Російська пропаганда додає 12% голосів на виборах – дослідження

Російська пропаганда додає 12% голосів на виборах – дослідження

26 Квітня 2015
2305
26 Квітня 2015
15:09

Російська пропаганда додає 12% голосів на виборах – дослідження

2305
Російська пропаганда додає 12% голосів на виборах – дослідження
Російська пропаганда додає 12% голосів на виборах – дослідження

Соціологи Нью-Йоркського університету в Абу-Дабі провели дослідження щодо впливу ефірного російського телебачення на електоральні симпатії населення  трьох прикордонних областей України. Про це повідомляє «Голос Америки».

 

Опитування охопило мешканців 3600 сіл. При цьому кількість опитаних у матеріалі «Голосу Америки» не зазначена.

 

Автор дослідження  - колишній киянин, професор Нью-Йоркського університету в Абу-Дабі Леонід Пейсахін.

 

«Російське телебачення потрапляє в деякі села випадково, і таким чином ми можемо порівняти людей, які нічим іншим один від одного не відрізняються. Ми вивчаємо поведінку на президентських і парламентських виборах 2014-го року і знаходимо таке: у тих селах, куди російський сигнал випадковим чином потрапляє, люди голосують за проросійські партії на 12% більше, ніж в тих, куди не потрапляє», - розповів пан Пейсахін.

 

За результатами дослідження, українці, які теплих почуттів до Росії не мали, у результаті перегляду російського телебачення починали ставитися до Росії ще гірше.

 

«Ось цей електорат, якщо він отримує російський канал, дивиться російські новини, то замість того, щоб займати проросійську позицію - під впливом цього телебачення - починає займати все більш і більш антиросійську політичну позицію», - говорить дослідник.

 

Схожа ситуація була в Хорватії, де до жителів прикордонних районів випадково потрапляли сигнали сербського радіо.

 

«Існує дуже цікаве дослідження, яке показує, що хорвати, які слухали сербське радіо - переважно заради музики - випадковим чином приймали і новинні сюжети. Після цього багато з них починали голосувати за ультраправі, ультранаціоналістичні, ультрарадикальні хорватські партії, які протистоять впливу Сербії», - розповідає пан Пейсахін.

 

У цілому дослідження Нью-Йоркського університету підтверджує: російське телебачення впливає на поведінку частини українських громадян і поляризує українське суспільство.

 

У США, повідомляє «Голос Америки», вплив та можлива протидія  російській пропаганді обговорювалися нещодавно на слуханнях в Конгресі. Чимало уваги було приділено використанню Кремлем численних теорії змови, коли в будь-якій події бачиться дія невидимої темної сили.

 

Британський журналіст, письменник та дослідник Пітер Померанцев пояснював, в чому полягає небезпека цих методів для демократичного суспільства: «Це не просто інформаційна війна, але війна проти інформації. Люди губляться і просто припиняють навіть намагатися зрозуміти, що відбувається. Довіру, основний інгредієнт демократії, зруйновано.  І ця стратегія працює. Нещодавні дослідження показали, що аудиторія в Україні та країнах Балтії, яка споживає російські та західні новини, в результаті взагалі нікому не вірить. У Німеччині 43% людей кажуть, що не вірять жодній інформації про події в Україні».

 

Пан Пейсахін переконаний: для протистояння пропаганді потрібно її вивчати. «Дуже мало відомо про те, як протистояти певній подачі новин з сусідньої держави. І останні такі дослідження проводилися ще в 1960-х роках, коли американці цікавилися, як протистояти впливу радянської пропаганди», - сказав професор.

 

Захід виявився не готовим протистояти, а інколи і зрозуміти новітні методи, які використовує Кремль.  Одна з причин - брак фінансування подібних досліджень, вважає пан Померанцев.

 

На думку Пітера Померанцева, росіяни розглядають інформаційну війну як війну 21-го століття, коли, змінивши сприйняття мешканців ворожої країни, вони можуть підірвати стабільність цієї країни, навіть не надсилаючи туди війська.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2305
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду