Стартувала компанія і аукціон #saveATR для збереження мовлення кримськотатарського каналу ATR

Стартувала компанія і аукціон #saveATR для збереження мовлення кримськотатарського каналу ATR

11 Березня 2016
1737
11 Березня 2016
12:54

Стартувала компанія і аукціон #saveATR для збереження мовлення кримськотатарського каналу ATR

1737
На підтримку кримськотатарського телеканалу ATR стартувала інформаційна компанія #saveATR за участі Мустафи Джемілєва, колишнього президента Польщі Леха Валенси, головного рабина України Якова Блайха. Українські журналісти з свого боку ініціюють онлайн-аукціон #saveATR.
Стартувала компанія і аукціон #saveATR для збереження мовлення кримськотатарського каналу ATR
Стартувала компанія і аукціон #saveATR для збереження мовлення кримськотатарського каналу ATR

Про це повідомляє у Facebook головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва-Боровик.

«Багато хто з вас, напевно, знають, в якій складній ситуації опинився телеканал ATR - єдиний кримськотатарський. У квітні минулого року, після декількох місяців утисків, постійних обшуків він змушений був припинити своє мовлення в окупованому Криму. Тоді президент Порошенко сказав, що для влади «справа честі» відновити мовлення ATR на материку і на півострові. І ось - через рік - телеканал знову знаходиться під загрозою закриття, на цей раз через гроші. Їх майже немає. Засоби, які були передбачені в бюджеті, досі не надійшли на рахунки каналу. Сьогодні власними силами ATR, що втратив все майно і зароблені гроші в Криму, змушений оплачувати створення телепрограм, транспорт, зв'язок, житло для співробітників, змушених залишити батьківщину, оренду маленької студії і офісу і навіть рахунки за супутник, який мовить на Крим», - написала Севгіль Мусаєва-Боровик.

Вона повідомила, що не так давно колеги запустили інформаційну кампанію #saveATR, в якій беруть участь Мустафа Джемілєв, колишній президент Польщі Лех Валенса, головний рабин України Яків Блайх, а кримськотатарське кафе «Мусафір» на підтримку телеканалу продає чебуреки. До акції з порятунку ATR приєднуються небайдужі громадяни України та інших країн.

«Ми теж вирішили підтримати кримськотатарський телеканал і придумали онлайн аукціон #saveATR. Ми розуміємо, що навряд чи зберемо всю необхідну суму. Мета нашої акції - висловити солідарність і надати посильну допомогу колегам, які знову опинилися в складній ситуації, кримським татарам, які піддаються репресіям в окупованому Криму», - зазначає Севгіль Мусаєва-Боровик про ініціативу, яку започаткували також журналісти Айдер Муждабаев і Світлана Крюкова.

Вона повідомляє, що потрібно зробити, щоб приєднатися до акції:

  1. Виставити лот - будь-яку пам'ятну річ, можна з історією, можна без, визначити для неї стартову ціну.
  2. Опублікувати фото з описом, ціною та тегом #saveATR на своїй сторінці в соціальній мережі.
  3. Лот може торгуватися 24 години. Переможцем стає остання ставка, зроблена в коментарях до посту.
  4. Обміняти лот на гроші. Гроші передати організаторам аукціону.

Акція триватиме до 1 квітня - річниці заборони ATR в Криму.

«Сподіваємося, що нам всім разом вдасться зберегти єдиний кримськотатарський телеканал. Для нас це справа честі», - написала вона.

Севгіль Мусаєва-Боровик нагадує, що зробити пожертвування до фонду підтримки телеканалу ATR можна за посиланням http://atr.ua/ru/support.

Нагадаємо, 10 березня Прем`єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що Кабінет міністрів України виділить 5 млн. грн. на погашення заборгованості кримськотатарського телеканалу АТR перед власником супутника. Як повідомив міністр інформаційної політики Юрій Стець, сума заборгованості складає загалом 10 млн грн. За його словами, наразівдалося домовитися про реструктуризацію боргу, і ця сума буде зменшена як мінімум удвічі.

Раніше представники шведської компанії SES, що надає послуги мовлення на супутнику Astra A4 кримськотатарським телеканалам ATR і Lale (дитячий канал, що входить до холдингу ATR), запевнили Нацраду, що кримськотатарським мовникам не загрожує відключення. Представники компанії SES підтвердили наявність боргів у приватної компанії «Атлант-СВ», які належать канали, однак запевнили, що їх не відключатимуть. Між компаніями триває діалог щодо реструктуризації боргу.

Водночас заступник генерального директора кримськотатарського телеканалу ATR Айдер Муждабаєв заявляє, що попри обіцянки Кабінету міністрів України знайти у бюджеті 5 млн.грн. на погашення половини боргу каналу за оплату супутникового сигналу, проблеми мовника не вирішені. Він вважає, що уряд повинен відшкодувати вартість втрачених в Криму матеріально-технічної бази і приміщень кримськотатарського медіахолдингу ATR .

24 лютого телеканал ATR звернувся до своїх глядачів та громадськості з проханням про фінансову допомогу. Телеканал закликає робити пожертвування ГО «Звільнення Криму». Пожертви можна відправити також онлайн через сайт ATR. 

1 квітня 2015 року через відсутність реєстрації згідно російського законодавства припинили роботу телеканал ATR та інші ЗМІ кримськотатарського медіахолдингу ATR, до якого входять дитячий телеканал Lale, радіостанції Meydan і «Лідер». 19 березня «глава» окупаційної влади Криму Сергій Аксьонов заявив, що «у напіввійськовий час» робота таких телеканалів як кримськотатарський канал ATR неприпустима. Влітку 2015 року телеканал ATR почав мовити з Києва.

Фото: 112.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1737
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду