На Тернопільщині ЗМІ незаконно публікують прізвища громадян,  яких розшукують військкомати

На Тернопільщині ЗМІ незаконно публікують прізвища громадян, яких розшукують військкомати

16 Липня 2015
4250
16 Липня 2015
09:32

На Тернопільщині ЗМІ незаконно публікують прізвища громадян, яких розшукують військкомати

4250
На Тернопільщині ЗМІ незаконно публікують прізвища громадян,  яких розшукують військкомати
На Тернопільщині ЗМІ незаконно публікують прізвища громадян,  яких розшукують військкомати

Військові комісаріати у Тернопільській області почали оприлюднювати у місцевих ЗМІ прізвища громадян, які не були оповіщені щодо призову або не з'явились у місцеві військкомати. Про це повідомляє ТСН.ua.

 

Перший список осіб, опублікований у тернопільських ЗМІ, містить зо два десятки особистих даних жителів Тернополя та Шумського району області. ТСН зазначає, що ці громадяни або не були оповіщені, або не з'явилися у місцеві військкомати, і називає їх «ухилянтами». «Поки що на шпальтах газет та в інтернет-виданнях оприлюднюють тільки прізвища і рік народження», - йдеться у сюжеті ТСН.

 

Водночас журналісти ТСН повідомляють: якщо ті, чиї прізвища надруковані у ЗМІ, не прийдуть до військових комісаріатів, наступного разу у ЗМІ будуть оприлюднені їх місця роботи та посади.

 

Нагадаємо, нещодавно на Львівщині місцеві газети надрукували списки військовозобов'язаних, яким працівники Сокальсько-Червоноградського об'єднаного районного військового комісаріату (Львівська область) не змогли вручити повістки. За  інформацією регіонального медіацентру Міністерства оборони України у Львові, це є позитивною практикою. «Така форма оповіщення є законною і цей досвід варто перейняти й іншим військовим комісаріатам, перед якими поставлене чітке завдання щодо виконань заходів мобілізаційної кампанії», - зазначили у відомстві.

 

Водночас юристи вказують на грубе порушення законодавства. 

 

«Безперечно, це суперечить закону. Враховуючи, як у нас взагалі розносять повістки, як вся ця система діє...Цих людей немає підстав називати ухилянтами, бо вони могли просто не отримати повістки. Це порушення, втручання в приватне життя і цим мають займатися правоохоронні органи. Тут є питання і до газет, які погодилися друкувати таку інформацію, але більше - до військкомату», - вважає юрист Інституту медіа права (ІМП) Ігор Розкладай.

 

Таку ж думку в коментарі висловив і представник з питань захисту персональних даних Уповноваженого ВРУ з прав людини Маркіян Бем.

 

«До нас надходили письмові і усні запити як від військкоматів, так і від ЗМІ, чи можна публікувати таку інформацію. Ми завжди відповідали, що ні - немає підстав для оприлюднення. Для того, щоб військкомати - державні органи, поширювали інформацію про особу, її персональні дані - має бути чітка вказівка в законодавстві. Це має бути обумовлено повноваженнями. А зараз це абсолютно незаконно. Тим більше ця інформація дуже часто не відповідає дійсності: людина не ухиляється від мобілізації, а просто військкомат поки не встановив її місцезнаходження. ЗМІ ж людину  виставляють невірному світлі», - зазначив він.

 

Пан Бем додав, що у разі, якщо стануть відомі назви газет, які опублікували цю інформацію, відомство зможе провести за цим фактом перевірку.«Один раз нам повідомили про таку ситуацію у Нововолинську  (Волинська область). Там оприлюднили інформацію, що такі-то люди, боягузи, ухиляються від служби. Ми проводимо зараз перевірку за цим фактом», - розповів представник Уповноваженого з питань захисту персональних даних. 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4250
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду