Кириленко заявляє, що готовий зменшити у законопроекті  квоту для української мови на радіо

Кириленко заявляє, що готовий зменшити у законопроекті квоту для української мови на радіо

10 Травня 2016
1648
10 Травня 2016
16:55

Кириленко заявляє, що готовий зменшити у законопроекті квоту для української мови на радіо

1648
Віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко припускає можливість зменшення до 35% норми україномовних творів в законопроекті № 3822, який передбачає, що частка пісень державною мовою має становити в радіоефірі не менше 75% від загального обсягу пісень українських авторів чи виконавців.
Кириленко заявляє, що готовий зменшити у законопроекті  квоту для української мови на радіо
Кириленко заявляє, що готовий зменшити у законопроекті  квоту для української мови на радіо

Про це віце-прем'єр повідомив в ефірі «Українського радіо», передають «Українські новини».

«Ми провели багато дискусій на цю тему і готові трохи модернізувати законопроект - можливо, трохи зменшити квоту до 35%», - сказав В’ячеслав Кириленко.

Він також зазначив, що така квота могла б запроваджуватися поетапно.

При цьому віце-прем’єр підкреслив, що від ідеї квотування україномовного продукту в ефірі радіостанцій не відмовиться.

Нагадаємо, автори законопроекту № 3822 запропонували встановити для радіоринку квоти не лише музичних творів українських авторів і виконавців, а й пісень українською мовою: «В музичних радіопрограмах та радіопередачах твори українських авторів і виконавців повинні становити не менше 50 відсотків загального щодобового обсягу мовлення, а частка пісень (словесно-музичний твір) державною мовою має становити не менше 75 відсотків від загального обсягу пісень українських авторів чи виконавців. Радіоорганізації мають забезпечувати дотримання такого співвідношення рівномірно протягом всього ефірного часу».

Законопроект викликав бурхливу дискусію в медійному середовищі, було проведено низку експертних обговорень. Детально свою позицію щодо квот представники радіоіндустрії та музичного бізнесу висловили 17  лютого на круглому столі «Підтримка української музики: ефективні інструменти та популістські кроки».

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики на засіданні 30 березня вирішив  відправити законопроект № 3822 на доопрацювання за участі членів Комітету і внести законопроект на заміну.

Водночас голова парламентського Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар запропонувала компромісний варіант законопроекту щодо частки пісень державною мовою на радіо, який передбачає встановлення для радіо квоти пісень (словесно-музичних творів) державною мовою в обсязі 35% загальнодобового обсягу мовлення окремо від чинної квоти музичних творів українських авторів чи виконавців в обсязі 50% загального обсягу мовлення (таким чином, у квоту 35% потраплятимуть і твори іноземних авторів і виконавців, але виконані українською мовою), а також винятки для певних нішевих радіостанцій та поступове впровадження квоти.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1648
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду