detector.media
14.07.2016 15:56
Апеляційний суд повністю виправдав блогера Руслана Коцабу і постановив його звільнити (ДОПОВНЕНО)
Апеляційний суд повністю виправдав блогера Руслана Коцабу і постановив його звільнити (ДОПОВНЕНО)
Апеляційний суд повністю виправдав івано-франківського блогера Руслана Коцабу, якого раніше міський суд Івано-Франківська визнав винним у перешкоджанні діяльності Збройних Сил України і засудив до 3 років і 6 місяців позбавлення волі.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомила правозахисниця Тетяна Близнюк.

«Щойно апеляційним судом Руслана Коцабу повністю виправдано. Нагадую, суд попередньої інстанції дав йому чотири з чимось років. Прокуратура подала апеляцію, щоб йому дали 13. Кожен має право не погоджуватися з чиїмись висловлюваннями. Ніхто не має права садити людину за ці висловлювання до тюрми. Сподіваюся, він отримає компенсацію за незаконне позбавлення волі», - написала вона.

«Укрінформ» також підтверджує, що Апеляційний суд Івано-Франківської області  визнав журналіста Руслана Коцабу невинним в державній зраді і звільнив його з під варти. 

«Закрити кримінальне провадження щодо Руслана Коцаби на підставі відсутності складу злочину. Негайно звільнити його з-під варти», -  йдеться в рішенні  суду. 

Судді у справі – Олександр Васильєв, Володимир Гандзюк, Микола Кавацюк.

Львівське видання Еxpres.ua повідомляє, що під час засідання Апеляційного суду Руслан Коцаба вкотре наголосив, що не визнає себе винним. «Я прошу мене виправдати і дати можливість притягнути до відповідальності прокурорів і гебню, яка утримувала мене 524 дні в клітці», – сказав блогер.

Його адвокат Сулима заявив, що жодного доказу про перешкоджання Руслана Коцабою Збройним Силам прокурорами не було надано.  У відповідь прокурор Білий сказав, що судом першої інстанції за обвинуваченя за ч. 1 ст. 111 не враховані всі докази.

Руслан Коцаба в Апеляційному суді. Фото: «Репортер»

У своєму виступі блогер знову наголосив, що на Донбасі «йде громадянська війна» і пообіцяв, що Петро Порошенко буде покараний за «братовбивчу війну», і його будуть судити так само як Арсенія Яценюка і Олександра Турчинова.

«Можливо, ми з вами більше не зустрінемось. Якщо сьогодні приймуть ухвалу, я вже буду засудженим. Тому допоможіть мені відмитися від того бруду, який на мене виливають. Мене у 50 років зганьбили повністю. Війна – від сатани, досить тої ненависті. Краще поганий мир, ніж добра війна. Ми повинні визначитись, чи ми торгуємо, чи воюємо. Я повторюсь, мені ні на грам не соромно за все, що я говорив. Це громадянська війна, а іноземний вплив є з обох боків. Порошенка, Яценюка і Турчинова будуть судити. Саме вони зробили цей бізнес на крові, цю торгівлю. Вони будуть тікати за кордон і будуть у розшуку. Це вони спровокували Путіна, вони і віддали йому Крим за два дні і проводили домовленості щодо Донбасу. Порошенко буде покараний за цей передерибан, братовбивство, створене заради олігархічних інтересів», - цитує звернення блогера до журналістів «Репортер».

«Казав, що думав. Не ходив в строю. Був націоналістом, ним і лишився. А те, що в його діях побачили покидьки, які наживалися на війні - то най лишиться на їхньому сумлінні. Те, що його дії не сприйняли багато, якщо не більшість, моїх побратимів - теж не має бути підставою для ув'язнення в правовій державі! Це не означає, що наші суди раптом стали судити чесно. Це означає, що в іншому випадку були би дуже великі іміджеві втрати української влади після рішення Євросуду», - прокоментувала виступ блогера Тетяна Близнюк.

Нагадаємо, у січні 2015 року Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження проти блогера з Івано-Франківська Руслана Коцаби за відеозвернення до Президента України, де він закликав українців відмовитися від чергової хвилі мобілізації, мотивуючи тим, що в Україні не оголошений військовий стан.

Представництво міжнародної організації Amnesty International в Україні назвало Руслана Коцабу «в'язнем сумління» і закликало українську владу негайно його звільнити.

В інтерв’ю «Детектору медіа» в лютому 2016 року відомий український правозахисник Євген Захаров заявив, що Руслан Коцаба – типовий політв’язень. 

У березні 2016 року Центр громадянських свобод звернувся до влади України із вимогою негайно звільнити Руслана Коцабу, який більше року перебував під вартою за підозрою у перешкоджанні законній діяльності Збройних сил України.

11 травня Комітет Верховної Ради України з питань прав людини національних меншин і міжнаціональних відносин у своїй заяві висловивзанепокоєння з приводу арешту та тривалого утримання під вартою івано-франківського блогера Руслана Коцаби. Члени Комітету вважають, що справа блогера шкодить іміджу України і створює небезпечний прецедент з обмеження свободи слова.

12 травня Івано-Франківський міський суд визнав місцевого блогера Руслана Коцабу винним у перешкоджанні діяльності Збройних Сил України і засудив до 3 років і 6 місяців позбавлення волі. На суді Руслан Коцаба заявив, що не визнає своєї провини.

Строк відбуття покарання блогеру розрахують з дати затримання – тобто з 7 лютого 2015 року. Суд ухвалив відповідно до ст. 172 КПК України зарахувати йому строк попереднього ув’язнення з 7 лютого 2015 року до дня набрання вироком законної сили у строк відбуття покарання з розрахунку - один день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі.

Водночас виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) Аркадій Бущенко заявив, що Руслан Коцаба може бути звільнений найближчим часом.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY