Юрій Стець повідомив, чим будуть займатися три департаменти Міністерства інформполітики

Юрій Стець повідомив, чим будуть займатися три департаменти Міністерства інформполітики

19 Січня 2015
6737
19 Січня 2015
13:36

Юрій Стець повідомив, чим будуть займатися три департаменти Міністерства інформполітики

6737
Юрій Стець повідомив, чим будуть займатися три департаменти Міністерства інформполітики
Юрій Стець повідомив, чим будуть займатися три департаменти Міністерства інформполітики

Міністр інформаційної політики Юрій Стець заявив, що аналітики його новоствореного міністерства будуть моніторити іноземні ЗМІ на предмет зовнішньої інформаційної агресії, а також, аби знати про загальне ставлення до України. Про це він повідомив у своєму інтерв'ю журналу «Корреспондент».

 

За словами Юрія Стеця, Міністерство інформаційної політики (МІП) буде займатися не пропагандою, а швидше донесенням позиції офіційного Києва. «У нас буде три департаменти. Перший - це розробка концепції інформаційної безпеки та стратегія інформаційної політики. Другий департамент буде займатися інформаційною війною, інформаційною агресією, інформаційними загрозами, які мають місце не тільки під час військових дій. Я, до речі, переконаний, що якби ми не програли економічну та інформаційну війну Росії, то ні війни на Донбасі, ні анексії Криму не сталося б. І третій департамент повинен налагодити узгоджену роботу виконавчих органів влади», - сказав міністр.

 

За його словами необхідний єдиний месидж від влади і інформація про реформи, які будуть проводитися Кабміном, «повинні бути чітко донесені - і всередині країни, і за її межами». Міністр обіцяє також швидко реагувати на фейкові матеріали, які поширює Росія проти України.

 

Водночас Юрій Стець сказав, що співробітники МІП будуть моніторити не тільки російські ЗМІ. «Якщо не моніторити центральні ЗМІ всіх країн, починаючи з Китаю і закінчуючи Америкою, то не можна зрозуміти, яке відношення до України в світі. ВВС, СNN, Аль-Джазіра, в тому числі російські телеканали. Моніторинг, який проводитиме аналітичний відділ, якраз і дозволить нам виробити меседжі, потрібні нашим дипломатам», - сказав пан Стець.

 

Міністр заявляє, мова йде про реагування МІП тільки на зовнішню інформаційну агресію. «Ми говоримо тільки про зовнішню інформаційної агресії. Причому не тільки з боку Росії, але і в принципі ззовні. А як може виглядати внутрішня інформаційна агресія, я поки не розумію. Владу критикували завжди, для цього і потрібні ЗМІ. "Ланцюгові пси демократії" повинні вказувати на огріхи», - сказав Юрій Стець.

 

Водночас у якості прикладу інформаційної загрози, коли у аналітиків МІП буде загорятися «червона лапочка», він навів приклад саме із внутрішньоукраїнської ситуації: «Не так давно "одна чудова панночка" рознесла по соцмережах новину, що полонених солдатів каструють, і деякі з них навіть покінчили життя самогубством. Фейки поширюються по інтернету постійно. Ця наша ментальна традиція: побачив чудову історію, значить її потрібно лайкнути і перепостити. А дізнаватися, наскільки вона відповідає дійсності, необов'язково. І це дуже погано».

 

Нагадаємо, 14 січня Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, згідно з якою було створено Міністерство інформаційної політики України та затверджено «після публічного обговорення» відповідне положення.

 

Голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар запевнила, що члени Комітету аналізуватимуть діяльність новоствореного Міністерства інформаційної політики на предмет порушень законодавства.

 

В Україні протии створення так званого «міністерства правди» виступили рух «Стоп цензурі!», Незалежнамедіапрофспілка Українижурналісти та експерти-міжнародники. Своє занепокоєння створенням в Україні державного органу з контролю інформації висловили представниця ОБСЄ з питань свободи медіа Дуня Міятович, Міжнародна і Європейська федерації журналістівКомітет захисту журналістів«Репортери без кордонів».

 

«Детектор медіа»

Фото -  «Корреспондент»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6737
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду