Дніпропетровська облрада навмисно ігнорує закон про роздержавлення преси – Човган

Дніпропетровська облрада навмисно ігнорує закон про роздержавлення преси – Човган

28 Липня 2016
1703
28 Липня 2016
12:35

Дніпропетровська облрада навмисно ігнорує закон про роздержавлення преси – Човган

1703
Жоден представник Дніпропетровської обласної ради не прийшов на виїзне засідання громадської ради при Держкомтелерадіо, не зважаючи на офіційні запрошення.
Дніпропетровська облрада навмисно ігнорує закон про роздержавлення преси – Човган
Дніпропетровська облрада навмисно ігнорує закон про роздержавлення преси – Човган

Дніпропетровська обласна рада навмисно ігнорує закон про реформування друкованої державної та комунальної преси. Такого висновку дійшли члени громадської ради при Держкомтелерадіо під час  виїзного засідання, що відбулося 25 липня 2016 року в Дніпрі. Про це в коментарі «Детектору медіа» повідомив голова громадської ради Олександр Човган.

Серед питань, що були зазначені в порядку денному - ситуація, що склалася навколо комунальної газети «Зоря», головна редакторка якої звинувачує Дніпропетровську обласну раду в грубому порушенні закону про роздержавлення преси.  

Проте, не зважаючи на офіційні листи й попередження, жоден представник від Дніпропетровської обласної ради на засідання громадської ради при Держкомтелерадіо не прийшов. «Ми побачили своїми очима, що Дніпропетровська обласна рада навмисно не виконує норми закону про роздержавлення. Більше того, ми побачили, як у редакції дуже різко виникли проблеми з приміщенням, у неї абсолютно немає фінансування з бюджету», - сказав Олександр Човган.

За словами пана Човгана, громадська рада при Держкомтелерадіо констатувала факт грубого порушення закону з боку Дніпропетровської облради та прийняла сім звернень, в тому числі до депутатів обласної ради, голови Держкомтелерадіо та губернатора.

«Моя особиста думка як медіафахівця: влада хоче максимально "віджати" з цієї газети в своїх інтересах, дочекатися, доки ця газета буде викреслена з реєстру Мін’юсту, і треба очікувати, що наступного дня вийде приватна газета з такою ж назвою та зовсім іншим колективом», – додав пан Човган.

Нагадаємо, головна редакторка комунального підприємства Дніпропетровської обласної ради «Редакція газети "Зоря"» Ксенія Зайцева звинуватила засновника газети - Дніпропетровську обласну раду - у грубому порушенні Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».  

Редакторка наголосила, що 16 лютого було проведено збори трудового колективу, де було прийнято рішення про участь редакції в першому етапі реформування друкованого засобу масової інформації, про що вона повідомила засновника письмово. Але на жодному з трьох засідань Дніпропетровської обласної ради, що відбулися з тих пір, не розглядалося питання реформування КП ДОР «Редакція газети "Зоря"».

Натомість, на засіданні сесії Дніпропетровської обласної ради 15 червня 2016 року було вирішено питання щодо приміщення, в якому фактично перебуває КП ДОР «Редакція газети "Зоря"», а саме про передачу майна нежитлових приміщень загальною площею 47,1 кв. м, приміщення актового залу площею 207,4 кв. м, розташованих за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Комсомольська, 52, у господарське відання комунального підприємства «Агропроекттехбуд».

Раніше НСЖУ повідомляла, що Дніпропетровська обласна влада чотири місяці не виносить на розгляд депутатів рішення зборів трудового колективу дніпропетровської обласної газети «Зоря» про участь у реформуванні друкованих ЗМІ на першому етапі. Натомість у газети планують забрати приміщення редакції.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1703
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду