Прес-служба парламенту пояснила журналістам, чому з держбюджету зникли певні норми

Прес-служба парламенту пояснила журналістам, чому з держбюджету зникли певні норми

6 Січня 2015
4652

Прес-служба парламенту пояснила журналістам, чому з держбюджету зникли певні норми

4652
Прес-служба парламенту пояснила журналістам, чому з держбюджету зникли певні норми
Прес-служба парламенту пояснила журналістам, чому з держбюджету зникли певні норми

Прес-служба Апарату Верховної Ради України просить журналістів уважніше аналізувати норми законодавства, ухваленого перед Новим роком, у тому числі закон «Про Державний бюджет на 2015 рік». Про це йдеться в роз'ясненні прес-служби у зв'язку з появою публікацій щодо закону про держбюджет.

 

Прес-служба звернула увагу, що в деяких ЗМІ йдеться про те, що в законі про держбюджет на 2015 рік зникли норми щодо запровадження обмежень нарахування заробітних плат народним депутатам і членам уряду. Однак, наголосили в прес-службі, скасування широкого кола пільг і виплат окремим категоріям осіб передбачено іншим законом - «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» (опублікований у газеті «Голос України» від 31.12.2014 № 254), а саме - його прикінцевими положеннями.

 

Прес-служба нагадує, що Конституційний Суд України у 2008 році своїм рішенням заборонив вносити законом про державний бюджет зміни до інших законів. «Тому відсутність у Законі України "Про Державний бюджет України на 2015 рік" норм про обмеження заробітних плат високопосадовців відповідає вимогам чинного законодавства», - йдеться в роз'ясненні.

 

Нагадаємо, що в ніч на 29 грудня Верховна Рада ухвалила державний бюджет на 2015 рік. Парламентарі голосували за проект бюджету без основних показників і внесених змін. Частина депутатів заявили, що не бажають голосувати за документ, який не бачили, та звинуватили уряд у шантажуванні. 31 грудня 2014 року президент Петро Порошенко підписав закон про держбюджет на 2015 рік.

 

У перші дні січня ЗМІ, зокрема «Українська правда», звернули увагу на те, що в проголосованому бюджеті на 2015 рік відсутня норма, яка передбачала нарахування зарплати народним депутатам і членам Кабінету міністрів в розмірі посадового окладу. З остаточного тексту закону також, за даними ЗМІ, виключено норми про введення максимального місячного розміру заробітної плати працівників держорганів та суддівської винагороди у 15 мінімальних заробітних плат. У початковому законопроекті, внесеному урядом на розгляд Верховної Ради 22 грудня, відповідні норми були.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4652
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду