detector.media
26.04.2015 15:09
Російська пропаганда додає 12% голосів на виборах – дослідження
Російська пропаганда додає 12% голосів на виборах – дослідження

Соціологи Нью-Йоркського університету в Абу-Дабі провели дослідження щодо впливу ефірного російського телебачення на електоральні симпатії населення  трьох прикордонних областей України. Про це повідомляє «Голос Америки».

 

Опитування охопило мешканців 3600 сіл. При цьому кількість опитаних у матеріалі «Голосу Америки» не зазначена.

 

Автор дослідження  - колишній киянин, професор Нью-Йоркського університету в Абу-Дабі Леонід Пейсахін.

 

«Російське телебачення потрапляє в деякі села випадково, і таким чином ми можемо порівняти людей, які нічим іншим один від одного не відрізняються. Ми вивчаємо поведінку на президентських і парламентських виборах 2014-го року і знаходимо таке: у тих селах, куди російський сигнал випадковим чином потрапляє, люди голосують за проросійські партії на 12% більше, ніж в тих, куди не потрапляє», - розповів пан Пейсахін.

 

За результатами дослідження, українці, які теплих почуттів до Росії не мали, у результаті перегляду російського телебачення починали ставитися до Росії ще гірше.

 

«Ось цей електорат, якщо він отримує російський канал, дивиться російські новини, то замість того, щоб займати проросійську позицію - під впливом цього телебачення - починає займати все більш і більш антиросійську політичну позицію», - говорить дослідник.

 

Схожа ситуація була в Хорватії, де до жителів прикордонних районів випадково потрапляли сигнали сербського радіо.

 

«Існує дуже цікаве дослідження, яке показує, що хорвати, які слухали сербське радіо - переважно заради музики - випадковим чином приймали і новинні сюжети. Після цього багато з них починали голосувати за ультраправі, ультранаціоналістичні, ультрарадикальні хорватські партії, які протистоять впливу Сербії», - розповідає пан Пейсахін.

 

У цілому дослідження Нью-Йоркського університету підтверджує: російське телебачення впливає на поведінку частини українських громадян і поляризує українське суспільство.

 

У США, повідомляє «Голос Америки», вплив та можлива протидія  російській пропаганді обговорювалися нещодавно на слуханнях в Конгресі. Чимало уваги було приділено використанню Кремлем численних теорії змови, коли в будь-якій події бачиться дія невидимої темної сили.

 

Британський журналіст, письменник та дослідник Пітер Померанцев пояснював, в чому полягає небезпека цих методів для демократичного суспільства: «Це не просто інформаційна війна, але війна проти інформації. Люди губляться і просто припиняють навіть намагатися зрозуміти, що відбувається. Довіру, основний інгредієнт демократії, зруйновано.  І ця стратегія працює. Нещодавні дослідження показали, що аудиторія в Україні та країнах Балтії, яка споживає російські та західні новини, в результаті взагалі нікому не вірить. У Німеччині 43% людей кажуть, що не вірять жодній інформації про події в Україні».

 

Пан Пейсахін переконаний: для протистояння пропаганді потрібно її вивчати. «Дуже мало відомо про те, як протистояти певній подачі новин з сусідньої держави. І останні такі дослідження проводилися ще в 1960-х роках, коли американці цікавилися, як протистояти впливу радянської пропаганди», - сказав професор.

 

Захід виявився не готовим протистояти, а інколи і зрозуміти новітні методи, які використовує Кремль.  Одна з причин - брак фінансування подібних досліджень, вважає пан Померанцев.

 

На думку Пітера Померанцева, росіяни розглядають інформаційну війну як війну 21-го століття, коли, змінивши сприйняття мешканців ворожої країни, вони можуть підірвати стабільність цієї країни, навіть не надсилаючи туди війська.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY