У вересні в Україні відзначатимуть 50-річчя прем’єри кінострічки «Тіні забутих предків»

У вересні в Україні відзначатимуть 50-річчя прем’єри кінострічки «Тіні забутих предків»

24 Червня 2015
1865
24 Червня 2015
14:38

У вересні в Україні відзначатимуть 50-річчя прем’єри кінострічки «Тіні забутих предків»

1865
У вересні в Україні відзначатимуть 50-річчя прем’єри кінострічки «Тіні забутих предків»
У вересні в Україні відзначатимуть 50-річчя прем’єри кінострічки «Тіні забутих предків»

Віце-прем'єр-міністр - міністр культури В`ячеслав Кириленко ініціює відзначення 50-річчя прем'єри фільму «Тіні забутих предків» у вересні цього року. Про це повідомляє прес-служба міністерства.

 

Ініціатива стала темою зустрічі пана Кириленка з головою Державного агентства з питань кіно Пилипом Іллєнком, головою Національної спілки кінематографістів Сергієм Тримбачем, генеральним директором Національного центру Олександра Довженка Іваном Козленком і керівником відділу кіноредакції телеканалу «1+1» Андрієм Алферовим. У зустрічі також взяла участь народна артистка Україна Лариса Кадочникова, яка зіграла у фільмі головну жіночу роль.

 

Зокрема, на відзначення видатної події в історії українського кіно у кінотеатрі «Україна» та на площах великих міст буде продемонстровано відреставровану версію «Тіней забутих предків». Також відбудеться виставка у Національному художньому музеї.

 

Проведенням заходів буде займатися організаційний комітет, який очолить віце-прем'єр-міністр - міністр культури.

 

Нагадаємо, художній фільм «Тіні забутих предків» за однойменною повістю Михайла Коцюбинського зняв режисер Сергій Параджанов, оператором стрічки виступив Юрій Іллєнко. Головні ролі Івана та Марічки зіграли Іван Миколайчук і Лариса Кадочникова. Зйомки фільму тривали в 1963-1964 роках. У вересні 1965 року на прем'єрі «Тіней забутих предків» в кінотеатрі «Україна» в Києві Іван Дзюба, Василь Стус і В'ячеслав Чорновол публічно висловили протест проти політики влади, оприлюднивши інформацію про арешти української творчої інтелігенції. Фільм здобув нагороди на міжнародних кінофестивалях у Мар-дель-Плата (Аргентина), Римі (Італія), Салоніках (Греція).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1865
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Віктор 29
3229 дн. тому
Коли ви востаннє бачили Тіней на загальнонаціональних чухраїнських телеканалах?
urodam
3229 дн. тому
При всій повазі до пам' яті геніїв, не можна не звернути уваги на цілком конкретну обмеженість світогляду, аби не сказати гірше, та відсутність фантазії й здорового глузду в певних українських чиновників. Ні, ну справді, окрім Тараса Шевченка й "Тіней забутих предків", таке нехороше враження складається, що в українській культурі та кіно більш взагалі нічого й нікого не було! З року в рік - одне й те саме! Ну, правда, як так можна принижувати власну культуру й робити таку шкоду!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду