Рада провалила два законопроекта щодо доступу до інформації через вказівку АП - Лещенко

Рада провалила два законопроекта щодо доступу до інформації через вказівку АП - Лещенко

23 Травня 2016
1384
23 Травня 2016
17:11

Рада провалила два законопроекта щодо доступу до інформації через вказівку АП - Лещенко

1384
Народний депутат України («Блок Петра Порошенка») Сергій Лещенко заявив, що законопроект № 2043а «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення державного контролю за дотриманням права на доступ до публічної інформації, захист персональних даних та звернення громадян» та законопроект №1591 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення відкритості та доступу до інформації про діяльність Верховної Ради України, її комітетів та народних депутатів України» не набрали голосів у парламенті через вказівку Адміністрації Президента не голосувати за законопроекти «неправильних» авторів.
Рада провалила два законопроекта щодо доступу до інформації через вказівку АП - Лещенко
Рада провалила два законопроекта щодо доступу до інформації через вказівку АП - Лещенко

Про це він сказав в Українському кризовому медіа-центрі під час брифінгу«Реформа системи контролю за використанням публічних фінансів», організований ГО «Центр UA», повідомляє «Доступ до правди». 

«Верховна Рада спеціально провалила два законопроекти – БПП не дав голоси – тільки тому, що серед підписантів було моє прізвище. Йдеться про законопроект про прозорість роботи Комітетів Верховної Ради і про додаткові повноваження Уповноваженого з прав людини в частині відповідальності за ненадання публічної інформації. Після провального голосування один з представників коаліції, керівник одного з комітетів сказав, що вказівка Банкової – валити закони, де є неправильні підписанти», - сказав Сергій Лещенко.

Народний депутат також розповів, як саме працює «механізм відхилення» законопроектів за вказівкою Банкової. «Через відповідних депутатів, приміром, Князевича, озвучуються претензії до цих законопроектів, фракція налаштовується проти і закони провалюються», - заявив він.

Сергій Лещенко заявив, що крім законодавчої ініціативи суспільно-важливих проектів потрібна громадська підтримка. «Тому, звичайно, законодавча функція важлива, але без суспільного тиску, який має виливатися зрештою і в акції вуличного протесту, і в такий інститут як страйк…», - пояснив нардеп.

«Детектор медіа» звернувся до Адміністрації Президента України з проханням прокоментувати заяву Сергія Лещенка.

Нагадаємо, парламент на засіданні 10 травня не підтримав проект закону № 2043а «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення державного контролю за дотриманням права на доступ до публічної інформації, захист персональних даних та звернення громадян».

Народні депутати Вікторія Сюмар (фракція «Народний фронт»), Світлана Заліщук (фракція «Блок Петра Порошенка») та Єгор Соболєв («Самопоміч») закликали колег по парламенту підтримати цей проект. Натомість народний депутат Сергій Власенко («Батьківщина») вказав на його недоліки і висловив сумнів, що їх можна буде поправити між першим і другим читанням.

Не пройшла також пропозиція голови Верховної Ради відправити проект на доопрацювання суб’єкту законодавчої ініціативи, за яку проголосував 181 народний обранець. Пропозицію повернути в профільний парламентський комітет на доопрацювання підтримали 187 депутатів. Таким чином проект вважається відхиленим.

Голова Комітету свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар, яка була одним із авторів відхиленого Верховною Радою законопроекту № 2043а, зазначила, що провал проекту зашкодить боротьбі з корупцією.

11 травня Верховна Рада України повернула в  профільний Комітет на доопрацювання законопроект № 1591 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення відкритості та доступу до інформації про діяльність Верховної Ради України, її комітетів та народних депутатів України». Для повернення законопроекту в Комітет довелося ставити питання на голосування двічі. Врешті 241 депутат підтримав підготовку до другого читання цього проекту закону.

Фото: socportal.info

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1384
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду