Головний редактор «Кримської світлиці»: Здійснюється спроба чергового рейдерського захоплення видання

Головний редактор «Кримської світлиці»: Здійснюється спроба чергового рейдерського захоплення видання

25 Червня 2015
1862
25 Червня 2015
14:58

Головний редактор «Кримської світлиці»: Здійснюється спроба чергового рейдерського захоплення видання

1862
Головний редактор «Кримської світлиці»: Здійснюється спроба чергового рейдерського захоплення видання
Головний редактор «Кримської світлиці»: Здійснюється спроба чергового рейдерського захоплення видання

Головний редактор «Кримської світлиці» Віктор Качула прокоментував дії Міністерства культури України щодо переформатування «Кримської світлиці» й переведення редакції до Києва.

 

Нагадаємо, як розповів у коментарі «Детектор медіа» заступник міністра культури Ростислав Карандєєв, Національне газетно-журнальне видавництво не продовжить співпрацю Віктором Качулою як головним редактором «Кримської світлиці».

 

«Ми розглядаємо співпрацю з паном Віктором як з одним з натхненників цього видання  від самого початку його створення, з людиною, яка буде обов'язково дотична до цього видання, навіть якщо він перебуватиме в Сімферополі - у форматі закордонного корпункту українського видання», - сказав заступник міністра.

 

Причину в такому рішенні пан Карандєєв вбачає в тому, що, зокрема, Віктор Качула не комунікує із видавництвом Мінкультури, на надає номера свого мобільного телефону.

 

Також пан Карандєєв розповів, що частина редакції «Кримської світлиці» вже погодилася переїхати до Києва, а формат видання, що виходить нині в електронному вигляді, можливо, зазнає змін.

 

Пан Качула у письмовій відповіді «Детектор медіа» зазначив: «Ніхто з моїх колег не зголошувався з Криму переїжджати до Києва, тому що, по-перше, нам офіційно цього ніхто не пропонував, отже, нам не відомі навіть елементарні умови такого переїзду!».

 

Також він заявив, що нині здійснюється спроба чергового рейдерського захоплення «Кримської світлиці» та її бренду. Нижче подаємо коментар Віктора Качули повністю.

 

Співробітники Мінкультури стверджують, що поштовхом для таких рішень є давній конфлікт нинішнього заступника директора з видавничих питань видавництва Мінкультури Анатолія Сєрикова, який нібито намагається позбутися некомфортного для себе працівника. Про нього, за словами джерела «Детектор медіа», «Віктор Качула багато знає». Нагадаємо, нині правоохоронні органи продовжують перевірку фінансової діяльності видавництва.

 

Пан Сєриков працював у видавництві у 2009-му році, коли  директор видавництва Віталій Сатаренко намагався порушити  Віктора Качули кримінальну справу. Наприкінці грудня 2009 року пана Качулу було звільнено з посади головного редактора за звинуваченнями у «систематичних порушеннях вимог наказів та розпоряджень» і «неналежному виконанні службових обов'язків». У липні 2010-го його поновили на посаді.

 

«Віктор Качула дуже болісно переживав цей період та називав такі дії керівництва  безпідставними й несправедливими. Однак вирішив продовжувати випуск "Кримської світлиці", оскільки є людиною патріотичних поглядів і ставиться до своєї роботи відповідально», - розповів «Детектор медіа» співрозмовник, який не побажав назвати своє ім'я. Нагадаємо, україномовну газету в Криму пан Качула видавав протягом 12-ти років, а в період окупації продовжує випуск видання в електронному форматі.

 

Про особисті якості Віктора Качули нам розповіла і його колега, колишня заступниця головного редактора журналу «Українська культура» Лариса Гончаренко. «З одного боку, Віктор Качула є творчою людиною (головред «Кримської світлиці» відомий в Україні і діаспорі і як бард. - ТК). З іншого, він є досвідченим професіоналом своєї справи, Заслуженим журналістом України», - сказала пані Гончаренко.

 

Також вона уточнила, що зазвичай колеги  Віктора Качули спілкуються із ним, як і з багатьма іншими мешканцями Криму, скайпом. «У нього взагалі немає мобільного телефону. А на розмови стаціонарним телефоном у Криму зараз встановлено обмеження», - сказала пані Гончаренко.

 

Нагадаємо, у травні пан Качула випадково довідався, що є наказ Мінкультури від 17 березня 2015 року про переведення офісу «Кримської світлиці» із Сімферополя до Києва за наказом екс-генерального директора видавництва Романа Ратушного.

 

У коментарях ТК пан Карандєєв повідомив, що в квітні 2015 року фінансування «Кримської світлиці» було припинено у квітні на вимогу Державної фінансової інспекції  України, за нинішніх обставин «немає підстав для правових відносин». Тим часом редакція «Кримської світлиці» наполягає, що їй має бути сплачена зарплата за чотири місяці - з лютого по квітень 2015 року.

 

Щодо комунікації із видавництвом Віктор Качула стверджує, що не отримав відповіді на свої відкриті звернення і до керівництва видавництва, і до міністрів культури - колишнього Євгена Нищука і нинішнього В'ячеслава Кириленка. «І Мінкультури, і ДП "Національне газетно-журнальне видавництво" ігнорують усі мої звернення, а до Києва "на виробничу нараду" (про службове відрядження взагалі не йшлося) вперше покликали наприкінці травня. При цьому не передали до Криму нашій довіреній особі ні копійки з 4-місячного боргу із зарплати», - зазначив пан Качула. При цьому він уточнив, що такі поїздки на наради у видавництві відрядженням не вважають і коштів на них не надають.

 

Як розповів редактор, у штаті редакції працюють п'ять працівників з Криму та двоє - з материкової частини України. У липні їх стане ще менше - один із кримських працівників планує переїхати до Львова. Місячний фонд заробітної плати видання становить 13 635 грн. Друком газети, яка до лютого 2015 року виходила в друкованому форматі, опікується бухгалтерія видавництва.

 

Лист Віктора Качули,

в якому він прокоментував озвучені Ростиславом Карандєєвим

рішення щодо «Кримської світлиці»:

 

«Оце так - знову заочно, поза спинами - зреагувало міністерство?!

 

Ви і ще десятки людей, з якими я контактую з цієї офіційної електронної адреси «Кримської світлиці», свідки: редактор «Кримської світлиці» постійно на зв'язку, в контакті, і ніби при здоровому глузді (це стосовно «впливу» окупації), але, як і раніше, я не отримав від свого київського керівництва жодного повідомлення, попередження, звернення, наказу стосовно подальшої долі моєї, моїх колег і самої «Кримської світлиці».

 

Ніхто з моїх колег не зголошувався з Криму переїжджати до Києва, тому що, по-перше, нам офіційно цього ніхто не пропонував, отже, нам не відомі навіть елементарні умови такого переїзду! А по-друге, як працювати поруч з такими людьми, які, забуваючи всі норми закону, пристойності і моралі, так поступають зі своїми колегами?! Як можна приймати рішення про долю газети, нехтуючи думкою і правами одного із співзасновників - трудового колективу, який,зрештою, цю газету створив, виплекав і продовжує творити, як би його не мордували фінансово і дезінформаційно з Києва?


На мій погляд, здійснюється спроба чергового рейдерського захоплення «Кримської світлиці», її бренду, під який, спекулюючи на кримській темі, можна гарантовано «доїти» бюджет.

 

Я не знаю, як ми, тих кілька людей, що залишилися ще в Криму, поступимо в цій ситуації? Крім нас, не залишилося більше людей, які своїми долями «вросли», «вживилися» в історію «Кримської світлиці», пройшли разом з нею тернистий її шлях, винесли на своїх плечах усі її випробування. І тепер на цьому якесь київське чиновницьке перекотиполе (скільки їх, тих міністрів, заступників, прем'єрів і президентів з моменту заснування газети перемінилося!) збирається поставити хрест?!

 

Це така чорна і підла несправедливість, такий гріх в очах кримчан-українців, які увесь цей час були разом зі своєю газетою, що не позаздримо тим геростратам, які ухвалюватимуть це неправедне рішення! Зрештою, ми б хотіли, нарешті, це рішення побачити: офіційне, не в отаких кулуарних позаспинних коментарях. А тоді будемо думати, як жити далі, бо «Кримська світлиця» - тут, у Криму: тут могили її колишніх працівників, її архів, читач, тут її минуле і майбутнє.


І наостанок: хотілося б, щоб усі, хто слідкує за цією драматичною «Світличною» історією, все ж зауважили, що ніде в київських міністерських коментарях не прозвучало жодної відповіді на ті «моральні» запитання до влади, які поставлені і мною, і нашими читачами. А в тому середовищі, де немає на такі запитання відповідей, «Світлиць» не буває: ні кримських, ні київських, ніяких. Надто багато там чорного...


З повагою - Віктор Качула,
головний редактор «Кримської світлиці»


«Детектор медіа» очікує відповіді на інформаційний запит до Мінкультури та звернеться по коментарі до Анатолія Сєрикова.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1862
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду