Ухваленню законопроекту щодо ліквідації Комісії суспільної моралі стоять на заваді церковні діячі

Ухваленню законопроекту щодо ліквідації Комісії суспільної моралі стоять на заваді церковні діячі

5 Лютого 2015
4085

Ухваленню законопроекту щодо ліквідації Комісії суспільної моралі стоять на заваді церковні діячі

4085
Ухваленню законопроекту щодо ліквідації Комісії суспільної моралі стоять на заваді церковні діячі
Ухваленню законопроекту щодо ліквідації Комісії суспільної моралі стоять на заваді церковні діячі

Законопроект № 1647, який передбачає ліквідацію Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі (НЕК) як державного органу, має бути внесений у порядок денний завтра, 6 лютого. Однак у коаліції немає одностайності щодо його підтримки. Про це в коментарі «Детектор медіа» повідомив народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Сергій Лещенко.

 

Раніше передбачалося, що законопроект буде поставлений у порядок денний 4 лютого, однак його там не виявилося. «Ми зараз на фракції влаштували з цього приводу збурення, підійшли до Гройсмана з претензією, чому немає (законопроекту в порядку денному. - ТК), - розповів пан Лещенко. - Він сказав, що поставить це завтра в порядок денний. Але розповів, що є негативна реакція з боку інших фракцій, тому що до них звернулися якісь церковні ієрархи, які проти ліквідації цієї комісії. І він сказав, що це питання буде ще розглядатися в переговорах між фракціями».

 

За даними Сергія Лещенка, одна з фракцій, отримавши лист церковних ієрархів, вирішила не голосувати за цей законопроект. «Деякі депутати можуть потрапляти під вплив соціальних лідерів, наприклад, лідерів церков. І під впливом їхніх аргументів за це не голосувати. Наскільки я знаю, одна з фракцій, отримавши цей лист, вирішила за цей законопроект не голосувати», - сказав він.

 

Водночас у народних депутатів, зі слів пана Лещенка, «є велике бажання ліквідувати цю комісію». «Тут питання не в трьох чи чотирьох мільйонах гривень (які витрачаються на фінансування НЕК з держбюджету. - ТК), бо ця сума не є критичною для бюджету. Питання в тому, що існує орган з повноваженнями цензора», - пояснив Сергій Лещенко.

 

Нагадаємо, автором законопроекту № 1647 є перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Ольга Червакова. У зареєстрованому 26 грудня 2014 року законопроекті вона пропонує вилучити із законодавства згадки про Національну експертну комісію з питань захисту суспільної моралі (НЕК), поклавши її функції на інші державні органи.

 

«Ліквідація НЕКу не означатиме, що в країні настане моральний армагедон (державний нагляд за дотриманням законодавства у сфері захисту суспільної моралі здійснюють інші державні органи. - ТК). Просто перестане існувати структура, яка в скрутний час війни поглинає від 4 до 5 мільйонів гривень на рік для того, щоб займатися проектами на кшталт роздачі "Сертифікатів щасливої родини" та іншими екзотичними забаганками», - пояснила пані Червакова.

 

14 січня Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики підтримав цей законопроект і рекомендував Верховній Раді прийняти його в першому читанні за основу. 5 лютого планується розгляд законопроекту у сесійній залі.

 

Ухвалення цього законопроекту вимагають понад 10 громадських організацій і медійних об'єднань, а також рух «Стоп цензурі!», які 4 лютого поширили звернення до народних депутатів.

 

3 лютого низка народних депутатів закликали прем'єр-міністра Арсенія Яценюка чимскоріше довести до завершення процес ліквідації Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі та застосувати всі наявні в нього важелі впливу для ухвалення законопроекту № 1647.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4085
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду