Верховна Рада відправила на доопрацювання закон про відкритість діяльності народних депутатів

Верховна Рада відправила на доопрацювання закон про відкритість діяльності народних депутатів

11 Травня 2016
1360
11 Травня 2016
15:06

Верховна Рада відправила на доопрацювання закон про відкритість діяльності народних депутатів

1360
11 травня Верховна Рада України повернула в комітет на доопрацювання законопроект №1591 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення відкритості та доступу до інформації про діяльність Верховної Ради України, її комітетів та народних депутатів України».
Верховна Рада відправила на доопрацювання закон про відкритість діяльності народних депутатів
Верховна Рада відправила на доопрацювання закон про відкритість діяльності народних депутатів

Про це повідомляє «Українська правда».

Для повернення законопроекту № 1591 в комітет довелося ставити питання на голосування двічі. Врешті 241 депутат підтримав підготовку до другого читання цього проекту закону.

Народний депутат (БПП) Сергій Лещенко після провального голосування зазначив: «Парламент в усьому світі – це законодавчий орган, який має діяти прозоро. Коли йшли на вибори, всі обіцяли прозорість парламенту… Зараз не вистачає голосів».

Він попросив голову Верховної Ради оприлюднити в офіційному виданні «Голос України» повні результати голосування за цей закон.

Голова комітету з питань запобігання і протидії корупції («Самопоміч») Єгор Соболєв перед повторним голосуванням закликав проголосувати за законопроект. «В нашому Комітеті ми вже рік виконуємо всі ці норми – це приємно і корисно», - зазначив він.

Після повернення законопроекту в комітет народна депутатка (БПП) Світлана Заліщук написала у Facbeook: «Закон, який максимально відкривав протоколи, стенограми, звіти про відрядження, кошти за проживання та проїзди, кошторис Ради, запити депутатів та відповіді на них, відкладено в довгу шухляду». За її словами, лідером противників проекту закону став її однопартієць Руслан Князевич.

Законопроект № 1591 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення відкритості та доступу до інформації про діяльність Верховної Ради України, її комітетів та народних депутатів України», розроблений громадським рухом «Чесно» та експертами громадської коаліції «Реанімаційний пакет реформ» і внесений групою народних депутатів, серед яких - Сергій Лещенко і Мустафа Найєм, було зареєстровано у Верховній Раді 23 грудня 2014 року.

Законопроектом пропонується низка змін до законів «Про статус народного депутата України», «Про комітети Верховної Ради України», Регламенту Верховної Ради України, а саме:

- запровадити оприлюднення на веб-сторінці народного депутата України на офіційному веб-сайті Верховної Ради повного переліку його помічників-консультантів;

- забезпечити оприлюднення на офіційному веб-сайті Верховної Ради інформації про розмір коштів на оренду житла і винайм готелю, що отримуються народними депутатами України, а також інформації про отриману народним депутатом компенсацію витрат на проїзд;

- встановити вільний доступ до засідань комітетів Верховної Ради для журналістів, представників ЗМІ, а також право здійснювати на відкритих засіданнях комітетів аудіо-, відеозапис, фотозйомку, пряму трансляцію (у тому числі в мережі інтернет) із засідання без спеціального дозволу;

- запровадити оприлюднення на офіційному веб-сайті Верховної Ради стенограми (у разі її виготовлення) та протоколів засідань комітету, аудіозапису засідань комітету, актів комітету та їх проектів, інформації про дату і час засідання, порядок денний засідань комітетів тощо;

- встановити, що звіти про відрядження народного депутата України оприлюднюються на його веб-сторінці на офіційному веб-сайті Верховної Ради;

- передбачити, що при комітетах Верховної Ради України можуть утворюватися громадські та науково-консультативні ради, порядок утворення та діяльності яких визначається положенням, що затверджується Верховною Радою;

- передбачити обов'язкову пряму трансляцію в мережі інтернет пленарних засідань Верховної Ради України;

- встановити обов'язкове оприлюднення кошторису Верховної Ради України та його проекту на офіційному веб-сайті Верховної Ради України;

- передбачити оприлюднення на офіційному веб-сайті Верховної Ради України протоколів та стенограм засідань Погоджувальної ради;

- передбачити оприлюднення на офіційному веб-сайті Верховної Ради повних текстів депутатських запитів і відповідей на них.

Нагадаємо, парламент на засіданні 10 травня не підтримав проект закону № 2043а «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення державного контролю за дотриманням права на доступ до публічної інформації, захист персональних даних та звернення громадян».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1360
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду