У Миколаєві поліція надала журналісту «Преступности.НЕТ» не всю запитувану інформацію

У Миколаєві поліція надала журналісту «Преступности.НЕТ» не всю запитувану інформацію

15 Серпня 2016
4713
15 Серпня 2016
17:02

У Миколаєві поліція надала журналісту «Преступности.НЕТ» не всю запитувану інформацію

4713
Головне управління Національної поліції у Миколаївській області відмовилось назвати кореспонденту інтернет-видання «Преступности.НЕТ» Андрію Лохматову прізвища та імена всіх співробітників миколаївської поліції
У Миколаєві поліція надала журналісту «Преступности.НЕТ» не всю запитувану інформацію
У Миколаєві поліція надала журналісту «Преступности.НЕТ» не всю запитувану інформацію

Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

Як зазначено на сайті, журналіст направив на адресу ГУ Нацполіції в Миколаївській області інформаційний запит, в якому просив надати йому список всіх співробітників структурних та територіальних підрозділів миколаївської поліції. У відповідь тимчасово виконуючий обов'язки заступника начальника управління Євген Ковтун надав йому імена лише керівників цих підрозділів.

При цьому, як повідомляє ІМІ, поліцейський послався на низку постанов Кабінету Міністрів та внутрішніх наказів Міністерства внутрішніх справ.

Як зауважує пан Лохматов, Закон України «Про доступ до публічної інформації» (частина 5 статті 6) регламентує, що не може бути обмежений доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, у тому числі прізвища, імена, по-батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти.

«Тобто, іншими словами, якщо людина отримує зарплату з бюджету, то його прізвище, ім'я та по-батькові жодним чином не можуть приховуватися. Всі співробітники МВС та Національної поліції України отримують зарплату з коштів Державного бюджету України. Все інше – від лукавого. Але Євген Ковтун, як і його колишній начальник Віталій Гончаров наполегливо шукають зачіпки, як би не розповісти нам, платникам податків, кого вони там влаштували до себе на роботу…», –  каже пан Лохматов.

Також він додав, що має намір подати позов до Миколаївського окружного адміністративного суду, де буде вимагати від Ковтуна надати йому запитувану інформацію.

Медіа-юрист ІМІ Роман Головенко, посилаючись на ч.5 ст.6 Закону про доступ, зазначає, що таку інформацію теоретично можна приховати (щодо частини працівників МВС). Проте, зауважує юрист, у відповіді поліції недостатньо обгрунтували ненадання ПІБ рядового складу ні щодо усіх, ані щодо частини працівників, інформація про яких може бути утаємничена.

Відповідь Головного управління Національної поліції у Миколаївській області:

 Нагадаємо, в червні депутат Миколаївської обласної ради (БПП) Федір Барна, заявив, що має намір подати в суд на місцеве інтернет-видання «Преступности.НЕТ» і подати заяву до правоохоронних органів щодо начебто шантажу з боку журналіста сайту Євгена Гомонюка.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4713
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду