detector.media
16.07.2015 09:32
На Тернопільщині ЗМІ незаконно публікують прізвища громадян, яких розшукують військкомати
На Тернопільщині ЗМІ незаконно публікують прізвища громадян,  яких розшукують військкомати

Військові комісаріати у Тернопільській області почали оприлюднювати у місцевих ЗМІ прізвища громадян, які не були оповіщені щодо призову або не з'явились у місцеві військкомати. Про це повідомляє ТСН.ua.

 

Перший список осіб, опублікований у тернопільських ЗМІ, містить зо два десятки особистих даних жителів Тернополя та Шумського району області. ТСН зазначає, що ці громадяни або не були оповіщені, або не з'явилися у місцеві військкомати, і називає їх «ухилянтами». «Поки що на шпальтах газет та в інтернет-виданнях оприлюднюють тільки прізвища і рік народження», - йдеться у сюжеті ТСН.

 

Водночас журналісти ТСН повідомляють: якщо ті, чиї прізвища надруковані у ЗМІ, не прийдуть до військових комісаріатів, наступного разу у ЗМІ будуть оприлюднені їх місця роботи та посади.

 

Нагадаємо, нещодавно на Львівщині місцеві газети надрукували списки військовозобов'язаних, яким працівники Сокальсько-Червоноградського об'єднаного районного військового комісаріату (Львівська область) не змогли вручити повістки. За  інформацією регіонального медіацентру Міністерства оборони України у Львові, це є позитивною практикою. «Така форма оповіщення є законною і цей досвід варто перейняти й іншим військовим комісаріатам, перед якими поставлене чітке завдання щодо виконань заходів мобілізаційної кампанії», - зазначили у відомстві.

 

Водночас юристи вказують на грубе порушення законодавства. 

 

«Безперечно, це суперечить закону. Враховуючи, як у нас взагалі розносять повістки, як вся ця система діє...Цих людей немає підстав називати ухилянтами, бо вони могли просто не отримати повістки. Це порушення, втручання в приватне життя і цим мають займатися правоохоронні органи. Тут є питання і до газет, які погодилися друкувати таку інформацію, але більше - до військкомату», - вважає юрист Інституту медіа права (ІМП) Ігор Розкладай.

 

Таку ж думку в коментарі висловив і представник з питань захисту персональних даних Уповноваженого ВРУ з прав людини Маркіян Бем.

 

«До нас надходили письмові і усні запити як від військкоматів, так і від ЗМІ, чи можна публікувати таку інформацію. Ми завжди відповідали, що ні - немає підстав для оприлюднення. Для того, щоб військкомати - державні органи, поширювали інформацію про особу, її персональні дані - має бути чітка вказівка в законодавстві. Це має бути обумовлено повноваженнями. А зараз це абсолютно незаконно. Тим більше ця інформація дуже часто не відповідає дійсності: людина не ухиляється від мобілізації, а просто військкомат поки не встановив її місцезнаходження. ЗМІ ж людину  виставляють невірному світлі», - зазначив він.

 

Пан Бем додав, що у разі, якщо стануть відомі назви газет, які опублікували цю інформацію, відомство зможе провести за цим фактом перевірку.«Один раз нам повідомили про таку ситуацію у Нововолинську  (Волинська область). Там оприлюднили інформацію, що такі-то люди, боягузи, ухиляються від служби. Ми проводимо зараз перевірку за цим фактом», - розповів представник Уповноваженого з питань захисту персональних даних. 

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY