ЗМІ подали новину зі звинуваченням депутата Гацька у рейдерстві без його точки зору

ЗМІ подали новину зі звинуваченням депутата Гацька у рейдерстві без його точки зору

1 Серпня 2015
3595
1 Серпня 2015
16:46

ЗМІ подали новину зі звинуваченням депутата Гацька у рейдерстві без його точки зору

3595
ЗМІ подали новину зі звинуваченням депутата Гацька у рейдерстві без його точки зору
ЗМІ подали новину зі звинуваченням депутата Гацька у рейдерстві без його точки зору

31 липня інформагентством «РБК-Україна» була поширена новина «Депутата Київради звинуватили у спробі захоплення одного зі столичних Жеків».

 

У ній акцентується на тому, що «столичний депутат Василь Гацько разом з групою людей увірвався в кабінет директора підприємства з вимогою негайної передачі технічної документації на кілька будинків». У поданому в новині коментарі директор Максим Ковальський назвав це «типовою спробою рейдерського захоплення». Точки зору пана Гацька у публікації «РБК-Україна» подано не було.

 

Сам депутат про свої дії стосовно приватного ЖЕКу опівночі 1 серпня розповів у блозі на сторінках «Української правди». Зокрема, як стверджує голова партії «Демократичний альянс» пан Гацько, «приватний ЖЕК забудовника, який захопив три будинки з понад 1500 родинами, приховує технічну документацію на житлові будівлі».

 

Новину  «РБК-Україна» в зазначеному викладі поширили інші інформагенції й видання, зокрема, УНІАН та Zaxid.Net. На УНІАН цю публікацію вже вилучили. На Zaxid.Net наступного дня після публікації, 1 серпня, вже подано точку зору Василя Гацька у наступній новині.

 

Відбулося це після того, як журналістка, членкиня правління Демальянсу Наталія Соколенко на своїй сторінці у Facebook звинуватила ЗМІ, що повідомили про дії Василя Гацька, в однобокості та назвала такі новини «джинсою».

 

Головний редактор «РБК Україна» Антон Подлуцький у письмовому коментарі «Детектор медіа» зазначив: «Ми відкриті для коментаря Гацька. Новина відрізняється від класичної замітки оперативністю та можливістю постійного розвитку теми. Коментарі колег не коментую».

 

Шеф-редактор Zaxid.Net Олег Онисько у коментарі ТК визнав, що в новині мали бути представлені обидві точки зору - особливо, з огляду на те, що  в публікації «РБК-Україна» лунали звинувачення на адресу пана Гацька. Також пан Онисько нагадав про жорсткі графіки роботи інтернет-ЗМІ, орієнтованих на широку аудиторію, та акцентував, що подібні помилки випускового редактора - не привід звинувачувати медіа у джинсі.

 

«Наш черговий редактор помилився. Але помилка журналіста не дає підстав відразу ж звинувачувати в замовності чи в джинсі й в таких речах, коли ставиться під сумнів репутаційна порядність компанії. Для цього треба мати вагомі підстави», - сказав Олег Онисько.

 

Нагадаємо, ЗМІ, журналісти яких не мають можливості опублікувати оперативний коментар усіх сторін, про які йдеться в новині, можуть зазначити у публікації, що звернуться по нього. Новини, в яких ідеться, наприклад, про звинувачення, вимагають збалансованого викладу. 

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3595
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду