Айдер Муждабаєв: Проблеми ATR не вирішені, забезпечити доступність каналу – обов’язок української держави

Айдер Муждабаєв: Проблеми ATR не вирішені, забезпечити доступність каналу – обов’язок української держави

11 Березня 2016
1723
11 Березня 2016
10:23

Айдер Муждабаєв: Проблеми ATR не вирішені, забезпечити доступність каналу – обов’язок української держави

1723
Заступник генерального директора кримськотатарського телеканалу ATR Айдер Муждабаєв заявляє, що попри обіцянки Кабінету міністрів України знайти у бюджеті 5 млн.грн. на погашення половини боргу каналу за оплату супутникового сигналу, проблеми мовника не вирішені. Він вважає, що уряд повинен відшкодувати вартість втрачених в Криму матеріально-технічної бази і приміщень кримськотатарського медіахолдингу ATR .
Айдер Муждабаєв: Проблеми ATR не вирішені, забезпечити доступність каналу – обов’язок української держави
Айдер Муждабаєв: Проблеми ATR не вирішені, забезпечити доступність каналу – обов’язок української держави

Про це він написав у своєму Facebook.

«У четвер, 10 березня, Міністерство інформаційної політики України виступило із заявою про те, що за пропозицією МІП уряд України вирішив виділити 5 млн гривень на погашення боргу телеканалу ATR за супутникове мовлення на Крим. Від імені співробітників телеканалу я хочу подякувати конкретним людям в МІП, які в ці дні займалися вирішенням екстреного питання про продовження нашого мовлення. Також мені сподобалися слова, сказані про ATR міністром Юрієм Стецем: "Влада України повинна гарантувати і знайти кошти в бюджеті країни для того, щоб єдиний в світі кримськотатарський телеканал, який сповідує чесність і говорить про гідність кримськотатарського народу, не пропав з ефіру"», - зазначив Айдер Муждабаєв.

Водночас він вважає за потрібне внести ясність в ситуацію, бо «інакше в українського громадянського суспільства, до якого ми зараз звертаємося за допомогою, може виникнути враження, що проблеми ATR на сьогодні вирішені, і загрози для існування єдиного кримськотатарського телеканалу більш немає».

Айдер Муждабаєв зазначає, що 5 млн.грн (близько $ 185 000), які уряд обіцяє виділити на оплату супутника, - це менше половини боргу ATR за супутникове мовлення, який накопичився за період анексії ($389 000). За його словами, про оплату трансляції дитячого кримськотатарського телеканалу Lâle (борг за той же період - $367 000) мова в рішенні уряду не йде. «Тобто на даний момент точно можна вести мову про намір уряду погасити половину боргу одного з двох телеканалів медіагрупи ATR», - пише заступник гендиректора телеканалу.

Він також заявляє, що телеканал ATR не розглядає як часткове, так і повне погашення боргу за доставку телесигналу в Крим допомогою з боку уряду. «На наш погляд, забезпечувати доступність українських медіа громадянам на всій території країни є обов'язком держави. Тим більше, коли мова йде про території Криму і Донбасу. Це і оплата супутникового мовлення, і установка уздовж лінії розмежування передавачів теле- і радіосигналу, в т.ч. для кримськотатарського радіо Meydan-FM, що не було зроблено за два минулі роки», - наголошує Айдер Муждабаєв.

На його думку, допомогою ATR з боку української держави можна було б вважати відшкодування урядом втраченої в Криму матеріально-технічної бази і приміщень. «На наш погляд, це справедливо: якщо держава не змогла захистити кримськотатарський народ і його ЗМІ, то компенсувати відібране владою РФ в Криму - для України, як сказав майже рік тому президент Петро Порошенко, дійсно «справа честі»», - заявляє він.

Заступник гендиректора телеканалу також зазначає, що наразі ATR не може вважатися нині «комерційним телеканалом», бо мовник повністю втратив рекламну базу. «Правда ж в тому, що з моменту вимушеного переїзду до Києва ATR є некомерційною, а інформаційно-правозахисною, якщо так можна висловитися, телекомпанією. Так що, шановні панове, давайте почнемо вже називати речі своїми іменами. І діяти щодо кримських татар і їх ЗМІ відповідно», - закликає Айдер Муждабаєв.

Нагадаємо, 10 березня Прем`єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що Кабінет міністрів України виділить 5 млн. грн. на погашення заборгованості кримськотатарського телеканалу АТR перед власником супутника. Як повідомив міністр інформаційної політики Юрій Стець, сума заборгованості складає загалом 10 млн грн. За його словами, наразівдалося домовитися про реструктуризацію боргу, і ця сума буде зменшена як мінімум удвічі. 24 лютого телеканал ATR звернувся до своїх глядачів та громадськості з проханням про фінансову допомогу. Телеканал закликає робити пожертвування ГО «Звільнення Криму». Пожертви можна відправити також онлайн через сайт ATR. 

1 березня заступник генерального директора кримськотатарського телеканалу ATR Айдер Муждабаєв повідомив про можливе припинення мовлення на Крим каналу ATR і дитячого каналу Lâle. Це друга подібна заява керівника телеканалу, який днями звернувся з проханням надати фінансову допомогу каналу ATR. За словами Айдера Муждабаєва, українська влада не хоче витрачати кошти на мовлення кримськотатарського телеканалу.

Пізніше представники шведської компанії SES, що надає послуги мовлення на супутнику Astra A4 кримськотатарським телеканалам ATR і Lale (дитячий канал, що входить до холдингу ATR), запевнили Нацраду, що кримськотатарським мовникам не загрожує відключення. Представники компанії SES підтвердили наявність боргів у приватної компанії «Атлант-СВ», які належать канали, однак запевнили, що їх не відключатимуть. Між компаніями триває діалог щодо реструктуризації боргу.

1 квітня 2015 року через відсутність реєстрації згідно російського законодавства припинили роботу телеканал ATR та інші ЗМІ кримськотатарського медіахолдингу ATR, до якого входять дитячий телеканал Lale, радіостанції Meydan і «Лідер». 19 березня «глава» окупаційної влади Криму Сергій Аксьонов заявив, що «у напіввійськовий час» робота таких телеканалів як кримськотатарський канал ATR неприпустима. Влітку 2015 року телеканал ATR почав мовити з Києва.

Фото: newsonline24.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1723
Читайте також
07.12.2017 22:30
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
2 600
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду