Всеукраїнська Рада Церков буде просити Порошенка не ліквідовувати Комісію захисту моралі

Всеукраїнська Рада Церков буде просити Порошенка не ліквідовувати Комісію захисту моралі

13 Лютого 2015
4633
13 Лютого 2015
15:56

Всеукраїнська Рада Церков буде просити Порошенка не ліквідовувати Комісію захисту моралі

4633
Всеукраїнська Рада Церков буде просити Порошенка не ліквідовувати Комісію захисту моралі
Всеукраїнська Рада Церков буде просити Порошенка не ліквідовувати Комісію захисту моралі

Всеукраїнська Рада Церков негативно оцінює рішення Верховної Ради ліквідувати Національну експертну комісію з питань захисту суспільної моралі (НЕК) і проситиме Президента України врахувати її думку. Про це повідомляється на сайті Інституту релігійної свободи (ІРС).

 

На думку представників ІРС, ухвалений закон надає можливість без висновку Комісії розповсюджувати продукцію сексуального чи еротичного характеру, зокрема друковану та поліграфію. «Видовищні заходи такого характеру так само зможуть проводитись без державного нагляду з боку Комісії», - зазначається на сайті ІРС.  Як вказують експерти ІРС, без висновку Комісії буде дозволено продаж, прокат та публічну демонстрацію у кінотеатрах та відеозалах аудіо-, радіо-, кіно-, відеопродукції сексуального характеру чи з елементами еротики.

 

ІРС нагадує, що Головне науково-експертне управління Верховної Ради зауважило, що цей закон містить «ризики надмірної лібералізації сфери обігу і розповсюдження в українському суспільстві продукції сексуального чи еротичного характеру, а також продукції, що містить пропаганду культу насильства, жорстокості, порнографії тощо». Однак, на думку Інституту, такі висновки не були враховані під час голосування у Верховній Раді.

 

«У зв'язку з цим Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій висловила стривоженість відсутністю діалогу з Верховною Радою з цієї та іншої проблематики. Глави Церков і релігійних організацій напередодні голосування звернулися до парламентських фракцій з проханням не підтримувати цей законопроект задля того, щоб провести широке громадське обговорення доцільності ліквідації Комісії з питань захисту суспільної моралі», - зазначає ІРС.

 

Оскільки депутати проігнорували цю пропозицію, відзначають в Інституті релігійної свободи, Всеукраїнська Рада Церков буде просити Президента України не поспішати з підписанням ухваленого закону задля проведення обговорення у форматі круглого столу, «щоб можна було врахувати думку широкої громадськості, а не лише медіабізнесу».

 

Також представники Інституту додають: «Варто зауважити, що вперше питання про ліквідацію Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі було порушене в рамках так званої "адміністративної реформи", яку проводив режим Януковича наприкінці 2010 року. Проте Верховна Рада минулого скликання не наважилася ухвалити таке рішення».

 

Нагадаємо, 10 лютого Верховна Рада 245-ма голосами народних депутатів ухвалила закон «Про внесення змін до Закону України "Про захист суспільної моралі" (щодо державного нагляду)» (законопроект Ольги Червакової № 1647), який передбачає ліквідацію Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі (НЕК) як державного органу.

 

Закон передбачає вилучити із законодавства згадки про Національну експертну комісію з питань захисту суспільної моралі (НЕК), поклавши її функції на інші державні органи.

 

Ухвалення цього законопроекту вимагали понад 10 громадських організацій і медійних об'єднань, а також рух «Стоп цензурі!», які 4 лютого поширили звернення до народних депутатів. Проти ліквідації НЕК виступали церковні ієрархи, які зверталися з відповідним листом до народних депутатів.

 

Після підписання закону «Про внесення змін до Закону України "Про захист суспільної моралі" (щодо державного нагляду)» для остаточної ліквідації Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі потрібне ще відповідне рішення Кабінету міністрів України.

 

3 лютого низка народних депутатів закликали прем'єр-міністра Арсенія Яценюка чимскоріше довести до завершення процес ліквідації Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі та застосувати всі наявні в нього важелі впливу для ухвалення законопроекту № 1647.

 

«Укрінформ» повідомив, що Всеукраїнська рада церков намагатиметься переконати Президента України Петра Порошенка не підписувати ухвалений закон, що створює передумови для ліквідації комісії. Таку заяву зробив під час круглого столу в «Укрінформі» голова НЕК Василь Костицький.

 

«Детектор медіа»

На фото - засідання Всеукраїнської Ради Церков 10 лютого, на якій було висловлено стривоженість відсутністю діалогу з ВР



Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4633
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду