detector.media
14.02.2015 12:51
Через пропаганду РФ і пасивність України пів-Cловаччини мають проросійські настрої – DT.ua
Через пропаганду РФ і пасивність України пів-Cловаччини мають проросійські настрої – DT.ua

У Словаччині Росія веде цілеспрямовану пропаганду, яка істотно впливає не тільки на формування словацької думки, але й на політичні рішення уряду Роберта Фіцо. Про це пише в своїй статті для DT.UA Якуб Логінов.

 

Як зазначає автор, вирази «бандерівці-фашисти на Майдані» та «київська хунта»- типова лексика проросійствуючих жителів Словаччини. За його даними, антиукраїнські коментарі тут пишуть не лише роботи чи платні тролі, а насамперед - словаки. І роблять це не тільки за гроші, а й із переконань, сформованих не без участі проросійської пропаганди, яка останніми роками в Словаччині була дуже сильною.

 

Автор провів журналістське розслідування: до офіційної бази адрес електронної пошти словацьких шкіл, доступної на сайті Міністерства освіти, було відправлено повідомлення словацькою мовою із закликом підтримати Україну та з посиланнями на декілька словацькомовних статей про те, що варто подивитися в Києві та Ужгороді (тобто підказку організувати шкільну екскурсію в Україну). У відповідь отримав лише кілька позитивних відгуків і безліч - сповнених ненависті. Серед них і погрози, більшість же - зі щирою порадою «дати спокій Путіну і подивитися на ваших фашистів Порошенка і Яценюка». Ці повідомлення точно писали не платні тролі, а конкретні люди - словацькі вчителі та директори шкіл.

 

«Сьогодні важко знайти якусь статтю про Україну в інтернеті, під якою б не було моря ненависних до України і прихильних до Путіна коментарів. Схема всіх їх - схожа. В таких коментарях неодмінно надибуємо фрази: "бандерівці-фашисти на Майдані", "київська хунта", "Порошенко і Яценюк відповідальні за війну і вбивають власних громадян", а весь Майдан і війна - це виключно справа Америки, яка хоче підкорити собі Україну, як раніше підкорила й колонізувала Словаччину», - йдеться в статті.

 

Негативним героєм для словаків є й Польща, яка допомагає тій-таки Америці. Багато антиукраїнських коментарів пишуть живі люди.

 

«Нинішня російська пропаганда могла розвинутися у Словаччині завдяки сильному структурному підгрунтю проросійських середовищ, - зазначає пан Логінов. - Зокрема йдеться про впливову і згуртовану російську імміграцію, російські культурні центри у Братиславі, націоналістичні середовища, русинський рух та популярну патріотичну жовту пресу, яка традиційно русофільська».

 

Як відзначає автор, погляди проросійських та антиукраїнських словаків і їх опонентів  розділяються приблизно навпіл.  «Але люди, солідарні з вільною Україною, але дуже пасивні, невпевнені в собі й затінені сильними проросійськими середовищами, тому їх не видно ні на вулицях, ні в інтернет-дискусіях», - коментує Якіб Логінов.

 

Він наголошує, що Україна «не робила раніше й тепер не робить абсолютно нічого, щоб протидіяти хвилі проросійської пропаганди в Словаччині, щоб розвінчати вочевидь негативний стереотип України як бідної й немодної держави і стереотип українця - "контрабандиста", "мафіозі", "нелегального заробітчанина"». Частину цієї роботи могли би взяти на себе українські посольства і консульства, зауважує пан Логінов.

 

«Детектор медіа»

На фото - скульптура у Братиславі, що у перекладі зі словацької зветься «Спостерігач». Бронзовий сантехнік спостерігає за перехожими з каналізаційного люка. Туристи вірять, що якщо потерти руку скульптури, то всі бажання здійсняться

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY