З ініціативи НСКУ вулицю Серафимовича в Києві перейменують на вулицю Миколайчука

З ініціативи НСКУ вулицю Серафимовича в Києві перейменують на вулицю Миколайчука

21 Вересня 2015
3207
21 Вересня 2015
19:38

З ініціативи НСКУ вулицю Серафимовича в Києві перейменують на вулицю Миколайчука

3207
З ініціативи НСКУ вулицю Серафимовича в Києві перейменують на вулицю Миколайчука
З ініціативи НСКУ вулицю Серафимовича в Києві перейменують на вулицю Миколайчука

Комісія з питань найменувань при Київському міському голові підтримала пропозицію Національної спілки кінематографістів України (НСКУ) щодо перейменування на честь видатного  кіноактора, кінодраматурга, кінорежисера Івана Миколайчука вулиці Олександра Серафимовича у Дніпровському районі столиці, на якій мешкав український митець. Про це повідомляє сайт НСКУ.

 

6 серпня голова НСКУ Сергій Тримбач звернувся із відповідною пропозицією до голови Київської міської державної адміністрації Віталія Кличка. Іменем Івана Миколайчука він пропонував назвати і вулицю, і парк, який  планують створити на київських Березняках біля озера Тельбин.

 

За кілька днів до того депутат Київської міської ради Андрій Странніков запропонував назвати створюваний парк іменем Віктора Цоя, оскільки там, біля озера Тельбін, майже 30 років тому знімався фільм «Кінець канікул» Сергія Лисенка за участю російського співака і музикантів з рок-групи «Кіно».

 

 

 Меморіальна дошка Івана Миколайчука на будинку №5 на вулиці Серафимовича

 

Сергій Тримбач у своєму листі зазначив до Віталія Кличка зазначив: «Іван Миколайчук є знаковою постаттю, з його творчістю пов'язано відродження українського кіно у 1960-70-ті роки. Його ролі у фільмах "Сон", "Тіні забутих предків", "Пропала грамота", "Білий птах з чорною ознакою", "Комісари", "Вавілон ХХ", "Така пізня, така тепла осінь" (в останніх двох стрічках він був ще й режисером та сценаристом) означили поступ нашої культури, нашого кіно в розширенні можливостей кіномови, принесли вітчизняному кіно чималу кількість фестивальних перемог, міжнародне визнання. Одне лишень - такого визнання відчутно бракує в Україні, де продовжується практика культурної амнезії. Як от і в цьому випадку, коли пригадують справді хорошого російського співака і навіть невтямки, що був і є Іван Миколайчук».

 

Засідання Комісії з питань найменувань при Київському міському голові відбулися 28 та 31 серпня. Було прийнято підтримати перейменування вулиці Олександра Серафимовича у Дніпровському районі на вулицю Івана Миколайчука та рекомендувати для винесення на громадське обговорення зазначеного перейменування. Рішення щодо скверу буде прийняте після його створення.

 

Іван Миколайчук - український кіноактор, кінорежисер та сценарист. Лауреат Шевченківської премії 1988-го року (посмертно). У доробку митця - 34 ролі в кіно, 9 кіносценаріїв, дві режисерські роботи. Загальне визнання Івану Миколайчуку принесли ролі молодого Тараса Шевченка у фільмі «Сон» та Івана Палійчука у «Тінях забутих предків».

 

Олександр Серафимович (справжнє прізвище Попов) - російський і радянський письменник, найбільше відомий своїм твором «Залізний потік». Під час Першої світової війни перебував в Україні, вивчав український фольклор і побут, написав низку нарисів з українського життя. Писав також про Тараса Шевченка, Олександра Довженка, приятелював з українськими письменниками.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3207
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду