detector.media
24.06.2015 14:38
У вересні в Україні відзначатимуть 50-річчя прем’єри кінострічки «Тіні забутих предків»
У вересні в Україні відзначатимуть 50-річчя прем’єри кінострічки «Тіні забутих предків»

Віце-прем'єр-міністр - міністр культури В`ячеслав Кириленко ініціює відзначення 50-річчя прем'єри фільму «Тіні забутих предків» у вересні цього року. Про це повідомляє прес-служба міністерства.

 

Ініціатива стала темою зустрічі пана Кириленка з головою Державного агентства з питань кіно Пилипом Іллєнком, головою Національної спілки кінематографістів Сергієм Тримбачем, генеральним директором Національного центру Олександра Довженка Іваном Козленком і керівником відділу кіноредакції телеканалу «1+1» Андрієм Алферовим. У зустрічі також взяла участь народна артистка Україна Лариса Кадочникова, яка зіграла у фільмі головну жіночу роль.

 

Зокрема, на відзначення видатної події в історії українського кіно у кінотеатрі «Україна» та на площах великих міст буде продемонстровано відреставровану версію «Тіней забутих предків». Також відбудеться виставка у Національному художньому музеї.

 

Проведенням заходів буде займатися організаційний комітет, який очолить віце-прем'єр-міністр - міністр культури.

 

Нагадаємо, художній фільм «Тіні забутих предків» за однойменною повістю Михайла Коцюбинського зняв режисер Сергій Параджанов, оператором стрічки виступив Юрій Іллєнко. Головні ролі Івана та Марічки зіграли Іван Миколайчук і Лариса Кадочникова. Зйомки фільму тривали в 1963-1964 роках. У вересні 1965 року на прем'єрі «Тіней забутих предків» в кінотеатрі «Україна» в Києві Іван Дзюба, Василь Стус і В'ячеслав Чорновол публічно висловили протест проти політики влади, оприлюднивши інформацію про арешти української творчої інтелігенції. Фільм здобув нагороди на міжнародних кінофестивалях у Мар-дель-Плата (Аргентина), Римі (Італія), Салоніках (Греція).

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY