25 березня – дискусія циклу «Культура vs пропаганда» на тему історії

18 Березня 2015
4626
18 Березня 2015
13:26

25 березня – дискусія циклу «Культура vs пропаганда» на тему історії

4626
25 березня – дискусія циклу «Культура vs пропаганда» на тему історії

25 березня у рамках проекту «Культура vs пропаганда» відбудеться дискусія між відомими українськими істориками Ярославом Грицаком та Олександром Зінченком. Тематичне поле дискусії - уроки історії.

 

Модеруватиме захід Вахтанг Кіпіані - журналіст, публіцист та історик, головний редактор інтернет-видання «Історична правда».

 

Свого часу історик Наталія Яковенко озвучила тезу про те, що є історія для дослідників та «історія для народу в руслі національного міфотворення». Сьогодні, на додачу, виник ще й феномен історії як інструменту контрпропаганди. Чи не стає історична наука сьогодні заручницею ідеології? І як людям сьогодні відрізнити історичну правду від кон'юнктури?

 

«Історія є одним із найсильніших реактивів, що їх виробляє «хімія мозку». В залежності від дозування цей реактив може діяти, як ліки, а може - як отрута. Добрий історик має відрізнити одне від іншого і зробити все, щоб цей реактив не затруював суспільну свідомість», - говорить Ярослав Грицак.

 

«Міф міфом не виб'єш. Будь-якій пропаганді Україна має протиставити факти - перевірені і цікаво подані.  А відрізнити історичну правду від пропаганди - це питання компетентності конкретної людини, конкретного споживача будь-якої інформації.  Якщо людина сама не докладатиме до цього зусиль - не розширюватиме горизонтів пізнання, не буде вимогливою до інформації і взагалі, вибачте, не читатиме книжок, - тоді їй не допоможе жоден найсумлінніший історик», - вважає Олександр Зінченко.

 

Коротко про учасників дискусії:

Ярослав Грицак  - науковець, історик і публіцист. Доктор історичних наук, професор Українського католицького університету. Директор Інституту історичних досліджень Львівського національного університету ім. І. Франка. Засновник та головний редактор міжнародного наукового інтелектуального часопису «Україна модерна», член редакційної колегії часописів Ab Imperio, «Критика», Slavic Review, член наглядової ради журналу Harvard Ukrainian Studies. Почесний професор НаУКМА.

 

Олександр Зінченко - історик, письменник, співробітник Українського інституту національної пам'яті.

 

Дискусія відбудеться 25 березня о 19.00 у просторі Fedoriv Hub за адресою: Київ, Arena City, вул. Велика Васильківська, 5 (5 поверх).

 

Вхідним квитком на захід є дитяча книжка, яка стане внеском у спільний проект Фундації Дарини Жолдак і Форуму видавців - «100000 книг для сільських бібліотек».

 

Реєстрація обов'язкова.

 

Серед усіх, хто зареєструється і завітає на захід, буде розіграно фірмовий блокнот Форуму видаців. Приз переможець отримає після завершення дискусії.

 

На сайтах tsn.ua та espreso.tv дискусію транслюватимуть у прямому ефірі. Усі охочі зможуть поставити питання, найкращі з яких будуть озвучені у студії.

 

«Культура vs. Пропаганда» -проект, створений у співпраці громадської організації «Форум видавців» та благодійного фонду «Фундація Дарини Жолдак» за підтримки Fedoriv Hub.

 

У сучасному інформаційному просторі ми, як ніколи, відчуваємо прояви різноманітних маніпуляцій і впливів. А як має реагувати на них культура - література, візуальне мистецтво, історія, кінематограф, освіта тощо? Коли мистецтво стає головною зброєю проти пропаганди, а на яких етапах історії воно має активно підтримати пропаганду? Як допомогти суспільству відрізнити правду від брехні за допомогою культурних практик і навичок критичного мислення? Відповіді на ці та багато інших питань шукатимуть спікери проекту.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4626
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду