«Стоп цензурі!» наполягає на вибаченнях Коломойського і закликає власників каналів не втручатись у редполітику

«Стоп цензурі!» наполягає на вибаченнях Коломойського і закликає власників каналів не втручатись у редполітику

24 Березня 2015
11780
24 Березня 2015
16:58

«Стоп цензурі!» наполягає на вибаченнях Коломойського і закликає власників каналів не втручатись у редполітику

11780
«Стоп цензурі!» наполягає на вибаченнях Коломойського і закликає власників каналів не втручатись у редполітику
«Стоп цензурі!» наполягає на вибаченнях Коломойського і закликає власників каналів не втручатись у редполітику

Журналістський рух «Стоп цензурі!» наполягає на вибаченні голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації Ігоря Коломойського перед журналістом «Радіо Свобода» Сергієм Андрушком, на запитання якого чиновник відповідав нецензурною лайкою.

 

Також рух звертає увагу на необ'єктивне висвітлення конфлікту навколо ПАТ «Укртранснафта» та інших суспільно важливих тем медіа, що підконтрольні олігархам, - Ігорю Коломойському, Рінату Ахметову, Дмитру Фірташу, Віктору Пінчуку. Відтак, рух вимагає підписання угод між власниками і ньюзрумами про невтручання в редакційну політику новин.

 

«Детектор медіа» публікує повний текст заяви, поширеної рухом 24 березня:

 

«Заява руху «Стоп цензурі!»

 

Рух «Стоп цензурі» не вважає пропозицію голови Дніпропетровської ОДА Ігоря Коломойського «принести вибачення журналістській спільноті» адекватною оцінкою своїх дій і наполягає на вибаченні чиновника перед журналістом Сергієм Андрушком.

 

Про неприпустимість такої поведінки високопоставленого чиновника з журналістами, окрім руху «Стоп цензурі!», наголошували також в Комітеті Верховної Ради з питань свободи слова, Незалежній медіа-профспілці та інших журналістських колах; президент Петро Порошенко оголосив йому догану «за порушення правил професійної етики і вчинок, який порочить його як державного службовця». Попри це, голова Дніпропетровської ОДА не захотів зробити найпростішого, щоб виправити ситуацію, - вибачитись перед журналістом.

 

Водночас ми звертаємо увагу на необ'єктивне висвітленні конфлікту навколо ПАТ «Укртранснафта» та інших суспільно важливих тем медіа, що підконтрольні олігархам, - Ігорю Коломойському, Рінату Ахметову, Дмитру Фірташу, Віктору Пінчуку.

 

Рух «Стоп цензурі!» наголошує, що власники українських телеканалів не мають права залучати журналістів у свої олігархічні війни, і закликає підписати угоду між ньюзрумами та власниками-олігархами про невтручання останніх у редакційну політику новин».

 

 

Нагадаємо, 19 березня голова Ігор Коломойський, відповідаючи на запитання журналіста «Радіо Свобода» Сергія Андрушка, не стримував свого роздратування, називав його на «ти», вживав ненормативну лексику, демонстрував зневагу. Розмова сталася біля офісу компанії «Укртранснафта» в Києві близько опівночі 19 березня, де відбувався конфлікт, пов'язаний зі зміною керівника підприємства.

 

Головний редактор «Радіо Вільна Європа» / «Радіо Свобода» Ненад Пеіч засудив словесний напад на журналіста Української редакції «Радіо Свобода» Сергія Андрушка і звинувачення на адресу цього ЗМІ.

 

Незалежна медіа-профспілка України, рух «Стоп цензурі», міністр інформаційної політики Юрій Стець, Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики вимагали від Ігоря Коломойського публічних вибачень перед журналістом, а від керівництва держави - дисциплінарних покарань щодо чиновника.

 

Пізно увечері 20 березня Президент України Петро Порошенко оголосив догану голові Дніпропетровської обласної державної адміністрації Ігорю Коломойському.

 

21 березня Ігор Коломойський заявив, що не вибачатиметься перед Сергієм Андрушком. 22 березня в інтерв'ю «ТСН. Тиждень» він пояснив, чому. Пан Коломойський звинуватив пана Андрушка в перекручуванні та вириванні його слів із контексту. Водночас він приніс вибачення журналістській спільноті.

 

23 березня Сергій Андрушко повідомив, що був шокований поведінкою Ігоря Коломойського та вважає цей випадок «тривожним дзвінком».

 

23 березня на брифінгу в Дніпропетровську заступник голови Дніпропетровської обласної держадміністрації Геннадій Корбан вибачився перед журналістами за емоції голови ОДА Ігоря Коломойського під час інтерв'ю кореспонденту «Радіо Свобода» Сергію Андрушку.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11780
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду