Прокурор ГПУ Куценко судиться із запорізькою газетою і вимагає 100 тисяч гривень

Прокурор ГПУ Куценко судиться із запорізькою газетою і вимагає 100 тисяч гривень

29 Березня 2016
2933
29 Березня 2016
18:18

Прокурор ГПУ Куценко судиться із запорізькою газетою і вимагає 100 тисяч гривень

2933
Прокурор Генеральної прокуратури України Владислав Куценко подав до суду на головного редактора запорізької газети «Горожанин Информ» Андрія Бартиша та вимагає 100 тис. грн. морального відшкодування за матеріали, які публікувала газета. Позов став предметом розгляду на секретаріаті Запорізької обласної організації Національної спілки журналістів України (НСЖУ).
Прокурор ГПУ Куценко судиться із запорізькою газетою і вимагає 100 тисяч гривень
Прокурор ГПУ Куценко судиться із запорізькою газетою і вимагає 100 тисяч гривень

Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

Головред Андрій Бартиш розцінює позов прокурора ГПУ як факт тиску на журналіста і звернувся до Спілки з відповідним зверненням. Він повідомив, що «в Запорізькому районному суді розглядається позов прокурора ГПУ Куценка В. про захист честі, гідності та ділової репутації, а також стягнення моральної шкоди у розмірі 100 000,00 грн.» з нього як з головного редактора видання та з редакції газети «Горожанин Информ».

«Хочу зазначити, що інформація, яка була викладена мною у оскаржуваних статтях, досліджувалась також іншими журналістами і розміщувалась у багатьох запорізьких засобах масової інформації, але позов такого характеру Владиславом Куценком подано тільки відносно мене і моїх розслідувань, опублікованих у газеті "Горожанин Информ". Протягом останніх двох років мною здійснювались журналістські розслідування, які знайшли своє відображення у матеріалах п’яти кримінальних проваджень.

Зайнявши активну позицію щодо висвітлення діяльності Владислава Куценка, я зіткнувся з його негативною, навіть протиправною реакцією. Зокрема, всупереч вимогам законодавства України, відповідачем відносно моїх розслідувань залучено також видавця газети «Горожанин Информ», який виконує лише матеріально-технічні функції та відповідно не несе відповідальності за змістовне навантаження публікацій. Вважаю, що це вчинено виключно з метою додаткового психологічного тиску на мене та паплюження моєї репутації журналіста», - йдеться у заяві головреда.

Секретаріат Запорізької ОО НСЖУ, детально вивчивши наведені факти, висловив серйозне занепокоєння в зв’язку з ситуацією, що склалася навколо професійної журналістської діяльності Андрія Бартиша.

«Журналістську спільноту насторожують факти неправомірного тиску прокурором Генеральної прокуратури В.І. Куценком на А. М. Бартиша, як на журналіста та головного редактора газети "Горожанин Информ" та на свідків, які виступають в судовій справі на боці журналіста», - йдеться у заяві, яку прийняв секретаріат.

Занепокоєння членів Спілки викликає незаконна вимога позивача Владислава Куценка назвати джерела інформації, якими журналіст користувався при підготовці оскаржуваних публікацій.

«Враховуючи викладені факти, секретаріат Запорізької обласної організації розцінює все це, як перешкоджання журналістській діяльності А. М. Бартиша, зокрема, і, як посягання на свободу слова в цілому. І це викликає серйозне занепокоєння журналістського загалу», - зазначається у заяві.

Секретаріат Запорізької ОО НСЖУ вимагає детально розібратись у ситуації і дати оцінку діям посадової особи, яка допускає порушення законів про журналістську діяльність. Прийнято рішення надіслати заяву на адреси правління НСЖУ, Комісії з журналістської етики, Генеральної прокуратури та відповідних Комітетів Верховної Ради України.

Далі «Детектор медіа» подає текст заяви повністю:

«ЗАЯВА ЗОО НСЖУ

Розглянувши звернення головного редактора газети «Горожанин Информ», члена НСЖУ Андрія Бартиша, секретаріат Запорізької обласної організації Національної спілки журналістів України висловлює серйозне занепокоєння в зв’язку з ситуацією, що склалася навколо його професійної журналістської діяльності.

Журналістську спільноту насторожують факти неправомірного тиску прокурором Генеральної прокуратури В.І. Куценком на А. М. Бартиша, як на журналіста та головного редактора газети «Горожанін-Інформ» та на свідків, які виступають в судовій справі на боці журналіста.

Вже сама непомірна сума морального відшкодування – 100 000 грн., є ні що інше, як предмет залякування і тиску, причому не лише на відповідача А.М. Бартиша, а й опосередковано на інших журналістів, щоб не наважувалися писати критичні статті про В.І. Куценка та інших посадових осіб з високих владних кабінетів.

Викликає здивування і занепокоєння також незаконна вимога позивача В.І. Куценка назвати джерела інформації, якими журналіст А. Бартиш користувався при підготовці оскаржуваних публікацій, чого за законом не можна вимагати.

Також, всупереч вимогам законодавства України, відповідачем відносно журналістських розслідувань А. М. Бартиша, залучено також видавця газети «Горожанин Информ», який виконує лише матеріально-технічні функції і за законом не несе відповідальності за змістовне навантаження публікацій.

Куценко В.І, як посадова особа, юрист за освітою, працівник Генеральної прокуратури, не може цього не знати. А, отже, свідомо вчиняє психологічний тиск на журналіста, висуваючи незаконні вимоги, наносить шкоду його репутації. Більш того, навколо А. М. Бартиша штучно створюється негативна ситуація. Він – небажаний гість на прес-конференції в обласній прокуратурі, про що йому повідомлялося, та у деяких владних кабінетах тощо.

Враховуючи викладені факти, секретаріат Запорізької обласної організації розцінює все це, як перешкоджання журналістській діяльності А. М. Бартиша, зокрема, і, як посягання на свободу слова в цілому. І це викликає серйозне занепокоєння журналістського загалу.

Ми звертаємося до всіх, хто має право і повноваження забезпечити унеможливлення таких проявів посадовими особами правового нігілізму та свідомого перешкоджання журналістській діяльності як у справі головного редактора газети «Горожанін-Інформ» А. М. Бартиша, так і в ставленні до принципів свободи слова в цілому.

Вимагаємо також детально розібратись у вищевикладеній ситуації і дати оцінку діям посадової особи, яка допускає порушення законів про журналістську діяльність.

Секретаріат ЗОО НСЖУ».

Нагадаємо, сьогодні, 29 березня, прокурор ГПУ Владислав Куценко заявив, що звільнення нині вже екс-генпрокурором Віктором Шокіним свого заступника Давида Сакварелідзе пов’язане з «порушенням прокурорської етики та неналежним виконанням своїх функцій» останнього. Раніше Давид Сакварелідзе заявив про ділові зв'язки глави ГПУ Віктора Шокіна з «діамантовими прокурорами» Олександром Корнійцем і Володимиром Шапакіним.

Фото: «112 Україна»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2933
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду