Підірвану терористами телевежу на горі Карачун на Донеччині замінили тимчасовою - Мініноформполітики

Підірвану терористами телевежу на горі Карачун на Донеччині замінили тимчасовою - Мініноформполітики

30 Квітня 2015
3002
30 Квітня 2015
18:12

Підірвану терористами телевежу на горі Карачун на Донеччині замінили тимчасовою - Мініноформполітики

3002
Підірвану терористами телевежу на горі Карачун на Донеччині замінили тимчасовою - Мініноформполітики
Підірвану терористами телевежу на горі Карачун на Донеччині замінили тимчасовою - Мініноформполітики

Сьогодні, 30 квітня, фахівці добудували тимчасову польову телевежу на горі Карачун поблизу Слов'янська (Донецька область). Вже відбувся запуск мовлення українських телеканалів, повідомляє прес-служба Міністерства інформаційної політики України (МІП).

 

Проект по відновленню вежі було розроблено та реалізовано під головуванням заступника міністра інформаційної політики Тетяни Попової у рамках роботи Комісії з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення.

 

Реалізацією проекту на Донбасі керував радник Міністра з питань забезпечення функціонування телерадіомовлення Олександр Бригинець.

 

«Радником міністра разом з представниками Концерну РРТ було встановлено передавачі, що дозволило суттєво поліпшити розповсюдження сигналу українських телевізійних каналів на Слов'янськ та Краматорськ», - повідомили у МІП.

 

Олександр Бригинець повідомив, що місцеві мешканці уже підтвердили відновлення мовлення українського телебачення. «Щойно хлопці з Карачуна подзвонили своїм родичам по селах і вони засвідчили, що після запуску роботи відновленої телевежі, в одних випадках якість сигналу суттєво зросла, а в інших сигнал з'явився там, де його раніше не було», - зазначив радник міністра.

 

Пізніше пан Бригинець повідомив на своїй сторінці у Facebook, що сьогоднішня злива з грозою пошкодила трансформатору, що подавав струм у телевежі і понад годину мовлення не було. «Місцеві мене питали чи це не пов'язано з тим, що ми переключали одну вежу на іншу. Ні, це гроза. Підстанція ремонтується, але завдяки оперативним діям керівництва Міністерства інформаційної політики та Концерну РРТ було задіяно захищену лінію подачі електроенергії і передавач знову запрацював», - написав радник міністра.

 

 

Олександр Бригинець написав під цим фото у Facebook: «А оце така телещогла, яка втричі збільшила територію мовлення наших каналів, знизу»

 

У МІП також повідомили, що в рамках програми відновлення мовлення на окупованих та прилеглих до Луганської області територіях, комісією прийнято рішення про надання тимчасового дозволу  для  розширення сітки мовлення телеканалу «Еспресо TV».

 

Як повідомляла «Детектор медіа», минулого тижня на горі Карачун розпочалися роботи з відновлення українського телеефіру: військові надали фахівцям польову вежу, на якій вже встановлюють передавачі. Фахівці зазначали, що ефір українських каналів на північ Донеччини повністю відновити не вдасться через те, що вежу на горі Карачун було підірвано терористами минулого року. Телецентр охороняється спецпідрозділом Нацгвардії. За словами бійців, навіть після звільнення цієї території, не припиняються спроби знищити стратегічний об'єкт. Усього за час воєнного конфлікту в регіоні поблизу телецентру загинуло більше 20 осіб. 

 

У грудні міністр інформаційної політики Юрій Стець перевірив, як відбувається покриття українським мовленням на звільнених територіях Донецької і Луганської областей, побував на горі Карачун. На той момент сигнал українських ефірних каналів був досить слабкий, водночас на територіях, звільнених від сепаратистів, був сигнал російських телеканалів і тих каналів, як створені на території тимчасово окупованій сепаратистами.

 

Народний депутат від «Народного фронту» Антон Геращенко зазначав на своїй сторінці у Facebook, що за планом Юрія Стеця на всіх діючих телевежах уздовж умовної межі Україною та самопроголошеними республіками буде встановлено «потужні теле- і радіоантени» для забезпечення мовлення у великих населених пунктах Донбасу, тимчасово окупованих терористами. 

 

Водночас, лідери терористичної організації «ДНР» заявляли, що не дозволять українській владі організувати мовлення українських телеканалів на підконтрольній їй території, і організують «війну сигналів», аби глушити сигнал з української сторони.

 

Влітку 2014 року аналогові передавачі безкоштовно передала Україні Польща. У лютому 2015 року стало відомо, що Литва готова передати Україні передавачі для налагодження телевізійного мовлення на підконтрольній терористами території. Про це ж заявив і Держдеп США.

 

16 лютого канал «Еспресо TV» почав мовити з міста Волновахи на південь Донецька за допомогою польського передавача.

 

19 березня міністр інформаційної політики України Юрій Стець повідомив, що поблизу Донецька буде встановлено два польські передавачі, які забезпечуватимуть мовлення українських каналів на Донецьк та інші захоплені терористами території області. Він уточнив, що Польща передала Україні дев'ять передавачів потужністю 5-10 кВт.

 

Однак 10 квітня заступник міністра інформполітики Тетяна Попова розповіла, що Міністерство інформаційної політики запропонувало використовувати отримані від Польщі передавачі для відновлення ефірного мовлення на окупованому Донбасі майже всім телеканалам, однак не всі готові платити за додаткове обладнання.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3002
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду