомусь – конкретно у міжнародну редакцію новин. Кімната перетворилась на суміш кіптяви, плавленого смердючого металу і пластмаси, з якої на взуття просочується вода, перемішана чи то з глиною, чи з піском. Під час пожежі тут працювали люди. Сусідню кімнату, монтажну, не зачепило: всі екрани і речі на місці.

Міжнародна редакція новин перетворилась на суміш кіптяви, плавленого смердючого металу і пластмаси

Потім люди, які атакували НІС, чомусь побігли в телестудію, в інший кінець будівлі. За словами продюсера, горючу суміш кинули з правого верхнього кутка студії, з другого поверху:

– Це була диверсійна група, яка знала чітко, що куди кидати. Хлопці підготовлені були, рухались боковими драбинами. Вони зайшли сюди з першого поверху. Там вибили двері і вийшли боковими драбинами. Он суфлер як поплавився.

Студія новин

Уже сьогодні «Подробности» від ранку виходять в ефір зі студії. Підлога досі щедро посипана сажею.

– Саш, може, ту пляшку з горючою сумішшю кудись забрати? – підходить до продюсера білява жінка середнього віку.

– Та я казав охороні, щоб вони її огородили. Вона сама по собі не повинна вибухнути…

Підпал НІСу ставить більше запитань, ніж відповідей. Вибір нападників, куди ж кидати палаючу суміш, дивний: різні поверхи – другий і третій, при тому, що кабінети керівників НІСу розташовані на першому; різні приміщення: дві монтажки й одна телестудія, розміщені не близько один від одного. У самих коридорах можна заплутатись: у плетиві розгалужень губиться сам директор НІСу, який згодом повертається до редакції.

У ньюзрум суміш не кидали. Журналістів евакуйовували через великий балкон-вікно. А ось монтажер ледь не постраждав: коридори затягнуло густим димом, тож він міг попросту задихнутись. Травмувалась журналістка Олена Зоріна: спочатку думали, що в неї зламана нога, але в лікарні виявили, що це пошкодження хребта. Кореспондентку лікуватимуть два місяці. Оператор Вадим Ревун та журналіст Олександр Смещук намагались відзняти нападників, однак самі отримали травми і розбиту камеру.

Двоє з трьох охоронців, які були вчора під час нападу, сьогодні вийшли на роботу без жодних пошкоджень. Чому в них не було сутичок з нападниками, від них самих дізнатись не вдалось: керівництво заборонило їм давати будь-які коментарі. Щоправда, негласно поінформоване в ситуації джерело «ДМ» розповіло, що охоронці виконували свої прямі обов’язки, а саме: натисли кнопку тривоги, яка викликає «швидку», поліцію і МНС, захищали важливі технічні вузли й евакуйовували працівників. Вступати у боротьбу з атакувальниками їм не можна. Через «чорний хід» нападники не заходили, лише через центральний.

– Міліція приїхала, коли тут уже все горіло, - махає рукою керівник НІСу Олександр Пилипець, заходячи до огородженого попереджувальною стрічкою приміщення. – Двері биті на чорному вході.

Биті двері чорного входу

Директор веде в цокольне приміщення з купою розгалужень, з яких необізнаному відвідувачу не так просто вийти. Нападники чітко знали, де чорний вхід, оскільки проламували стіну саме в напрямку виходу. Стіна тоненька, з гіпсокартону. Проламана не знизу, що було б логічно, а зверху. Через дірку могла пролізти лише худорлява особа, і то з труднощами.

Проламана гіпсокартонна стіна

– Четверо людей сюдою вилазили… Обережно, горюча суміш! – відганяє мене від дволітрової пластикової пляшки з-під «Живчика» директор. – Це речовий доказ. Який правоохоронні органи досі не можуть забрати.

Пляшка з горючою сумішшю

– Не бачу перспектив у цьому розслідуванні, – віддаляючись, провадить Пилипець і йде в інший кінець коридорного лабіринту. – Он сюдою теж намагались втекти, але не змогли відкрити двері. Я про існування цього виходу сам не знав. Двері тільки ззовні відчиняються. Бачите, он зламаний замок. Пожежники вогнегасниками працювали. У нас маленькі стоять, он бачите, – киває на вогнегасники розміром по лікоть. – А ці он які, – показує на значно більші, товщі і вищі.

Зламаний замок

– Але щоб знайти ці всі виходи, потрібно, як мінімум, мати план будівлі. Інакше тут людина просто блукає, – сповільнюю рух директора, щоб не загубити в коридорах фотографа.

– Сто відсотків. А тепер думайте! У нас тут нещодавно були проблеми із замінуванням, і приїжджали хлопці, неодноразово перевіряли будівлю. Я нічого не стверджую, просто кажу факти… П’ять хвилин пройшло після підпалу, Зорян Шкіряк уже розказує, що це самопідпал. І всі це тиражують. Слідчих ще не було, експерти будуть тільки завтра-післязавтра. А вчора бігали, кричали: «Дайте нам сервери!», щоб ми в ефір не виходили. Принесли мені бумажку, а не документ. При мені писали на чистому папірцеві з печаткою і штампом. Якийсь лейтенант поліції писав.

Письмове прохання оперативника надати копію з камер відеоспостереження з внутрішніх та зовнішніх камер за період часу з 15:00 до 19:00 4.09.2016 року

Телефоном речник МВС Артем Шевченко розповів «ДМ» у відповідь на закиди Пилипця, що слідчо-оперативна група працювала вчора до пізньої ночі й речові докази вилучала. Що, власне, підтверджує і вчорашній прямий ефір «Подробностей недели», які вийшли безпосередньо з вулиці поряд зі входом до НІСу. Кореспондент каналу Руслан Смещук кілька разів на очах глядачів намагався потрапити до будівлі НІСу, але його не впускали правоохоронці.

За детальнішою інформацією Артем Шевченко сказав зателефонувати речниці київської поліції Оксані Блищик. Вона в коментарі «ДМ» лаконічно сказала: «Слідчі дії тривають. Слідчий визначає, які слідчі дії і коли проводити».

Раніше прес-служба поліції повідомила, що «з місця події вилучили чотири плакати, шість автомобільних шин, змиви кіптяви зі стін будівлі, п’ять туристичних палаток, дві радіостанції, рюкзак, інші речові докази».

Фото: Максим Поліщук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13594
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду