Президент призначив стипендії Олегу Сенцову та іншим діячам культури

Президент призначив стипендії Олегу Сенцову та іншим діячам культури

31 Травня 2015
2053
31 Травня 2015
11:06

Президент призначив стипендії Олегу Сенцову та іншим діячам культури

2053
Президент призначив стипендії Олегу Сенцову та іншим діячам культури
Президент призначив стипендії Олегу Сенцову та іншим діячам культури

Ув'язненому у Росії кінорежисеру Олегу Сенцову Президент Петро Порошенко призначив дворічну державну стипендію. Відповідний указ № 306/2015 опубліковано на сайті глави держави.  

 

До переліку стипендіатів увійшли також вилатні діячі культури - заслужені діячі мистецтв України, художники, письменники. Частині з них призначено довічні стипендії, частині - дворічні. З повним переліком можна ознайомитися тут.

 

Нагадаємо, Міністерство культури України фінансує лише мистецькі заходи, пов'язані з підтримкою військових на сході України. 

 

Як писала «Детектор медіа», 11 травня минув рік з моменту арешту Олега Сенцова. Його разом з іншими українськими громадянами Олексієм Чирнієм, Геннадієм Афанасьєвим та Олександром Кольченком  було затримано й викрадено ФСБ РФ з території окупованої Росією АР Крим. Після викрадення їх доправили до слідчого ізолятора «Лефортово» в Москві.

 

 Усіх чотирьох громадян України звинувачують у тому, що вони нібито у складі терористичного угрупування вели приготування до вчинення терористичного акту - вибухів у ніч з 8 на 9 травня саморобних вибухових пристроїв біля меморіалу «Вічний вогонь» та пам′ятника Леніну в Сімферополі (АР Крим), а також у підпалі офісів громадської організації «Російська громада Криму» і представництва партії «Єдина Росія» в Сімферополі 14-18 квітня.

 

Стосовно них було порушено кримінальні справи за ч. 2 ст. 205 («терористичний акт»), ч. 2 ст. 205.4 («організація терористичного співтовариства») і ч. 3 ст. 222 («незаконний обіг зброї») КК РФ. Рішенням суду четверо українців були взяті під арешт.

 

6 травня суд у Москві продовжив арешт українського режисера Олега Сенцова на два місяці - до 11 липня. За словами судді, який оголошував постанову про продовження арешту, «тяжкість інкримінованого правопорушення переважає важливість принципу свободи особистості».

 

16 квітня адвокат пана Сецова Дмитро Дінзе повідомив, що російське слідство пред'явило Олегу Сенцову звинувачення в остаточній редакції: крім уже інкримінованих епізодів за ч. 2 ст. 205 («терористичний акт»), ч. 2 ст. 205.4 («організація терористичного співтовариства») і ч. 3 ст. 222 («незаконний обіг зброї») КК РФ було додано обвинувачення і за статтею 222 КК РФ («незаконне зберігання зброї»). Наприкінці квітня адвокат заявив, що розслідування кримінальної справи стосовно його підзахисного завершено.

 

За словами Дінзе, «катували, били, вибивали зізнання, свідчення, намагалися змусити обмовити себе і співпрацювати зі слідством, але він не здався, зміг протистояти».

 

При цьому позиція Олега Сенцова лишилася незмінною: «Всі звинувачення в тероризмі - маячня, жодних "бесід" до суду не буде, якщо ви вважаєте мене винним - будемо розбиратися в суді».

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2053
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду