Через пропаганду РФ і пасивність України пів-Cловаччини мають проросійські настрої – DT.ua

Через пропаганду РФ і пасивність України пів-Cловаччини мають проросійські настрої – DT.ua

14 Лютого 2015
3906
14 Лютого 2015
12:51

Через пропаганду РФ і пасивність України пів-Cловаччини мають проросійські настрої – DT.ua

3906
Через пропаганду РФ і пасивність України пів-Cловаччини мають проросійські настрої – DT.ua
Через пропаганду РФ і пасивність України пів-Cловаччини мають проросійські настрої – DT.ua

У Словаччині Росія веде цілеспрямовану пропаганду, яка істотно впливає не тільки на формування словацької думки, але й на політичні рішення уряду Роберта Фіцо. Про це пише в своїй статті для DT.UA Якуб Логінов.

 

Як зазначає автор, вирази «бандерівці-фашисти на Майдані» та «київська хунта»- типова лексика проросійствуючих жителів Словаччини. За його даними, антиукраїнські коментарі тут пишуть не лише роботи чи платні тролі, а насамперед - словаки. І роблять це не тільки за гроші, а й із переконань, сформованих не без участі проросійської пропаганди, яка останніми роками в Словаччині була дуже сильною.

 

Автор провів журналістське розслідування: до офіційної бази адрес електронної пошти словацьких шкіл, доступної на сайті Міністерства освіти, було відправлено повідомлення словацькою мовою із закликом підтримати Україну та з посиланнями на декілька словацькомовних статей про те, що варто подивитися в Києві та Ужгороді (тобто підказку організувати шкільну екскурсію в Україну). У відповідь отримав лише кілька позитивних відгуків і безліч - сповнених ненависті. Серед них і погрози, більшість же - зі щирою порадою «дати спокій Путіну і подивитися на ваших фашистів Порошенка і Яценюка». Ці повідомлення точно писали не платні тролі, а конкретні люди - словацькі вчителі та директори шкіл.

 

«Сьогодні важко знайти якусь статтю про Україну в інтернеті, під якою б не було моря ненависних до України і прихильних до Путіна коментарів. Схема всіх їх - схожа. В таких коментарях неодмінно надибуємо фрази: "бандерівці-фашисти на Майдані", "київська хунта", "Порошенко і Яценюк відповідальні за війну і вбивають власних громадян", а весь Майдан і війна - це виключно справа Америки, яка хоче підкорити собі Україну, як раніше підкорила й колонізувала Словаччину», - йдеться в статті.

 

Негативним героєм для словаків є й Польща, яка допомагає тій-таки Америці. Багато антиукраїнських коментарів пишуть живі люди.

 

«Нинішня російська пропаганда могла розвинутися у Словаччині завдяки сильному структурному підгрунтю проросійських середовищ, - зазначає пан Логінов. - Зокрема йдеться про впливову і згуртовану російську імміграцію, російські культурні центри у Братиславі, націоналістичні середовища, русинський рух та популярну патріотичну жовту пресу, яка традиційно русофільська».

 

Як відзначає автор, погляди проросійських та антиукраїнських словаків і їх опонентів  розділяються приблизно навпіл.  «Але люди, солідарні з вільною Україною, але дуже пасивні, невпевнені в собі й затінені сильними проросійськими середовищами, тому їх не видно ні на вулицях, ні в інтернет-дискусіях», - коментує Якіб Логінов.

 

Він наголошує, що Україна «не робила раніше й тепер не робить абсолютно нічого, щоб протидіяти хвилі проросійської пропаганди в Словаччині, щоб розвінчати вочевидь негативний стереотип України як бідної й немодної держави і стереотип українця - "контрабандиста", "мафіозі", "нелегального заробітчанина"». Частину цієї роботи могли би взяти на себе українські посольства і консульства, зауважує пан Логінов.

 

«Детектор медіа»

На фото - скульптура у Братиславі, що у перекладі зі словацької зветься «Спостерігач». Бронзовий сантехнік спостерігає за перехожими з каналізаційного люка. Туристи вірять, що якщо потерти руку скульптури, то всі бажання здійсняться

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3906
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олексій
3380 дн. тому
Дуже в тему, пане Киянине, way to go))
Киевлянин
3380 дн. тому
Верховная Рада попытается заткнуть рты Интернет-изданиям и блогерам. В Верховной Раде зарегистрирован проект внесения изменений в закон «Об информации» (относительно распространения массовой информации в сети интернет). Документ разработал и подал внефракционный народный депутат Василий Петевка, член комитета ВР по вопросам аграрной политики. «Целью законопроекта является урегулирование прав и обязанностей блогера, а также запрета использования сайта или его страницы в целях сокрытия или фальсификации общественно значимых сведений, распространения заведомо недостоверной информации под видом достоверных сообщений», — сказано в пояснительной записке к документу.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду