Активісти збирають гроші на створення соціальних роликів про адаптацію бійців до мирного життя

Активісти збирають гроші на створення соціальних роликів про адаптацію бійців до мирного життя

8 Квітня 2015
2790
8 Квітня 2015
16:46

Активісти збирають гроші на створення соціальних роликів про адаптацію бійців до мирного життя

2790
Активісти збирають гроші на створення соціальних роликів про адаптацію бійців до мирного життя
Активісти збирають гроші на створення соціальних роликів про адаптацію бійців до мирного життя

Команда волонтерів на чолі з кінорежисером і воєнним добровольцем Крістіаном Жерегі через краудфандинг збирає гроші на зйомку серії соціальних роликів «Зона АТО: Повернення». Про це повідомляється в сюжеті ТСН каналу «1+1».

 

В серії відеоробіт будуть розказані реальні героїчні історії людей, які стали на оборону батьківщини, а також звертатиметься увага на проблеми в їх адаптації до мирного життя та небезпеку бойового постравматичного синдрому (БПТС).

 

«Повернутися живим та цілим з війни - це ще не повне повернення. Частина душі, залишається там, поряд з полеглими та з побратимами. Ми маємо докласти максимальних зусиль, щоб повернути наших Героїв до нормального життя. Нам здається, що із закінченням війни для її героїв настане нове прекрасне життя. Насправді, перемігши на полі бою, багато солдатів програють боротьбу з БПТС - це стресовий розлад, що руйнує життя до 20% ветеранів. Страх смерті, втрата бойових товаришів та почуття провини підривають навіть найміцнішу психіку», - зазначає команда проекту на сторінці проекту «Зона АТО: Повернення» на сайті «Велика ідея».

 

У відеозверненні про мету проекту взяли участь ініціатори проекту Крістіан Жерегі та Алла Мартинюк, комбати Юрій Береза та Андрій Янченко, військовий медик Євгенія Янченко, телеведуча Марічка Падалко, актор та режисер Ахтем Сеітаблаєв та інші активісти.

 

Команда готова працювати над цим проектом безкоштовно, однак їм потрібні гроші на виробництво продукту: зйомки, монтаж, базові витрат під час поїздок у зону АТО.

 

Ініціатори закликають небайдужих уже зараз приєднатися до збору коштів на перший ролик, який стане основним інструментом кампанії. На його виробництво команді потрібно 470 тисяч гривень. Збір коштів закінчиться за 59 днів.

 

У коментарі «Детектор медіа» креативний продюсер проекту Крістіан Жерегі розповів, що до команди проекту ввійдуть найкращі професіонали - оператори та фахівці з різних продакшнів.

 

«Ми зніматимемо якісний та дорогий ролик. Це буде 5 хвилин голлівудського фільму. За основу беремо американський ролик - його за короткий період подивилося більше 23 мільйонів людей, у ньому класний саундтрек, він запам'ятовується», - розповів автор ідеї.

 

Пан Жерегі запросив кінодіячів долучатися до проекту.  «Нам дуже потрібні люди, які розуміються на стовренні відео та кіно», - зазначив він.

 

Всього в рамках кампанії про адаптацію військових волонтери планують зняти 4 ролики про українських військових : перший - про БПТС, другий розповідатиме про українську війну європейцям, третій - американцям, четвертим стане «соціалка» для України.

 

«У кожному з цих регіонів є своє розуміння українського контексту, на кожну аудиторію потрібно пояснювати, що тут відбувається, по-різному. Як це правильно зробити нам вже зараз пояснюють експерти з розробки соціальних проектів з США та Румунії», - додав продюсер.

 

Крістіан Жерегі зазначив, що переговори щодо показу телеканалами майбутніх роликів уже ведуться, проте основною платформою для поширення відео стане інтернет.

 

Продюсер сподівається, що потужна інформаційна кампанія допоможе волонтерським організаціям знайти гроші на організацію психологічної підтримки бійців, створення спеціальних центрів.

 

«Проблема в тому, що ніхто не розуміє, навіщо це потрібно і чому це треба було робити вчора. Нам потрібно провести роз'яснювальну роботу, достукатися до душ та сердець. Документалка так би цього не пояснила, тому ми звернемося до мови кінематографу. Сподіваюся, люди зрозуміють, що психологічні травми лікувати ще важливіше, ніж фізичні», - додав пан Жерегі.

 

Нагадаємо, з грудня 2013 року до літа 2014 року Крістіан Жерегі співпрацював з творчим об'єднанням «Вавилон'13», у межах якого зняв 20 фільмів про події на Майдані та в Криму, зокрема стрічку «Заповіт», яка здобула гран-прі фестивалю «Відкрита ніч».

 

Влітку Крістіан Жерегі пішов добровольцем для захисту України в зону АТО та знімав там цикл фільмів про війну на сході України «Край Землі: Зона АТО» для ток-шоу «Хоробрі серця» на телеканалі «1+1». Згодом він став одним із засновників міжнародного фонду «Чисте небо», який допомагає військовим.

 

У жовтні минулого року «Детектор медіа» опублікувала інтерв'ю з Крістіаном Жерегі.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2790
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду