Дніпропетровська облрада не вважає публічною інформацію про роздержавлення преси

Дніпропетровська облрада не вважає публічною інформацію про роздержавлення преси

28 Липня 2016
1859
28 Липня 2016
13:01

Дніпропетровська облрада не вважає публічною інформацію про роздержавлення преси

1859
Дніпропетровська обласна рада не надала відповіді по суті на інформаційний запит «Детектора медіа» щодо проблем із реформуванням комунальної газети «Зоря», оскільки вважає, що ця інформація не є публічною.
Дніпропетровська облрада не вважає публічною інформацію про роздержавлення преси
Дніпропетровська облрада не вважає публічною інформацію про роздержавлення преси

«Детектор медіа» надіслав інформаційний запит Дніпропетровській обласній раді щодо ситуації навколо процесу роздержавлення Дніпропетровської комунальної газети «Зоря», головна редакторка якої звинуватила Дніпропетровську обласну раду в грубому порушенні Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».

В інформаційному запиті «Детектор медіа» поставив представникам облради такі запитання:

1. Із яких причин Дніпропетровська обласна рада не сприяє редакції комунального друкованого засобу масової інформації «Зоря» та досі не розглянула на своїх засіданнях питання про початок реформування газети (відповідно до закону, це мало бути зроблено до кінця квітня 2016 року)?

2. На якій підставі приміщення, де фактично перебуває редакція газети «ЗОРЯ» (і яке, за словами редакторки, було передано підприємству в господарське відання на підставі рішення Дніпропетровської обласної ради №475-20/VI від 30.08.2013 р. та №517-23/VI від 27.12.2013 р., що підтверджується договорами №2/14/У від 29.09.2014 р., та №2/15/У від 01.09.2015 р.) вирішено передати у відання іншого комунального підприємства?

3. Коли відбудеться розгляд Дніпропетровською обласною радою питання реформування газети «Зоря», згідно з Законом України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації»?

У відповіді за підписом заступника голови обласної ради по виконавчому апарату – начальника управління правового забезпечення діяльності ради О.В. Доброгоського зазначено, що на сьогодні питання щодо реформування КП ДОР «Редакція газети "Зоря"» перебуває на розгляді постійної комісії обласної ради. Також у відповіді йдеться про те, що зазначена у запиті «Детектора медіа» інформація не належить до публічної. 

Нагадаємо, головна редакторка комунального підприємства Дніпропетровської обласної ради «Редакція газети "Зоря"» Ксенія Зайцева звинуватила засновника газети - Дніпропетровську обласну раду - у грубому порушенні Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».  

Редакторка наголосила, що 16 лютого було проведено збори трудового колективу, де було прийнято рішення про участь редакції в першому етапі реформування друкованого засобу масової інформації, про що вона повідомила засновника письмово. Але на жодному з трьох засідань Дніпропетровської обласної ради, що відбулися з тих пір, не розглядалося питання реформування КП ДОР «Редакція газети "Зоря"».

Натомість, на засіданні сесії Дніпропетровської обласної ради 15 червня 2016 року було вирішено питання щодо приміщення, в якому фактично перебуває КП ДОР «Редакція газети "Зоря"», а саме про передачу майна нежитлових приміщень загальною площею 47,1 кв. м, приміщення актового залу площею 207,4 кв. м, розташованих за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Комсомольська, 52, у господарське відання комунального підприємства «Агропроекттехбуд».

Раніше НСЖУ повідомляла, що Дніпропетровська обласна влада чотири місяці не виносить на розгляд депутатів рішення зборів трудового колективу дніпропетровської обласної газети «Зоря» про участь у реформуванні друкованих ЗМІ на першому етапі. Натомість у газети планують забрати приміщення редакції.

25 липня в Дніпрі відбулося виїзне засідання громадської ради при Держкомтелерадіо. В ході цього засідання громадська рада рекомендувала Дніпропетровській обласній раді прийняти рішення про реформування обласної газети «Зоря» і укласти з виданням договір на висвітлення діяльності ради. Голова громадської ради Олександр Човган вважає, що Дніпропетровська облрада навмисно порушує закон про роздержавлення преси. 

Нагадаємо, днями «Детектор медіа» отримав відповідь щодо перебігу подій навколо реформування газети «Зоря» від Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Дніпропетровської обласної державної адміністрації, який розцінив інформаційний запит «Детектора медіа» як звернення громадян.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1859
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду