НСЖУ оприлюднила Рейтинг ворогів реформування преси

НСЖУ оприлюднила Рейтинг ворогів реформування преси

3 Травня 2016
3546
3 Травня 2016
14:33

НСЖУ оприлюднила Рейтинг ворогів реформування преси

3546
Національна спілка журналістів України 3 травня у Всесвітній день свободи преси оприлюднила прізвища посадовців, які протидіють виконанню Закону «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» для привернення уваги до цих фактів журналістської спільноти та Президента України, прем'єр-міністра України, правоохоронних органів.
НСЖУ оприлюднила Рейтинг ворогів реформування преси
НСЖУ оприлюднила Рейтинг ворогів реформування преси

Протягом перших трьох місяців дії Закону «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» з 1 січня 2016 року близько 550 трудових колективів комунальних видань прийняли рішення про свою участь у реформуванні та подали пропозиції владним співзасновникам. Більше 200 з них готові реформуватися вже цьогоріч - у першому етапі. Але не всі державні адміністрації, а особливо - місцеві ради готові відмовитися від власного «рупора», повідомляє НСЖУ. Це небажання «обґрунтовується» ними різними причинами: неможливістю депутатів доносити свою інформацію до виборців, втратою комунального майна, відсутністю державницької позиції у реформованих газетах.

НСЖУ вважає «Ворогами реформування преси» таких посадовців (в алфавітному порядку): 

  1. Горошко Сергій – виконуючий обов'язки міського голови, секретар Новомосковської міської ради Дніпропетровської області, який своїми діями перешкоджає реформуванню газети «Новомосковська правда».
  2. Кауфман В'ячеслав – голова Новгород-Сіверської районної ради Чернігівської області, який перешкоджає реформуванню газети «Сіверський край».
  3. Кулак Тетяна, Мироненко Оксана, Поліщук Олександр — депутати Хмільницької міської ради Вінницької області (обрані депутатами від партії «Свобода»), які перешкоджають реформуванню газети «Життєві обрії».
  4. Недопад Григорій - голова Ківерцівської районної ради Волинської області (обраний депутатом від партії «УКРОП»), Чигрин Тамара - заступник голови Ківерцівської районної ради Волинської області (обрана депутатом від партії «Батьківщина»), які перешкоджають реформуванню газети «Вільним шляхом».
  5. Новобранов Володимир – голова Розівської районної ради Запорізької області, який перешкоджає реформуванню газети “Роз-інформ”.
  6. Олененко Геннадій – голова Кам'янсько-Дніпровської районной ради Запорізької області, Пригода Микола – керівник фракції «Опозиційний блок», які перешкоджають реформуванню газети «Новини дня».
  7. Потієнко Валерій – голова Іванківської районної ради Київської області, який перешкоджає реформуванню газети «Трибуна праці».
  8. Серпенінов Руслан – голова Сарненської районної ради Рівненської області, Усик Світлана – Сарненський міський голова, які перешкоджають реформуванню газети «Сарненські новини».
  9. Сундуков Сергій – голова Кам'янської районної ради Черкаської області, який перешкоджає реформуванню газети «Трудова слава».
  10. Стефанюк Лариса – голова Кегичівської районної ради Харківської області та Гончаров Роман – голова Кегичівської райдержадміністрації, які перешкоджають реформуванню газети «Наш край».
  11. Терещенко Мішель – Глухівський міський голова Сумської області, який перешкоджає реформуванню газети «Народна трибуна».
  12. Тертична Тетяна – голова Каховської районної ради Херсонської області, Салтиков Валерій – голова Каховської райдержадміністрації, які перешкоджають реформуванню газети «Каховська зоря».
  13. Якимчук Наталія – голова фракції «Солідарність» Чернівецької міської ради Чернівецької області, яка перешкоджає реформуванню газети «Чернівці».

«Очевидно, що всі причини є надуманими, адже: місцеві ради, депутати і зараз, і після реформування повинні розміщати свої публікації в газеті лише на підставі договору, інше є втручанням в редакційну політику видання, що прямо заборонено Конституцією України, оскільки є цензурою. Майно і приміщення, якими і зараз, і після реформування користуються редакції передаються їм за умови випуску газети з незмінною назвою, суспільно-політичною спрямованістю та мовою видання. У разі припинення випуску газети, майно і приміщення повертаються у комунальну власність. А щодо державницьких позицій, то карколомні події останніх років показали, як легко відмовлялися від державницьких позицій деякі органи самоврядування. Будь-які аргументи проти реформування преси є надуманими і приховують справжні побоювання місцевих “царьків”: втрату “карманної” газети, яка б друкувала оди “очільнику” району, міста чи області та набуття критично налаштованого до влади видання, яке має багаторічну довіру читачів. Більшість редакторів державних і комунальних видань мають нелегкий досвід відвойовування незалежності редакційної політики газети. І зараз ми спостерігаємо за останніми спробами місцевих чиновників “не пущать”», – йдеться у повідомленні НСЖУ.

За словами Спілки, перші підсумки реформи свідчать про її успішність: більшість редакцій готові взяти участь у реформуванні, більшість органів влади і місцевого самоврядування вже прийняли рішення про свій вихід із засновників газет і редакцій. Але майже в кожній області України є затяті вороги реформування преси.

НСЖУ закликає ЗМІ та громадські організації сприяти поширенню інформації про всі факти перешкоджання журналістам, порушення права громадян на отримання інформації, привертати увагу влади і громадськості до небезпечних тенденцій обмеження доступу до інформації. Цей список ми будемо оновлювати до Дня журналіста – 6 червня, до Дня Незалежності України – 24 серпня та до Дня місцевого самоврядування – 7 грудня. Також пересилаємо його до Міжнародної федерації журналістів, Ради Європи, Європарламенту для моніторингу і контролю з боку міжнародних структур.

НСЖУ понад 15 років пропонувала і відстоювала закон, який реформує, а не знищує друковані видання, який дозволяє журналістам бути господарями своєї газети, а читачам реалізовувати своє право на отримання місцевої інформації. Після набуття чинності Закону, Спілка розробила дорожню карту реформування – «15 кроків до свободи і незалежності» - з усіма необхідними зразками документів для реалізації Закону.

Реформування преси є одним з обов'язків, який Україна взяла на себе перед Радою Європи та у рамках плану Україна-НАТО.

Нагадаємо, 26 грудня 2015 року Президент України Петро Порошенко підписав Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Закон набув чинності 1 січня 2016 року.

Протягом наступних трьох років в Україні триватиме роздержавлення преси: вихід органів влади і місцевого самоврядування зі складу засновників (співзасновників) друкованих ЗМІ або перетворення друкованих ЗМІ, заснованих центральними органами виконавчої влади, на офіційні друковані видання. Реформування друкованих ЗМІ та редакцій здійснюється у два етапи: перший – протягом одного року з дня набрання чинності закону та другий – протягом наступних двох років. Реформа, яка є одним із зобов’язань України перед Радою Європи, зачепить близько 550 видань.

7 квітня голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко повідомив, що станом на той день до Комітету надійшло 291 звернення від редакцій друкованих ЗМІ, які заявили про свою участь у реформуванні згідно Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3546
Читайте також
07.10.2015 17:00
Олександр Бухтатий, Валерій Горобець, для «Детектор медіа»
1 811
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду