detector.media
11.07.2015 13:20
Фотосерія Максима Дондюка про Євромайдан увійшла до шорт-листа Prix Pictet Award
Фотосерія Максима Дондюка про Євромайдан увійшла до шорт-листа Prix Pictet Award

Серія світлин українського фотографа Максима Дондюка «Культура протистояння» (Culture of the Confrontation) про революцію на Майдані увійшла до шорт-листа міжнародної премії Prix Pictet Award 2015. Про це повідомляється на сайті премії.

 

Темою цьогорічної премії став «Розлад» (Disorder). Усього до шорт-листа Prix Pictet Award 2015 увійшло 12 фотопроектів. Серія Максима Дондюка змагатиметься з роботами фотографів із Великої Британії, США, Ізраїлю, Франції, ПАР та Китаю.

 

Пан Дондюк написав у соціальній мережі Facebook, що вихід до фіналу Prix Pictet для нього - велика честь.

 

«Все більше і більше я думаю про другий, асоціативний рівень у фотографії. Це те, що я намагався показати в моїй історії «Культура протистояння». Я вже не хочу показувати реальні факти, я хочу, щоб люди бачили через мою фотографію щось більш важливе, що б вони могли асоціювати зі своїми спогадами про прочитані книги, музику, з їх власного життя. Після того, як Prix Pictet обрали мене в якості фіналіста, повірили у мене, я розумію, що я на правильному шляху і завойовую довіру», - зазначив фотограф.

 


 Одна зі світлин Максима Дондюка з фотосерії «Культура протистояння»

 

Він додав, що люди нерідко питають, що він хотів сказати фотороботами з серії «Культура протистояння».

 

«Я кажу їм, що вам не потрібно сприймати їх занадто буквально, це не художня культура, яка протистоїть комусь чи чомусь. Все, що відбулося в Україні, починаючи з Євромайдану, це протистояння двох різних культур. Одна культура намагається зберегти старі часи, ностальгує за колишнім Радянським Союзом, дивиться в минуле. Вони хочуть повернути те життя, яке у них було раніше. І у нас є інша культура, яка думає абсолютно інакше, дивиться в майбутнє і вірить, що воно буде щасливим для нашої країни. Під словом «культура» я маю на увазі світогляд, стиль життя, думки людей, релігії. На Майдані було не два різних покоління, а два культурних шари, які живуть на одній території. Таке протистояння - вічне, воно почалося давним-давно, і буде продовжувати знову і знову. Незалежно від того, про яку країну ідеться», - пояснив пан Дондюк.

 

Фотограф також написав, що на цю премію його висунув Райан Лібре (Ryan Libre), який побачив його фотографії  на Angkor Photo Festival в Камбоджі. Пан Дондюк незнайомий із ним, але висловив йому свою вдячність.

 

Роботи фіналістів Prix Pictet Award 2015 покажуть  в Musée d'Art Moderne у Парижі в листопаді 2015 року. Тоді ж оголосять переможця премії, який отримає грошову винагороду в 100 тис. швейцарських франків.

 

Премія Prix Pictet була заснована в 2008 році швейцарською компанією Pictet Group, на честь якої і отримала свою назву. Метою компанії стало привернення уваги публіки до робіт висококласних і широко відомих фотографів, якідосліджують суспільні або екологічні проблеми. Prix ​​Pictet - перша міжнародна премія в галузі фотографії, що присуджується за розкриття теми сталого розвитку, використовує силу впливу мистецтва на благо нашої планети.

 

Нагадаємо, це вже не перша перемога Максима Дондюка у міжнародному фотоконкурсі. Зокрема,  документаліст  із серією робіт про епідемію туберкульозу в Україні завоював нагороду Healthy World Photo Competition, здобув гран-прі національної премії РФ «Лучший фотограф», став фіналістом премії Photo Evidence Book Award 2012. Серед його нагород є і «Премія досконалості» Picture of the Year International (POYi)-2012.

 

Документаліст також переміг на 5-му Міжнародному фестивалі фотожурналістики «Вильнюсский фотографический круг-2011».  Роботи документаліста были відзначені журі конкурсу Yonhap International Press Photo Awards (Південна Корея), пан Дондюк став фіналістом Pikto International Competition (Канада).

   

В червні минулого року фотограф Максим Дондюк став лауреатом «Конкурсу молодих фотографів Ville de Perpignan Rémi Ochlik Award (Франція) за роботи з Майдану.

 

 «Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY