Фотосерія Максима Дондюка про Євромайдан увійшла до шорт-листа Prix Pictet Award

Фотосерія Максима Дондюка про Євромайдан увійшла до шорт-листа Prix Pictet Award

11 Липня 2015
2522
11 Липня 2015
13:20

Фотосерія Максима Дондюка про Євромайдан увійшла до шорт-листа Prix Pictet Award

2522
Фотосерія Максима Дондюка про Євромайдан увійшла до шорт-листа Prix Pictet Award
Фотосерія Максима Дондюка про Євромайдан увійшла до шорт-листа Prix Pictet Award

Серія світлин українського фотографа Максима Дондюка «Культура протистояння» (Culture of the Confrontation) про революцію на Майдані увійшла до шорт-листа міжнародної премії Prix Pictet Award 2015. Про це повідомляється на сайті премії.

 

Темою цьогорічної премії став «Розлад» (Disorder). Усього до шорт-листа Prix Pictet Award 2015 увійшло 12 фотопроектів. Серія Максима Дондюка змагатиметься з роботами фотографів із Великої Британії, США, Ізраїлю, Франції, ПАР та Китаю.

 

Пан Дондюк написав у соціальній мережі Facebook, що вихід до фіналу Prix Pictet для нього - велика честь.

 

«Все більше і більше я думаю про другий, асоціативний рівень у фотографії. Це те, що я намагався показати в моїй історії «Культура протистояння». Я вже не хочу показувати реальні факти, я хочу, щоб люди бачили через мою фотографію щось більш важливе, що б вони могли асоціювати зі своїми спогадами про прочитані книги, музику, з їх власного життя. Після того, як Prix Pictet обрали мене в якості фіналіста, повірили у мене, я розумію, що я на правильному шляху і завойовую довіру», - зазначив фотограф.

 


 Одна зі світлин Максима Дондюка з фотосерії «Культура протистояння»

 

Він додав, що люди нерідко питають, що він хотів сказати фотороботами з серії «Культура протистояння».

 

«Я кажу їм, що вам не потрібно сприймати їх занадто буквально, це не художня культура, яка протистоїть комусь чи чомусь. Все, що відбулося в Україні, починаючи з Євромайдану, це протистояння двох різних культур. Одна культура намагається зберегти старі часи, ностальгує за колишнім Радянським Союзом, дивиться в минуле. Вони хочуть повернути те життя, яке у них було раніше. І у нас є інша культура, яка думає абсолютно інакше, дивиться в майбутнє і вірить, що воно буде щасливим для нашої країни. Під словом «культура» я маю на увазі світогляд, стиль життя, думки людей, релігії. На Майдані було не два різних покоління, а два культурних шари, які живуть на одній території. Таке протистояння - вічне, воно почалося давним-давно, і буде продовжувати знову і знову. Незалежно від того, про яку країну ідеться», - пояснив пан Дондюк.

 

Фотограф також написав, що на цю премію його висунув Райан Лібре (Ryan Libre), який побачив його фотографії  на Angkor Photo Festival в Камбоджі. Пан Дондюк незнайомий із ним, але висловив йому свою вдячність.

 

Роботи фіналістів Prix Pictet Award 2015 покажуть  в Musée d'Art Moderne у Парижі в листопаді 2015 року. Тоді ж оголосять переможця премії, який отримає грошову винагороду в 100 тис. швейцарських франків.

 

Премія Prix Pictet була заснована в 2008 році швейцарською компанією Pictet Group, на честь якої і отримала свою назву. Метою компанії стало привернення уваги публіки до робіт висококласних і широко відомих фотографів, якідосліджують суспільні або екологічні проблеми. Prix ​​Pictet - перша міжнародна премія в галузі фотографії, що присуджується за розкриття теми сталого розвитку, використовує силу впливу мистецтва на благо нашої планети.

 

Нагадаємо, це вже не перша перемога Максима Дондюка у міжнародному фотоконкурсі. Зокрема,  документаліст  із серією робіт про епідемію туберкульозу в Україні завоював нагороду Healthy World Photo Competition, здобув гран-прі національної премії РФ «Лучший фотограф», став фіналістом премії Photo Evidence Book Award 2012. Серед його нагород є і «Премія досконалості» Picture of the Year International (POYi)-2012.

 

Документаліст також переміг на 5-му Міжнародному фестивалі фотожурналістики «Вильнюсский фотографический круг-2011».  Роботи документаліста были відзначені журі конкурсу Yonhap International Press Photo Awards (Південна Корея), пан Дондюк став фіналістом Pikto International Competition (Канада).

   

В червні минулого року фотограф Максим Дондюк став лауреатом «Конкурсу молодих фотографів Ville de Perpignan Rémi Ochlik Award (Франція) за роботи з Майдану.

 

 «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2522
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду