Порошенко на врученні Шевченківської премії пообіцяв зробити все можливе для звільнення Сенцова

Порошенко на врученні Шевченківської премії пообіцяв зробити все можливе для звільнення Сенцова

3 Березня 2016
1386
3 Березня 2016
13:37

Порошенко на врученні Шевченківської премії пообіцяв зробити все можливе для звільнення Сенцова

1386
Президент України Петро Порошенко присудив Національну премію імені Тараса Шевченка у сфері кінематографа засудженому в Росії українському режисеру Олегу Сенцову, а у сфері публіцистики й журналістики – колишньому депутату Верховної Ради, дисиденту Левку Лук’яненку. Сьогодні, 3 березня, глава держави вручив нагороди лауреатам премії і пообіцяв зробити все для звільнення режисера.
Порошенко на врученні Шевченківської премії пообіцяв зробити все можливе для звільнення Сенцова
Порошенко на врученні Шевченківської премії пообіцяв зробити все можливе для звільнення Сенцова

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Олег Сенцов був представлений Національною спілкою кіноматографістів України з художніми фільмами «Гамер» та «Носоріг». Дисидент і публіцист Левко Лук’яненко у номінації «Публіцистика і журналістика» був відзначений за твори в 13 томах «Шлях до відродження».

«На жаль, не можу сьогодні вручити диплом Шевченківського лауреата Олегу Сенцову», - написав Петро Порошенко у своєму Twitter.

Він також запевнив, що зробить все можливе для звільнення українського режисера, засудженого у Росії до 20 років ув’язнення за сфабрикованим звинуваченням у територизмі.

«Олегу Сенцову хочу від усіх нас передати побажання найшвидше повернутися на Батьківщину. Роблю для того все можливе», - написав Петро Порошенко.

«Боротьба за Незалежність все ще триває. Десятки, сотні українських патріотів сьогодні перебувають у полоні і неволі лише за те, що відстоюють територіальну цілісність української держави, борються за свободу України. Серед них і кінорежисер Олег Сенцов. На жаль, сьогодні я не можу вручити Олегові диплом Шевченківського лауреата», - сказав Президент України, передає «Укрінформ».

Він зауважив, що сучасна Росія «переплюнула» Радянський Союз: «за Совєтів» людей в насильницький спосіб позбавляли радянського громадянства, тепер же навпаки - силоміць проголошують російськими громадянами.

«Та Олег Геннадійович був, є і буде громадянином України, причому великим громадянином. Зараз його етапують до Якутії... Як бачите, мало що там змінилося з часів Шевченка. Я переконаний, такий день обов'язково настане, коли Олег Сенцов повернеться з російської неволі», - наголосив глава держави.

Нагадаємо, 24 листопада Верховний суд Росії після розгляду апеляційної скарги на вирок українському кінорежисеру Олегу Сенцову й активісту Олександру Кольченку, визнав законним і залишив у силі вирок Північно-Кавказького суду.

Як повідомлялося, Північно-Кавказький суд РФ 25 серпня визнав Олега Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму. Водночас українському активісту Олександру Кольченку суд присудив 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Олег Сенцов і Олександр Кольченко звинувачення заперечують. Кінорежисер на суді розповів, що співробітники ФСБ Росії катували його.

У цій справі були також затримані російськими спецслужбами громадяни України Геннадій Афанасьєв і Олексій Чирній, які наразі засуджені в Росії. Пан Афанасьєв на суді у справі Сенцова-Кольченка заявив, що його катували, щоб змусити свідчити проти активістів.

Російська правозахисна організація «Меморіал» оголосила Олега Сенцова, Олександра Кольченка і Геннадія Афанасьєва політв’язнями.

Фото: "Грани.ТВ" Фото: "Грани.ТВ"

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1386
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду